Υγεία & Ομορφιά
Η ξηροφθαλμία προέρχεται από τη μείωση της ποσότητας των δακρύων ή από την αλλαγή στην ποιότητα της σύνθεσης των δακρύων.
Η ξηροφθαλμία προέρχεται από τη μείωση της ποσότητας των δακρύων ή από την αλλαγή στην ποιότητα της σύνθεσης των δακρύων.
Οφθαλμολογία

Αιτίες και Αντιμετώπιση της Ξηροφθαλμίας

Συχνά, η ξηροφθαλμία προκαλεί προβλήματα στην όραση και δημιουργεί σύγχυση στον ασθενή, καθώς μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητική.

Η ξηροφθαλμία προέρχεται από τη μείωση της ποσότητας των δακρύων ή από την αλλαγή στην ποιότητα της σύνθεσης των δακρύων.

Η ξηροφθαλμία προέρχεται από τη μείωση της ποσότητας των δακρύων ή από την αλλαγή στην ποιότητα της σύνθεσης των δακρύων.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την ποσότητα και την ποιότητα των δακρύων όπως:

Η ηλικία, οι ορμονικές διαταραχές, οι φλεγμονώδεις παθήσεις των οφθαλμών, η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, συντηρητικά παρόντα σε διάφορα κολλύρια, η χρήση φακών επαφής, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, κάποια πιθανή επέμβαση που μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα και τέλος η παρουσία κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος, που να μειώνει την παραγωγή δακρύων.

Η ξηροφθαλμία δεν αναφέρεται μόνο στην αίσθηση ξηρότητας στον οφθαλμό.

Μπορεί να εμφανίζεται με τη μορφή φαγούρας, με την αίσθηση καψίματος ή με την αίσθηση παρουσίας ξένου σώματος μέσα στον οφθαλμό.

Πριν προμηθευτείτε οποιοδήποτε κολλύριο από το φαρμακείο περιγράψτε στον φαρμακοποιό σας τα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας δεν είναι πάντοτε ευδιάκριτα και ξεκάθαρα, γι’ αυτό και πολλοί τα συγχέουν με συμπτώματα που προέρχονται από βλεφαρίτιδες ή από αλλεργίες.

Η ξηροφθαλμία είναι σύνηθες φαινόμενο στους χρήστες φακών επαφής.

Επιλέξτε ένα κολλύριο που να είναι συμβατό με φακούς επαφής, να αφαιρείτε τους φακούς επαφής πριν το εφαρμόσετε και να περιμένετε μερικά λεπτά πριν τους επανατοποθετήσετε.

Κάθε παθολογία στα μάτια μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία, η οποία και επιδεινώνει τη φλεγμονή στην περιοχή.

Επίσης να γνωρίζετε ότι ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ξηροφθαλμία και ο φαρμακοποιός σας είναι εκεί για να σας ενημερώσει. Εδώ η χρήση τεχνητών δακρύων κρίνεται απαραίτητη.

Τα βασικά για την αγωγή

Ανάλογα με τον βαθμό της ξηρότητας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικής σύστασης λιπαντικά κολλύρια που συνήθως ονομάζουμε τεχνητά δάκρυα.

Σε έντονα συμπτώματα ξηροφθαλμίας, καλή είναι η παράλληλη λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά και άλλα αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, B-καροτένιο, ψευδάργυρο και φλαβονοειδή.

Αυτό θα ενισχύσει τη λίπανση του οφθαλμού και θα βελτιώσει συνολικά την υγεία του ματιού και την όραση, ειδικά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Η σωστή χρήση των κολλυρίων

  • Οι περιέκτες των κολλυρίων είναι ειδικά σχεδιασμένοι έτσι ώστε να ενσταλάζουν την ακριβή δόση του φαρμάκου κάθε φορά.
  • Σε περίπτωση που η δοσολογία υπαγορεύει τη χρήση δύο σταγόνων στον ίδιο οφθαλμό, η ενστάλαξη δεν θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονα, καθώς η περίσσεια ποσότητα ξεχειλίζει από το μάτι και δεν απορροφάται.

Περιμένετε λίγα λεπτά ανάμεσα στη χορήγηση των δύο σταγόνων.

  • Να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά τη χρήση του κολλυρίου, να μην ακουμπάει το ρύγχος του περιέκτη στο βλέφαρο ή στο μάτι, γιατί υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης.
  • Μεριμνήστε για τη λήξη του προϊόντος που προμηθεύεστε, καθώς τα περισσότερα κολλύρια έχουν χρόνο ζωής από 1 έως 6 μήνες μετά από το άνοιγμά τους.
  • Σε περίπτωση που πρέπει να χορηγηθούν παραπάνω από ένα κολλύριο, θα πρέπει να μεσολαβούν περίπου 5-10 λεπτά μεταξύ των χορηγήσεων, προκειμένου να αποφευχθούν αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων, αλλά και για να είναι πλήρης η απορρόφηση του πρώτου πριν χορηγηθεί το δεύτερο.
  • Σε περίπτωση που πρόκειται να χορηγηθούν ταυτόχρονα κολλύριο και οφθαλμική αλοιφή, ξεκινάτε πάντα με τη χορήγηση του κολλυρίου.

Νάντια Ποσειδώνος, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξηροφθαλμία στην Εποχή του Κορωνοϊού – Συμβουλές από τη Φαρμακοποιό σου

Συμβουλές για Καλή Όραση

Evi Makavelou

Οι Αιτίες Πίσω από το Κοκκίνισμα των Ματιών

Evi Makavelou

Αλλεργική Επιπεφυκίτιδα

yoadmin

Βιταμίνη Α – Γιατί Είναι Τόσο Πολύτιμη για τα Μάτια;

Evi Makavelou

Κολλύρια και Άλλα Οφθαλμολογικά Σκευάσματα

yoadmin

Συνηθισμένες Παθήσεις των Ματιών και τι Μπορεί να Υποδεικνύουν για την Υγεία

Οφθαλμολογία

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε αν Έχετε Καταρράκτη

Editor6 pharma

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για το Παιδικό Γλαύκωμα

a.alefragkis

Τι να Κάνετε αν Μπήκε Καπνός από Φωτιά στα Μάτια σας

Evi Makavelou

Οι Παθολογίες των Βλεφάρων

yoadmin