Ηλιακό έγκαυμα παθαίνουν όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν ηλιοκαμένη επιδερμίδα και τολμούν να βγουν στην παραλία κάτω από τον καυτό ήλιο, χωρίς την απαραίτητη προστασία.
Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ηλιακό έγκαυμα, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε είναι να ρίξουμε κρύο νερό στην προσβεβλημένη περιοχή για 15 λεπτά ή να κάνουμε ένα κρύο ντους.
Με το νερό, το αφυδατωμένο από το έγκαυμα δέρμα ενυδατώνεται και η χαμηλή θερμοκρασία του νερού βοηθά στην μείωση της φλεγμονής.
Προσοχή! Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό προς κρύο και σε καμία περίπτωση παγωμένο, γιατί το παγωμένο νερό μπορεί να προκαλέσει σοκ στον οργανισμό μας.
Εφαρμόστε Ένα Τζελ Αλόης
Το τζελ αλόης είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές και επουλωτικές του ιδιότητες.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αλόη μπορεί να επιταχύνει την επούλωση του εγκαύματος έως και 9 μέρες!
Για καλύτερα αποτελέσματα και αίσθημα μεγαλύτερης ανακούφισης φυλάξτε το τζελ αλόης στο ψυγείο και εφαρμόστε το συχνά μέσα στην ημέρα.
Διατηρείστε το Δέρμα Ενυδατωμένο
Όταν το δέρμα καίγεται, χάνει την φυσιολογική του υγρασία με αποτέλεσμα να τραβάει και να δημιουργεί αίσθημα δυσφορίας.
Μετά το κρύο νερό, εφαρμόστε αρκετή ποσότητα μιας ενυδατικής κρέμας με πλούσια σύνθεση και συστατικά, όπως οι βιταμίνες C και E, η καλέντουλα και το εκχύλισμα αγγουριού, προκειμένου να αποφευχθεί η επιπλέον απώλεια νερού από την περιοχή.
Αν το έγκαυμα είναι ιδιαίτερα επώδυνο, εφαρμόστε μια κρέμα υδροκορτιζόνης(λιγότερο από 1%), η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στο οίδημα.
Μην εφαρμόζετε κρέμες που περιέχουν βενζοκαΐνη ή λιδοκαΐνη, ουσίες με αναισθητική δράση, γιατί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες σε ορισμένα άτομα και να επιδεινώσουν το έγκαυμα.
Επίσης, μην χρησιμοποιείτε βούτυρο, βαζελίνη ή άλλα προϊόντα που βασίζονται σε βαζελίνη, επειδή μπορεί να φράξουν τους πόρους και να επιβαρύνουν την κατάσταση.
Φροντίστε την Ενυδάτωση του Οργανισμού σας
Τις πρώτες μέρες είναι σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά και να αποφύγετε τα αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά και την καφεΐνη, γιατί έχουν διουρητική δράση και μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση.
Σε περίπτωση μέτριας μορφής εγκαύματος με έντονο πόνο, ίσως χρειαστεί να λάβετε κάποιο αντιφλεγμονώδες φάρμακο που θα σας συστήσει ο Φαρμακοποιός σας, που θα μειώσει το οίδημα, τον πόνο και την ερυθρότητα.
Εάν μετά το έγκαυμα εμφανιστούν φουσκάλες, τότε μιλάμε για έγκαυμα δευτέρου βαθμού και κρίνεται απαραίτητη η ιατρική συμβουλή.
Θυμηθείτε:
Η πρόληψη είναι πάντοτε η καλύτερη αντιμετώπιση.
Το πρώτο βήμα για να μην υποφέρετε από τα εγκαύματα είναι να αποφεύγεται την έκθεση στον ήλιο τις «επικίνδυνες» ώρες, δηλαδή μεταξύ 12 και 4 το μεσημέρι.
Να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και να το ανανεώνεται κάθε 2 ώρες τουλάχιστον.
Άννα Μαρία Χοσάδα, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr