Η διαισθητική διατροφή είναι μια φιλοσοφία που απορρίπτει την παραδοσιακή δίαιτα.
Απαιτεί να ακούτε το σώμα σας για να αποφασίσετε τι, πότε και πόσο θα φάτε.
Για να ξεκινήσετε, σταματήστε να σκέφτεστε τα τρόφιμα ως «καλά» ή «κακά».
Μπορείτε να τρώτε σνακ ή γεύματα με συνέπεια (κάθε 3-4 ώρες) με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και λίπος.
Το να ακολουθείτε τα σημάδια της πείνας του σώματός σας ως τρόπο για να αποφασίσετε πότε να φάτε και πότε να σταματήσετε μπορεί να μην φαίνεται επαναστατικό σε κάποιους, αλλά σε άλλους είναι μια εντελώς νέα ιδέα.
Γνωρίστε τη διαισθητική διατροφή, την ιδέα να εγκαταλείψετε την κουλτούρα της δίαιτας και να έρθετε σε επαφή με το σώμα σας, πριν λάβετε αποφάσεις για το φαγητό.
Διαισθητικό φαγητό
Το διαισθητικό φαγητό ξεκίνησε από δύο εγγεγραμμένους διαιτολόγους, που υπερασπίστηκαν τον τρόπο ζωής στη δεκαετία του ’90.
Η φιλοσοφία απορρίπτει τις παραδοσιακές δίαιτες απώλειας βάρους που προωθούν περιορισμούς και στέρηση κάθε είδους.
Σας ενθαρρύνει να έρθετε σε επαφή με το πόσο πεινασμένοι ή πόσο ικανοποιημένοι είστε σε μια δεδομένη στιγμή.
Η προσέγγιση προέρχεται από ερευνητικές μελέτες σχετικά με αλλαγές που σχετίζονται με την υγεία που δεν σχετίζονται με την απώλεια βάρους.
Λειτουργεί η διαισθητική διατροφή για απώλεια βάρους;
Αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί, γιατί η διαισθητική διατροφή δεν είναι μια υποσχόμενη δίαιτα.
Δεν υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε, μόνο στρατηγικές σχεδιασμένες για να σας βοηθήσουν να κάνετε σωστές επιλογές για την προσωπική σας υγεία.
Όμως μπορεί να βοηθήσει γενικά κάποιους να χάσουν κιλά, χωρίς στερήσεις.
Ποια είναι τα οφέλη της διαισθητικής διατροφής;
Θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη στις δικές σας διατροφικές συνήθειες.
Επίσης θα αισθάνεστε καλά με αυτό που τρώτε μια δεδομένη στιγμή.
Αλλά, είναι και μια προσέγγιση που βασίζεται στον τρόπο ζωής, όπως τα μεσογειακά διατροφικά πρότυπα.
Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος εάν βρείτε τον εαυτό σας να τρώει για λόγους που ελάχιστα έχουν να κάνουν με το πόσο πεινασμένοι ή χορτάτοι είστε στην πραγματικότητα.