Όλες οι γυναίκες που διανύουν την περίοδο της εγκυμοσύνης τους έχουν διαπιστώσει ότι ξαφνικά τα δόντια τους έχουν γίνει πιο ευαίσθητα και τα ούλα τους ματώνουν πιο εύκολα.
Οι νόσοι του περιοδοντίου, δηλαδή η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, επηρεάζουν περίπου τρεις στις τέσσερις εγκύους.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κύηση συσχετίζεται με αύξηση της φλεγμονής των ούλων και επιδείνωση της κατάστασης του περιοδοντίου.
Αυτή η αυξημένη ευαισθησία στη διάρκεια της κύησης πιθανώς οφείλεται σε αλλαγές στη δομή του ουλικού ιστού, στη φύση και την ποιότητα της ανοσολογικής απόκρισης, και στη σύνθεση της μικροβιακής πλάκας.
Επίσης, οι ορμονικές αλλαγές προάγουν το οίδημα των ιστών και την υπερτροφία των ούλων.
Επιπλέον, στην εγκυμοσύνη παρατηρείται αύξηση στη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων στα ούλα, αντίστοιχα με αυτή που παρατηρείται στο έμβρυο.
Τέλος, το μητρικό ανοσοποιητικό σύστημα είναι μάλλον σε κατάσταση «ανοχής» στη διάρκεια της κύησης για να προστατέψει το έμβρυο, γεγονός που μπορεί να συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής κατά την εγκυμοσύνη.
Όλες αυτές οι αλλαγές συμβάλλουν στην αυξημένη επίπτωση της ουλίτιδας και στη βαρύτητα των περιοδοντικών νόσων κατά την εγκυμοσύνη.
Βασικές Συμβουλές για την Έγκυο
Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας στην αρχή της εγκυμοσύνης.
Εκείνος θα σας υποδείξει πότε θα πρέπει να επαναλάβετε την επίσκεψη, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας των δοντιών σας.
Σίγουρα πάντως πριν το τέλος της εγκυμοσύνης.
• Να βουρτσίζετε καλά τα δόντια σας, καθημερινά, πρωί και βράδυ.
• Το απλό βούρτσισμα, δεν είναι αρκετό.
Μην παραλείπετε τον μεσοδόντιο καθαρισμό.
Χρησιμοποιείστε ένα οδοντικό νήμα ή τα κατάλληλα μεσοδόντια βουρτσάκια που θα βρείτε σε διάφορα μεγέθη στο Φαρμακείο σας.
Προτιμήστε οδοντόκρεμα και στοματικό διάλυμα με ήπιους αντιμικροβιακούς παράγοντες.