Υγεία & Ομορφιά
Γάλατα φυτικής προέλευσης
Διατροφή

Γάλατα Φυτικής Προέλευσης και οι Διαφορές τους

Το αγελαδινό είναι το γάλα που επιλέγει η συντριπτική πλειοψηφία όσων καταναλώνουν γάλα.

Ακολουθούν το κατσικίσιο και το πρόβειο.

Το γάλα αμυγδάλου είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, τη λακτόζη και τη σόγια.

Όλα τους όμως, έρχονται αντιμέτωπα πλέον με τα γάλατα φυτικής προέλευσης.

Τέτοια είναι το γάλα αμυγδάλου, σόγιας ή καρύδας που είναι τα κυρίαρχα φυτικά γάλατα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων βιολογικών προϊόντων.

Το αγελαδινό γάλα πρωταγωνιστεί στις προτιμήσεις των καταναλωτών κυρίως λόγω της καλής ποιότητας των θρεπτικών συστατικών που περιέχει.

Είναι μια πλήρης τροφή.

Παρόλα αυτά, και το γάλα από σόγια είναι ένα καλό υποκατάστατο από θρεπτικής άποψης.

Τα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος είναι κατάλληλα για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη του αγελαδινού γάλακτος και για όσους δεν καταναλώνουν προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Γνωρίστε ποια είναι αυτά.

Γάλα αμυγδάλου

Το αμύγδαλο αποτελεί καλή φυτική πηγή πρωτεΐνης.

Όσοι επιλέγουν το ρόφημα αμυγδάλου όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν πως είναι σημαντικά χαμηλότερο σε πρωτεΐνες και ασβέστιο από το αγελαδινό γάλα.

Πιο συγκεκριμένα, το γάλα αμυγδάλου τείνει να είναι χαμηλότερο και σε θερμίδες και σε κορεσμένα λιπαρά.

Περιέχει ορισμένα καλά ακόρεστα λιπαρά, καθώς και βιταμίνη Ε, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και κάλιο.

Επίσης, μπορεί να περιέχει και πρόσθετα σάκχαρα και γι’ αυτό θα ήταν καλύτερο να επιλέγονται ροφήματα χωρίς γλυκαντικές ουσίες, αλλά ενισχυμένα με ασβέστιο.

Το γάλα αμυγδάλου είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, τη λακτόζη και τη σόγια.

Δεν είναι όμως κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στους ξηρούς καρπούς.

Φυτικά υποκατάστατα γάλακτος – Γάλα σόγιας

Η σόγια αποτελεί επίσης μια καλή επιλογή για όσους δεν πίνουν αγελαδινό γάλα.

Μερικοί άνθρωποι ωστόσο, ίσως έχουν δυσανεξία στη σόγια.

Το γάλα σόγιας φτιάχνεται από αλεσμένα φασόλια σόγιας ή σκόνη πρωτεΐνης σόγιας, νερό και φυτικά έλαια.

Συνήθως, το γάλα σόγιας εμπλουτίζεται με βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου.

Η σόγια είναι καλύτερη επιλογή σε σχέση με άλλα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος, από άποψη διατροφικού πλούτου.

Επίσης, αποτελεί καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών, υδατανθράκων και βιταμίνης Β.

Τα περισσότερα ροφήματα από σόγια είναι ενισχυμένα με ασβέστιο, γεγονός που τα καθιστά πιο θρεπτικά σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα.

Το γάλα σόγιας κυκλοφορεί με πλήρη λιπαρά ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Γάλα καρύδας

Τέλος, το γάλα καρύδας έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, αλλά υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά.

Κάποια γάλατα καρύδας περιέχουν επίσης πρόσθετα σάκχαρα, γι’ αυτό πρέπει η ετικέτα του κάθε προϊόντος να διαβάζεται προσεκτικά.

Μπορεί να μπει ως συστατικό σε πολλά φαγητά και γλυκά, όμως δεν αποτελεί φυσική πηγή ασβεστίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαφράν – Ο Κόκκινος Θησαυρός της Διατροφής

Evi Makavelou

Διατροφικές Συμβουλές για Καρκινοπαθείς

admin

Τροφές για Υγιείς Πνεύμονες

Evi Makavelou

Η σχέση του κλίματος με τις αμπελοκαλλιέργειες

Akis Karamanos

Είναι η Έλλειψη Σιδήρου Υπεύθυνη για τη Χειμερινή Κόπωση;

Οι Απαραίτητες Συμβουλές Διατροφικής Υγείας

admin

Νερό με Τζίντζερ – Τα Οφέλη και οι Πιθανές Παρενέργειές του για την Υγεία

admin

Υγιεινές Τροφές που μας Φτιάχνουν τη Διάθεση και μας Γεμίζουν Ενέργεια

admin

Αυτές Είναι οι Χειρότερες Τροφές για το Στομάχι

admin

Πρωινό – Λόγοι που Είναι Απαραίτητο

Evi Makavelou

Οι Τροφές που μας Κάνουν να Πεινάμε Περισσότερο

admin

Tips για Σωστή Διατροφή τον Χειμώνα

Evi Makavelou