Η καθημερινότητά μας έχει ανατραπεί πλήρως από την επιδημία COVID-19 και τον περιορισμό στο σπίτι. Αλλά δεν είναι το μόνο πράγμα!
Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν έναν εντελώς διαταραγμένο εμμηνορροϊκό κύκλο. Γιατί;
Καθυστέρηση ή απουσία εμμηνόρροιας… οι μαρτυρίες γυναικών με εντελώς διαταραγμένο εμμηνορροϊκό κύκλο πολλαπλασιάστηκαν από την έναρξη των μέτρων περιορισμού.
– Απορρίψτε την περίπτωση της εγκυμοσύνης
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποκλείσετε, εάν η περίοδός σας καθυστερεί, είναι η εγκυμοσύνη. Πρέπει να κάνετε ένα τεστ.
Πράγματι, με τον περιορισμό στο σπίτι πολλές γυναίκες έχουν περισσότερες ερωτικές επαφές με τον σύντροφό τους.
Γι’ αυτές λοιπόν, η εγκυμοσύνη δεν πρέπει να αποκλειστεί, ειδικά δεδομένου ότι με τον περιορισμό, οι καθημερινές συνήθειες έχουν αλλάξει τελείως και ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν ξεχάσει την αντισύλληψή τους.
Εάν επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.
Μην περιμένετε μέχρι το τέλος των μέτρων περιορισμού για να ξεκινήσετε την παρακολούθηση και την απαραίτητη αγωγή με τον γυναικολόγο σας.
– Διαταραχή περιόδου από το άγχος της επιδημίας
Έλλειψη εμμηνόρροιας (καλούμενη αμηνόρροια), πολύ μεγάλη ή καθυστερημένη εμμηνόρροια…
Όλες αυτές οι διαταραχές μπορεί να προκληθούν από το άγχος. Είναι συχνό φαινόμενο:
Ένας θάνατος, ένα μεγάλο σοκ… το άγχος, να διακόπτει τους έμμηνους κύκλους.
Είναι ένα πολύ γνωστό φαινόμενο και έχει μελετηθεί πολλές φορές.
Ο λόγος; Ο αδένας της υπόφυσης που ρυθμίζει την παραγωγή ορμονών του φύλου, ελέγχεται από τον υποθάλαμο που είναι ευαίσθητος στις καταστάσεις που προκαλούν άγχος.
Η λειτουργία του διαταράσσεται με ένα αποτέλεσμα ντόμινο, το ίδιο και η περίοδος.
Ο φόβος της ασθένειας, της πιθανής ανεργίας, της απομόνωσης… οι συνέπειες της επιδημίας COVID-19 και του περιορισμού, παίζουν μεγάλο ρόλο στο γενικό ηθικό των ανθρώπων.
Η επιδημία του νέου κορωνοϊού είναι πολύ διαδεδομένη. Οι πληροφορίες μετράνε τον αριθμό των νεκρών, και τα κρούσματα καθημερινά.
Είναι δύσκολο να ξεφύγουμε από αυτή την κατάσταση που μας προκαλεί άγχος.
Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν διαταραχές στην περίοδό τους.
Οι πιο ευαίσθητες σε αυτό το φαινόμενο είναι τα νεαρά κορίτσια, των οποίων οι κύκλοι δεν είναι ακόμη πλήρως ρυθμισμένοι, καθώς και οι γυναίκες στην προ-εμμηνόπαυση.
Οι γιατροί διαβεβαιώνουν ότι όλες οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους διαταραχές, θα ομαλοποιηθούν μόλις περάσει η περίοδος στρες.
– Καλέστε τον γυναικολόγο σας εάν ανησυχείτε
Αν και η σχέση στρες / διαταραχή κύκλου είναι γνωστή, μη διστάσετε να καλέσετε τον γυναικολόγο σας σε περίπτωση καθυστέρησης.
Εάν ανησυχείτε, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γυναικολόγο σας, έστω και μέσω τηλεφώνου.
Αυτό θα σας επιτρέψει να κάνετε έναν απολογισμό της κατάστασης μαζί του.
Συχνά το να του μιλήσετε και μόνο, αρκεί για να μειωθεί το άγχος… και να επανεμφανιστεί η περίοδος.
Ας σημειωθεί επίσης ότι ο περιορισμός οδηγεί σε μια επιστροφή στον εαυτό μας… ειδικά με τον κίνδυνο του COVID-19, είμαστε πιο προσεκτικοί στην υγεία μας, με το παραμικρό σημείο ή την αλλαγή.
Παρατηρούμε λοιπόν παραλλαγές στο σώμα μας, τις οποίες δεν θα είχαμε αναγκαστικά παρατηρήσει σε κανονικούς καιρούς, όπως μία περίοδος που καθυστερεί και μία ή δύο μέρες ή αντίθετα διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο.
Ενώ περιμένουμε όλοι μια επιστροφή σε μια φυσιολογική και λιγότερο αγχωτική καθημερινή ζωή, μπορούμε να προσπαθήσουμε να χαλαρώσουμε, εστιάζοντας σε δραστηριότητες κατά του στρες, όπως η χαλάρωση, η γιόγκα ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που να μας καθησυχάσει, διατηρώντας όμως τους περιορισμούς και τις προφυλάξεις.