Η γρίπη είναι μια οξεία, ιδιαίτερα μεταδοτική, αναπνευστική λοίμωξη από ιό.
Με τη λοίμωξη, εννοείται ότι υπάρχουν μικρόβια τα οποία δημιουργούν μια κατάσταση φλεγμονής.
Μπορεί η κατάσταση να εξελιχθεί άσχημα, ιδίως αν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες, όπως αυτές των ηλικιωμένων ή των ανθρώπων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
Πως θα καταλάβετε ότι υπάρχει λοίμωξη;
Με την εισβολή του ιού (μόλυνση) και έπειτα από 1 έως 3 ημέρες, παρουσιάζονται τα εξής συνηθισμένα συμπτώματα:
Βήχας, καταρροή, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, ναυτία, απώλεια όρεξης, πυρετός και ρίγη.
Υψηλό πυρετό (39° C ή περισσότερο) δεν εμφανίζουν πάντοτε όλοι οι ασθενείς.
Ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα τις πρώτες μέρες (φάση μόλυνσης) και κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 με 3 ημερών μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Στα παιδιά, η περίοδος αυτή που μπορούν να σας κολλήσουν τον ιό είναι 5 με 7 ημέρες.
Στους ηλικιωμένους, ο ιός εκδηλώνεται πιο ύπουλα, καθώς υπάρχει περίπτωση να μην εμφανιστεί πυρετός και συνήθως τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι πιο ήπια, όπως κούραση και αναπνευστικά συμπτώματα.
Οι λοιμώξεις όμως που προέρχονται από πνευμονιόκοκκο, είναι πιο συχνές σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα και συνήθως έχουν κακές εξελίξεις…
Ποιους ιούς αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή;
Υπάρχουν τρεις τύποι ιού της ανθρώπινης γρίπης (Α, Β και Γ) και αρκετοί υπότυποι του ιού της γρίπης Α, οι οποίοι προσδιορίζονται από τη φύση διάφορων διαφορετικών πρωτεϊνών που συμβολίζονται με γράμματα και νούμερα δίπλα από τον τύπο του ιού.
Οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται πάρα πολύ γρήγορα, οπότε κάθε χρόνο είναι αναγκαία και η αντίστοιχη προσαρμογή των εμβολίων.
Πολλές φορές ένα τμήμα του DNA των ιών της γρίπης των ζώων είναι ίδιο και στον ιό της γρίπης των ανθρώπων και σε πολύ ειδικές συνθήκες, ο ιός της γρίπης των ζώων μπορεί να μολύνει έναν άνθρωπο.
Θα έχετε ακούσει σίγουρα κατά καιρούς τέτοια τρανταχτά παραδείγματα, όπως με τον ιό της γρίπης των πτηνών, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης A (H5N1).
Πως καταλαβαίνουμε ότι αυτό που έχουμε είναι γρίπη;
Η γρίπη έχει μία εικόνα που σας μπερδεύει και δεν μπορείτε να πείτε με σιγουριά αν έχετε να κάνετε με ιό ή με κάποιο άλλο μικρόβιο.
Κατά τη διάρκεια επιδημιών όμως, αν τα συμπτώματα επικεντρώνονται στον λαιμό και στους πνεύμονες, τότε μπορείτε να υποψιαστείτε το ενδεχόμενο κάποιας γρίπης.
Αντίθετα, αν βλέπετε ότι επιδεινώνεται η κατάστασή σας, μάλλον πρόκειται για άλλα παθογόνα, όπως κάποιος αδενοϊός, πνευμονιόκοκκος ή το βακτήριο Mycoplasma pneumoniae.
Σε περίπτωση γρίπης, ο ιός δεν εντοπίζεται εύκολα με εξετάσεις, και πολλές φορές μπορεί να είναι και αρνητικές, παρά το γεγονός ότι εσείς μπορεί να έχετε μολυνθεί από κάποιο στέλεχος ιού που δεν εντοπίζεται.
Μήπως είστε πιο ευάλωτος από τους άλλους στη γρίπη;
Αν ζείτε σε πρωτεύουσα ή σε μια μεγάλη πόλη, όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού (σε μέσα μαζικής μεταφοράς, εμπορικά κέντρα, σχολεία, θέατρα, κ.λπ.) υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κολλήσετε κάποια εποχιακή γρίπη.
Με λίγα λόγια, το να ζείτε μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον σας καθιστά πιο επιρρεπείς και ευάλωτους.
Πώς λέμε αντίο στον ιό που μας ταλαιπωρεί;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η γρίπη περνάει μετά από μερικές ημέρες, εφόσον φυσικά έχετε συμβάλλει σε αυτό με τα κατάλληλα «εφόδια» από το φαρμακείο σας.
Η εποχική γρίπη μπορεί να ευνοήσει ταυτόχρονες βακτηριακές λοιμώξεις, ειδικά σε παιδιά, βρέφη και ηλικιωμένους (οξεία μέση ωτίτιδα, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα, πνευμονία…).
Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή εάν στο περιβάλλον σας βρίσκονται νεογέννητα.
Στα μωρά, η άνοδος του πυρετού είναι απότομη και υπάρχει κίνδυνος σπασμών.
Σε μερικές περιπτώσεις, η γρίπη εμφανίζεται με πολύ σοβαρά συμπτώματα, ακόμη και αν μέχρι πρώτιστος ήσασταν υγιής.
Οι βαριές μορφές γρίπης, ξεκινάνε με δύσπνοια, η οποία επιδεινώνεται μέσα σε λίγες ώρες.
Γι’ αυτόν τον λόγο, αν έχετε ενδείξεις δύσπνοιας, θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας!