Τα κεράσια είναι τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού που μας αρέσει να τα απολαμβάνουμε.
Χορταστικά, δροσερά, με πλούσια γλυκιά γεύση, τα κεράσια είναι και πολύ ωφέλιμα.
Διαθέτουν πολλές γνωστές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό, όμως έχουν και κάποια άγνωστα οφέλη που μπορεί να μη γνωρίζετε.
Κεράσια και άγνωστα οφέλη – Προστατεύουν από τον σακχαρώδη διαβήτη
Η αντιφλεγμονώδης δράση των κερασιών συμβάλλει στην καλή υγεία του οργανισμού, όμως εκτός από αυτό τα κεράσια έχουν και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Αυτό σημαίνει ότι μειώνουν την επιθυμία για γλυκά και την απότομη άνοδο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, παρόλο που η γλυκιά γεύση τους παραπέμπει στο αντίθετο.
Έτσι έχουν προστατευτική δράση κατά του διαβήτη.
Ενισχύουν τον καλό ύπνο
Τα κεράσια είναι από τις λίγες διατροφικές πηγές μελατονίνης, της ορμόνης που συμβάλλει στον καλό ύπνο.
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε άντρες και γυναίκες με αϋπνία, μια χούφτα κεράσια το πρωί και άλλη μία 1-2 ώρες πριν τον ύπνο αυξάνει την ώρα που κοιμάται κανείς κατά μιάμιση ώρα περίπου.
Κεράσια και άγνωστα οφέλη – Ανακουφίζουν από τους πόνους της αρθρίτιδας
Αρκετές μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι η κατανάλωση των κερασιών είναι ευεργετική για όσους υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα.
Μάλιστα ο φυσικός χυμός από κεράσια μειώνει τον πόνο των αρθρώσεων.
Μειώνουν τον μυϊκό πόνο μετά από έντονη άσκηση
Τα κεράσια μειώνουν τον πόνο μετά από μια έντονη προπόνηση και προστατεύουν από την κυτταρική αποδυνάμωση που ακολουθεί μετά από έντονη άσκηση.
Επίσης υποστηρίζουν τη γρήγορη μυϊκή αποκατάσταση.
Γι’ αυτόν το λόγο ο χυμός των κερασιών καταναλώνεται από επαγγελματίες αθλητές.
Κεράσια και άγνωστα οφέλη – Τονώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα κεράσια ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία και την καλή μνήμη.
Επίσης, προστατεύουν το νευρικό σύστημα από νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Μειώνουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας
Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένα είδος φλεγμονώδους αρθρίτιδας, η οποία συναντάται αρκετά συχνά.
Εμφανίζεται όταν το ουρικό οξύ που παράγει ο οργανισμός κρυσταλλώνει μέσα στις αρθρώσεις, προκαλώντας έντονους πόνους και πρήξιμο σε αυτές.
Σε μια έρευνα που έγινε, οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα που κατανάλωσαν κεράσια για δύο μέρες έδειξαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης κρίσεων της ουρικής αρθρίτιδας κατά 35%, συγκριτικά με ασθενείς που δεν κατανάλωσαν κεράσια.