Τα μάτια σας χαρίζουν μία από τις σημαντικότερες αισθήσεις, αυτήν της όρασης! Τι γίνεται όμως όταν νιώθετε τα βλέφαρά σας πρησμένα, τα μάτια σας κόκκινα και αισθάνεστε ενόχληση; Ακολουθούν λύσεις και συμβουλές για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις δυσάρεστες αυτές καταστάσεις …
Οι πιο συχνές παθολογίες των βλεφάρων είναι το κριθαράκι, το χαλάζιο και η βλεφαρίτιδα.
Το κριθαράκι, είναι μία μικροβιακή οξεία μόλυνση ενός ή περισσότερων αδένων που οφείλεται κυρίως στο χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο. Υποτροπιάζει όταν συνοδεύεται από διαβήτη, από παθήσεις του γαστρεντερικού ή ακμή. Μπορεί να είναι εσωτερικό ή εξωτερικό. Όταν αυτό σπάσει και το πύον απομακρυνθεί, ακολουθεί βελτίωση των συμπτωμάτων εντός ολίγων ημερών.
Το χαλάζιο είναι μία σκλήρυνση στην άκρη του βλεφάρου χωρίς πύον, λόγω άθροισης εκκρίσεων. Η εξέλιξή του είναι πιο αργή και διαρκεί μερικές εβδομάδες ή και μερικούς μήνες, ενώ μπορεί και να επιμολυνθεί. Συχνά απαιτεί χειρουργική επέμβαση.
Η βλεφαρίτιδα, είναι μία απολεπιστική φλεγμονή και των δύο βλεφάρων, η οποία συνοδεύεται από ερύθημα και οίδημα των βλεφάρων, απολέπιση του δέρματος, ενώ οι βλεφαρίδες κολλάνε λόγω υπερέκκρισης των αδένων του βλεφάρου. Προκαλεί φαγούρα, αίσθημα καύσου και ερεθισμό. Μπορεί να οφείλεται σε παράσιτα, αλλεργιογόνα ή μικρόβια.
Demodex: Ένα παράσιτo που προκαλεί βλεφαρίτιδα
Το Demodex είναι ένα μικροσκοπικό παράσιτο, που ζει στο δέρμα και πιο συγκεκριμένα κοντά στο θυλάκιο των τριχών και τους σμηγματογόνους αδένες. Εμφανίζεται πιο εύκολα στο σμηγματορροϊκό δέρμα και σε σημεία του σώματος που παράγεται πολύ σμήγμα. Τέτοια σημεία είναι το δέρμα του προσώπου, το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια και οι βλεφαρίδες. Η πλειοψηφία των μολύνσεων από το παράσιτο αυτό, δεν παρουσιάζει συμπτώματα.
Σε κάθε περίπτωση, όταν η φαγούρα στα βλέφαρα, η αίσθηση ξένου σώματος, το κάψιμο και η δακρύρροια δεν υποχωρούν, θα πρέπει να υποπτευθούμε ως αίτιο των συμπτωμάτων το Demodex.
Η ανάγκη για θεραπεία όπως και το είδος της θεραπείας καθορίζονται από τα συμπτώματα, τα ευρήματα αλλά και από την ένταση της μόλυνσης. H θεραπεία μπορεί να είναι τοπική ή και συστηματική, ανάλογα με τη βαρύτητα της μόλυνσης. Παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη του παράσιτου, είναι η ανοσοκαταστολή, όπως επίσης και η κακή φροντίδα και υγιεινή των ματιών.
Πρόληψη και αντιμετώπιση των οφθαλμικών μολύνσεων
Αυστηρή Υγιεινή
Οι τρεις αυτές παθολογίες έχουν την τάση να υποτροπιάζουν. Είναι λοιπόν απαραίτητο να καθαρίζουμε προσεκτικά τα μάτια και τα βλέφαρα, με τη βοήθεια ενός αντισηπτικού διαλύματος ή ενός φυσιολογικού ορού, κατά προτίμηση σε συσκευασία μονοδόσεων.
Αλοιφή ή Κολλύριο;
Μετά τον καθαρισμό του ματιού, μπορούμε να εφαρμόσουμε μια οφθαλμική αλοιφή.
Οι οφθαλμικές αλοιφές είναι πιο αποτελεσματικές από τα κολλύρια, καθώς ο χρόνος επαφής του δραστικού υλικού με την πάσχουσα περιοχή είναι πολύ μεγαλύτερος. Λόγω του ότι είναι λιπαρές, μπορούν να προκαλέσουν για λίγα λεπτά μια διαταραχή της όρασης, ενώ πρέπει να αποφεύγονται όταν έχουμε κάποιο τραυματισμό στο μάτι. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να εφαρμόσουμε ένα κολλύριο κατά τη διάρκεια της ημέρας και μία οφθαλμική αλοιφή το βράδυ.
Τα κολλύρια, είναι ιδανικά και για τις φλεγμονώδεις επιπεφυκίτιδες.
Το κριθαράκι και η βλεφαρίτιδα, απαιτούν μία θεραπεία αντισηπτική ή τοπική αντιβιοτική για μία εβδομάδα, ενώ για το χαλάζιο για 15 ημέρες.
Ιογενείς Παθολογίες των Βλεφάρων
Ο έρπης των βλεφάρων ή ο οφθαλμικός ζωστήρας, είναι σοβαρές παθολογίες για την αντιμετώπιση των οποίων πρέπει να απευθυνθείτε στον ειδικό ιατρό.
Χαρακτηριστικό του έρπητα των βλεφάρων είναι οι φυσαλίδες με υγρό που εμφανίζονται στο δέρμα, καθώς και η ερυθρότητα, ο πόνος και το αίσθημα καύσου.
Ο οφθαλμικός ζωστήρας, οφείλεται σε μία πρωτογενή μόλυνση του ιού της ανεμοβλογιάς. Μία δραστηριοποίησή του, προκαλεί έντονο πόνο με ερύθημα, οίδημα, φωτοευαισθησία και έντονη δακρύρροια. Συνδυάζεται συχνά με μία βλεφαρίτιδα και φλύκταινες που περιέχουν ένα διαυγές υγρό και οι οποίες όταν σπάσουν, αντικαθίστανται με σκουρόχρωμες κρούστες. Η παθολογία αυτή, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή φλεγμονή του ματιού και απαιτεί άμεση επίσκεψη στον γιατρό, ο οποίος και θα σας συστήσει μία θεραπεία κατά των ιών, τοπική και συστηματική.
Από την ΠΟΠΗ ΧΑΡΑΜΗ, Φαρμακοποιό