Το λίπος στην καρδιά ή περικαρδιακό λίπος είναι το λίπος που συγκεντρώνεται γύρω από την καρδιά.
Θεωρείται ότι παίζει κεντρικό ρόλο στην παθογένεια της καρδιαγγειακής νόσου, καθώς διαθέτει ιδιότητες που πυροδοτούν φλεγμονές.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο λιπώδης ιστός γύρω από την καρδιά είναι βιολογικά ενεργός και εκκρίνει κυτοκίνες, όπως συμβαίνει και με το κοιλιακό λίπος.
Οι κυτοκίνες ή κυτταροκίνες είναι ουσίες με φλεγμονώδεις ιδιότητες που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την αθηροσκλήρωση.
Η τελευταία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Υπάρχουν ορισμένες τροφές, οι οποίες ευνοούν τη συγκέντρωση λίπους γύρω από την καρδιά και γι’ αυτό καλό είναι να αποφεύγονται.
Τέτοιες τροφές είναι οι παρακάτω.
Ζάχαρη
Μια μελέτη για τις επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική κατανάλωση σακχαρούχων τροφίμων συνδέεται με τη δημιουργία αποθεμάτων λίπους γύρω από την καρδιά και την κοιλιά.
Η παραπάνω παρατήρηση αφορά τόσο τα σακχαρούχα ροφήματα όσο και τη ζάχαρη που προστίθεται σε τρόφιμα και ροφήματα.
Όταν καταναλώνουμε υπερβολική ζάχαρη, το περίσσευμα αυτό μετατρέπεται σε λίπος και αποθηκεύεται.
Ο λιπώδης ιστός που βρίσκεται γύρω από την καρδιά απελευθερώνει στο σώμα χημικές ουσίες που μπορεί να γίνουν επιβλαβείς για την υγεία.
Λίπος στην καρδιά και τροφές που το προκαλούν – Αλκοόλ
Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα είναι ωφέλιμο για την καρδιά
Το κακό είναι πως οι περισσότεροι που πίνουν αλκοολούχα ποτά καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα απ’ όση συνειδητοποιούν.
Και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η μεγάλη κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς.
Τέτοια είναι το αίσθημα παλμών (φτερουγίσματα της καρδιάς), η αύξηση της αρτηριακής πίεσης και η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων που μεταφράζεται σε συσσώρευση μεγαλύτερης ποσότητας λίπους.
Κορεσμένα και τρανς λιπαρά
Αν καταναλώνετε τροφές με πολλά κορεσμένα λίπη, αυξάνετε τη χοληστερόλη στο αίμα σας.
Έτσι αυξάνεται και η πιθανότητα να εμφανίσετε καρδιακές παθήσεις.
Συγκεκριμένες τροφές που πρέπει να αποφύγετε είναι το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά, η μαργαρίνη, τα επεξεργασμένα ψωμιά και σνακ.
Επίσης θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά.
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
Η υπερβολική ποσότητα νατρίου αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
Αυτή με τη σειρά της προσθέτει περισσότερη πίεση στην καρδιά και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή.
Για να έχετε φυσιολογική αρτηριακή πίεση, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε επιτραπέζιο αλάτι και προσπαθήστε να μη χρησιμοποιείτε πολύ αλάτι κατά το μαγείρεμα.
Τέλος, ελέγχετε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων για την περιεκτικότητά τους σε αλάτι και φροντίστε να μην καταναλώνετε πάνω από έξι γραμμάρια τη μέρα.