Υγεία & Ομορφιά
Νευρολογικά Προβλήματα

Τι Είναι η Νευρική Ανορεξία;

Τι είναι η νευρική ανορεξία;

Μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, η έννοια της νευρικής ανορεξίας ήταν σχεδόν άγνωστη.

Το 1873 στη Γαλλία πρωτοακούγεται ο όρος «υστερική ανορεξία» και την ίδια χρονιά ο William Gull στη Μ. Βρετανία την ονομάζει «ανορεξία νερβόζα» (όπως λέγεται και σήμερα).

Από το 1960 και έπειτα ωστόσο, η ανάπτυξη του νέου πολιτισμού των ΜΜΕ φέρνει την εικόνα του ισχνού, αποστεωμένου, σχεδόν άφυλου σώματος, στο σπίτι μας και επηρεάζει τις επόμενες γενιές των νέων κοριτσιών.

Νευρική ανορεξία: Μία ψυχογενής κατάσταση

Πρόκειται για ένα σύνδρομο αυτοεπιβαλλόμενης ασιτίας όπου ο ασθενής εκουσίως περιορίζει την πρόσληψη τροφής φοβούμενος την αύξηση του βάρους.

Η νευρική ανορεξία είναι η ασθένεια που συνίσταται στον παράλογο φόβο του πάχους και εκδηλώνεται με την ψυχαναγκαστική άρνηση να δεχτεί κανείς τροφή.

Τι Είναι η Νευρική Ανορεξία;

Ας τονιστεί ότι η λέξη «ανορεξία» είναι αποπροσανατολιστική στο μέτρο που το σύνδρομο δεν αφορά σε διαταραχή της όρεξης του ασθενή (η όρεξη δεν προσβάλλεται παρά μόνο αργά στην πορεία της νόσου).

Η νευρική ανορεξία μπορεί να εκδηλωθεί σε όλες τις ηλικίες, εντούτοις είναι συχνότερη στην εφηβεία μεταξύ 13 και 20 ετών (1 αγόρι – στα 10 κορίτσια που πάσχουν).

Tο κατεξοχήν χαρακτηριστικό που εμφανίζεται με συνέπεια σε όλες τις ασθενείς είναι η άρνηση να διατηρήσουν το κανονικό βάρος τους σύμφωνα με την ηλικία και το ύψος τους αλλά και η άρνηση να δεχτούν τους κινδύνους που συνεπάγεται το ιδιαίτερα χαμηλό βάρος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Σύνδρομο GBS

Μήπως Υποφέρετε Συχνά από Ημικρανίες;

Τι Μπορεί να Κρύβεται πίσω από τον Ίλιγγο

Οι Διαφορές Ανάμεσα στην Άνοια και το Αλτσχάιμερ

Τι Κρύβεται Πίσω από το Μούδιασμα των Ποδιών

Παράλυση Bell – Μια Σπάνια Πάθηση