Ένα αρχαίο γνωμικό που λεγόταν, λέγεται και θα λέγεται.
Ένα γνωμικό που ίσχυε, ισχύει και θα ισχύει όσο υπάρχει ο άνθρωπος…
Το σώμα επηρεάζει το πνεύμα και αντίστροφα.
Ιδιαίτερα τώρα τον χειμώνα, πόσες φορές σας έχει τύχει να έχετε π.χ. μία ίωση… και αυτομάτως να βλέπετε τη διάθεσή σας να «πέφτει», να μην έχετε όρεξη για φαγητό, για κοινωνικά events, κ.ά.
Από την άλλη, πόσες φορές σας έχει τύχει να αισθάνεστε το σώμα σας να πονά, την καρδιά σας να χτυπά δυνατά, το στομάχι σας να «δένεται κόμπο»… και όλα αυτά λόγω άγχους;
Ακόμα, όταν κάτι σας προβληματίζει και βιώνετε θλίψη ή μελαγχολία, αισθάνεστε αδύναμο το σώμα σας και καταπονημένο, λες και κάνατε χειρωνακτική εργασία για ώρες!
Το να προσπαθείτε να διατηρήσετε την υγεία σας σε άριστα επίπεδα, σημαίνει να προσέξετε πολύ τον εαυτό σας, μένοντας μακριά από ψυχοσωματικά συμπτώματα.
Η Συμβολή του Αθλητισμού
O αθλητισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής του.
Διατηρεί τα οστά σε καλή κατάσταση, αυξάνει την ευελιξία και τη δύναμη των μυών, καταπολεμά το άγχος, βοηθά στη χαλάρωση, στην ξεκούραση, αυξάνει την ενέργεια του πνεύματος και σας προστατεύει από πολλές ασθένειες.
Οι κατάλληλες ώρες για να γυμνάζεστε, είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Καλό θα ήταν βέβαια, να αποφεύγετε τις αθλητικές δραστηριότητες το βράδυ, επειδή μπορεί να προκαλέσουν δυσκολίες στον ύπνο.
Αντιθέτως, εάν αθλείστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα έχετε έναν καλύτερο βραδινό ύπνο.
Ρυθμίστε το πρόγραμμά σας και προσπαθήστε να γυμνάζεστε τουλάχιστον 3-4 φορές την εβδομάδα.
Μπορείτε να κάνετε μία ήπια δραστηριότητα, όπως πεζοπορία ή ασκήσεις μυϊκής δύναμης.
Πριν Ξεκινήσετε τη Γυμναστική… Θυμηθείτε:
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παραλείπετε την προθέρμανση, καθώς είναι απαραίτητη για την πρόληψη πολλών τραυματισμών.
Με 10 λεπτά προθέρμανσης προετοιμάζετε το σώμα σας για τις επερχόμενες ανάγκες του καρδιαγγειακού, του αναπνευστικού και του μυϊκού συστήματος.
Πέρα από την προθέρμανση, εάν το άθλημα είναι αρκετά έντονο, καλό είναι να δείτε έναν γιατρό πριν το ξεκινήστε, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.
Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που γυμναστήκατε.
Διατροφή και Πνευματική Διαύγεια
Πολλοί άνθρωποι, ειδικά εκείνοι που γυμνάζονται τις πρωινές ώρες ή ετοιμάζονται για να πάνε στη δουλειά τους, παραλείπουν το πρωινό γεύμα.
Το πρωί όμως, η γλυκόζη στο σώμα σας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Αυτός είναι και ο λόγος που αισθάνεστε αδύναμοι, κουρασμένοι και μειωμένη διαύγεια.
Εάν γυμνάζεστε το πρωί, επιλέξτε το πρωινό σας να περιλαμβάνει υδατάνθρακες που αφομοιώνονται γρήγορα και εύκολα, καθώς και μία μικρή ποσότητα πρωτεϊνών και λιπαρών.
Εάν δεν αθλείστε το πρωί και απλά παίρνετε το πρωινό σας πριν φύγετε από το σπίτι, επιλέξτε βρώμη, τοστ με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα, δημητριακά ολικής άλεσης (με γάλα και φρούτα) ή ένα σάντουιτς με αυγό.
Οι απαραίτητες βιταμίνες λαμβάνονται κυρίως από την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών, ενώ οι υδατάνθρακες είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να έχετε ενέργεια και πνευματική διαύγεια!
Προπάντων, μην παραλείπετε την ενυδάτωση του οργανισμού σας, με τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα.
Υγεία, Ομορφιά… και Αυτοπεποίθηση
Είναι ευρέως γνωστό ότι ο συνδυασμός διατροφής και άσκησης οδηγεί σε απώλεια βάρους.
Η γυμναστική, παράλληλα, σας βοηθά να αποκτήσετε ένα σμιλευμένο και γυμνασμένο σώμα.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι, ακολουθώντας αυτόν τον δρόμο, της διατροφής και της εκγύμνασης, θα είστε υγιείς, αδύνατοι, καλογυμνασμένοι… και πάνω από όλα η αυτοπεποίθησή σας θα βρίσκεται στα ύψη.
Τί λέτε λοιπόν;
Το σώμα επηρεάζει το πνεύμα και αντίστροφα;
Φυσικά και ναι!
Επαρκής Ύπνος και Γνωστικές Λειτουργίες
Η πλειοψηφία των ανθρώπων, μετά από έναν βραδινό ύπνο, αισθάνονται ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια… χωρίς καν να έχουν πιεί καφέ!
Ο ύπνος κάνει καλό τόσο στη μακροπρόθεσμη υγεία σας, λαμβάνοντας υπόψη ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων -ειδικά όταν αθλείστε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα-, όσο και στη βραχυπρόθεσμη λειτουργία του εγκεφάλου σας, ενισχύοντας τις γνωστικές λειτουργίες: μνήμη, προσοχή, δημιουργικότητα.
Αντιθέτως, ο ανεπαρκής ύπνος προκαλεί κόπωση, άγχος, μειώνει τη συγκέντρωση και την προσοχή σας, εμποδίζει τη μάθηση των παιδιών και των εφήβων, σας κάνει λιγότερο παραγωγικούς, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, σχετίζεται με την αύξηση του βάρους, κ.λπ.
Ηλιάνα Ματιάκη, Φαρμακοποιός
Mcs Κλινικής Φαρμακολογίας Α.Π.Θ., MSc Γενετικής Δ.Π.Θ.