Η διαδικασία της γήρανσης αφήνει τα σημάδια της σε όλο το ανθρώπινο σώμα.
Όσο ένας άνδρας μεγαλώνει σε ηλικία, λοιπόν, παράλληλα μεγαλώνει σε ηλικία και το πέος του.
Η αλλαγή δεν είναι δραματική, αλλά βαθμιαία και από την ηλικία των 40 και μετά αρχίζει να γίνεται ορατή.
Ποιες είναι όμως οι βασικές αλλαγές που προκύπτουν στην εμφάνιση και τη λειτουργία του πέους με την αύξηση της ηλικίας;
Το χρώμα
Η αθηροσκλήρυνση, ένα συχνό πρόβλημα στις μεγαλύτερες ηλικίες, περιορίζει την κυκλοφορία του αίματος και επηρεάζει την καρδιά, τον εγκέφαλο και το πέος.
Η ανεπαρκής αιμάτωση της περιοχής λοιπόν, δίνει στο πέος ένα πιο ανοιχτό χρώμα.
Αυτό από μόνο του δεν πρέπει να ανησυχεί τον άνδρα εάν βέβαια έχει κάνει τον τακτικό έλεγχο και έχει επιβεβαιώσει ότι όλα λειτουργούν καλά.
Με τον ίδιο τρόπο που η διαδικασία της γήρανσης επηρεάζει το δέρμα του προσώπου, έτσι επηρεάζει και το δέρμα του πέους
Το μέγεθος
Η αλήθεια είναι ότι το πέος ελαφρώς συρρικνώνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες εξαιτίας της μείωσης της ροής του αίματος και των επιπέδων της τεστοστερόνης.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην ελικιά των 60 και των 70 το μήκος του πέους μπορεί να έχει μειωθεί κατά 1 με 11/2 εκατοστό.
Εάν όμως ο άνδρας έχει αρκετό λίπος συσσωρευμένο στην κοιλιά, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το πέος του να φαίνεται μικρότερο, χωρίς στην πραγματικότητα να είναι.
Αυτό συμβαίνει γιατί το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να καλύπτει τη βάση του πέους δίνοντας έτσι την αίσθηση ότι έχει μικρότερο μήκος από τον πραγματικό.
Η ευαισθησία
Η τεστοστερόνη βοηθά στη διατήρηση του νευρικού ιστού.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης να επιφέρει μείωση της ευαισθησίας και να αυξάνει τη δυσκολία του άνδρα να φτάσει σε οργασμό.
Παράλληλα, η μείωση της τεστοστερόνης έχει επίπτωση και στη σκληρότητα της στύσης.
Οι ειδικοί εξηγούν ότι όσο περισσότερες στύσεις έχει ένας άνδρας καθημερινά τόσο πιο πολύ προστατεύει την υγεία του πέους, γιατί με αυτό τον τρόπο διατηρεί τις αρτηρίες του σε φόρμα, με αποτέλεσμα να αιματώνεται καλά η περιοχή
Η λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος
Τα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος και κυρίως αυτά που σχετίζονται με τον έλεγχο της ούρησης έχουν να κάνουν με την υγεία του προστάτη.
Εμφανίζονται στο 20% των ανδρών στην ηλικία των 40, στο 50-60% στην ηλικία των 60 και στο 80%-90% στην ηλικία των 70 και των 80.
Η στυτική δυσλειτουργία
Η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται στο 5% των ανδρών στην ηλικία των 40 και φτάνει στο 15% στην ηλικία των 70.
Μπορεί να είναι το αποτέλεσμα πολλών συνδυασμένων αίτιων:
• Βιολογικοί παράγοντες, όπως κάποια ασθένεια, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής και η υιοθέτηση ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής.
• Ψυχολογικοί παράγοντες, όπως είναι το στρες, η κατάθλιψη και το άγχος
• Παράγοντες της σχέσης, όπως είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, και οικειότητας ή οι συναισθηματικές συγκρούσεις του ζευγαριού
• Παράγοντες που σχετίζονται με τις ψυχοσεξουαλικές δεξιότητες του άνδρα και της συντρόφου του, καθώς και με την αλληλεπίδραση των δύο συντρόφων.
Ακριβώς εξαιτίας αυτής της πολυπολοκότητας, η λήψη φαρμάκων χωρίς να αντιμετωπιστούν τα υποκείμενα αίτια είναι πολύ πιθανό να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Σε κάθε περίπτωση το πρώτο που πρέπει να κάνει ένας άνδρας που εμφανίζει στυτική δυσλειτουργία είναι να απευθυνθεί σε ένα ειδικό ιατρό για να αποκλειστεί οποιοδήποτε οργανικό πρόβλημα.
Η ανδρόπαυση
Ολοένα και περισσότερος λόγος γίνεται τελευταία για την ύπαρξη ή όχι της επονομαζόμενης ανδρόπαυσης.
Σε θεωρητικό επίπεδο είναι η συνολική απάντηση του οργανισμού του άνδρα στον υπογοναδισμό, την κατάσταση, δηλαδή, κατά την οποία οι όρχεις δεν παράγουν πια τα φυσιολογικά επίπεδα της τεστοστερόνης.
Οι άνδρες σε ανδρόπαυση έχουν παρόμοιε συμπτώματα με αυτά των γυναικών σε εμμηνόπαυση, όπως είναι η κόπωση, η κατάθλιψη, η νυχτερινή εφίδρωση, και η μειωμένη σεξουαλική ορμή.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι λίγοι οι άνδρες που βρίσκονται πραγματικά σε ανδρόπαυση και χρειάζονται θεραπεία με τεστοστερόνη.