Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τους δύο όρους για να περιγράψουν το ίδιο πράγμα.
Λίγοι όμως γνωρίζουν τη διαφορά τους, αν και οι δυο έχουν να κάνουν με την έκπτωση των εγκεφαλικών λειτουργιών.
Η άνοια είναι μία λέξη που περιγράφει συμπτώματα όπως η διαταραγμένη μνήμη και η σκέψη, δυο καταστάσεις με αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα του ασθενούς και των οικείων του.
Το Αλτσχάιμερ είναι ένα είδος άνοιας.
Ο πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει, αλλά υπάρχουν αρκετές μορφές άνοιας:
Η αγγειακή, η μετωποκροταφική άνοια, το Πάρκινσον, η νόσος του Χάντινγκτον, η άνοια με σωμάτια Lewy.
Το Αλτσχάιμερ όμως είναι η πιο διαδεδομένη μορφή άνοιας καλύπτοντας το 60-70% των περιπτώσεων.
Μια οποιαδήποτε σοβαρή ασθένεια, η ασθένεια των αγγείων, μια σπάνια μορφή λοίμωξης, ένα μεταβολικό πρόβλημα μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στα εγκεφαλικά κύτταρα και να προκαλέσει άνοια.
Επίσης, υπάρχει μια πάθηση, η καταθλιπτική ψευδοάνοια που τελικά μπορεί να προκαλέσει στην πραγματικότητα άνοια.
Όταν τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ορμόνης που ευθύνεται για την καλή διάθεση είναι χαμηλά, μπορεί να διαταραχθεί και η ικανότητα της προσοχής μας και της συγκέντρωσής μας σε κάτι.
Όταν υπάρχει απόσπαση προσοχής, δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε.
Το μυαλό μπλοκάρει και αυτό εμφανίζεται ως άνοια.
Το Αλτσχάιμερ, παρόλο που είναι μια μορφή άνοιας, έχει διαφορετική προέλευση.
Είναι μια εγκεφαλική ασθένεια που προκαλείται από συγκεντρώσεις πλακών βήτα-αμυλοειδών και πρωτεϊνών και βλάπτουν τα κύτταρα σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη μνήμη, τη σκέψη και τη λογική.
Η άνοια είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που επηρεάζει αρνητικά την επικοινωνία και τις καθημερινές επιδόσεις του ανθρώπου σε απλές δραστηριότητες.
Το Αλτσχάιμερ είναι η μορφή της άνοιας που επηρεάζει τμήματα του εγκεφάλου που ελέγχουν τη γλώσσα, τη μνήμη και τη σκέψη.
Η διαφορά είναι μικρή αλλά υπάρχει, όμως συχνά αυτά τα δύο συγχέονται.
Σε ένα ποσοστό των περιπτώσεων, οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ μπορεί να πάσχουν και από κάποια ασθένεια των αγγείων, κάτι που επιδεινώνει τα συμπτώματα της δυσλειτουργίας των γνωστικών ικανοτήτων.
Επίσης, είναι μια νόσος μη αναστρέψιμη.
Δεν υπάρχει βελτίωση, μόνο σταθερότητα για ένα διάστημα, όταν χορηγείται ειδική φαρμακευτική αγωγή και κατόπιν επιδείνωση.
Είναι μια ασθένεια εκφυλιστική όσον αφορά τον εγκέφαλο και στη συνέχεια τις υπόλοιπες λειτουργίες και παραμένει ακόμα ανίατη.
Από την άλλη, ορισμένες μορφές άνοιας που προέρχονται από αλληλεπίδραση φαρμάκων ή έλλειψη βιταμινών στον οργανισμό είναι προσωρινές και αναστέλλονται όταν αποκατασταθεί το πρόβλημα.
Τέλος, υπάρχει και η μικτή μορφή άνοιας.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές, διαφορετικές συνθήκες που σε συνδυασμό την προκαλούν.