Ένα ποσοστό γυναικών έχουν γενικά λιγότερη διάθεση για σεξ από κάποιες άλλες πέρα από τις δικαιολογίες που προφασίζονται για να το αποφύγουν.
Η σεξουαλική ορμή των γυναικών αυτών βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτήν άλλων γυναικών.
Στις γυναίκες με χαμηλή λίμπιντο το πρόβλημα είναι περισσότερο οργανικό παρά εγκεφαλικό.
Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία στις γυναίκες μπορεί να είναι πρωτογενής, συνεχής και σταθερή ή να είναι δευτερογενής, δηλαδή να προκαλείται από άλλους παράγοντες και να είναι παροδική.
Στον εγκέφαλο γυναικών με συνεχώς χαμηλότερη λίμπιντο συμβαίνουν διαφορετικές λειτουργικές διαδικασίες από ό,τι σε γυναίκες με κανονική σεξουαλική επιθυμία.
Σε μια έρευνα που έγινε, εξετάστηκε το πώς επεξεργάζεται ο εγκέφαλος των γυναικών με χαμηλή λίμπιντο τη διέγερση που έχει σχέση με το σεξ.
Με τη βοήθεια της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας εξετάστηκε ο εγκέφαλος γυναικών, οι οποίες είχαν διαγνωστεί με διαταραχή υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας και κατά συνέπεια με χαμηλή λίμπιντο, και κάποιων άλλων με φυσιολογική λίμπιντο.
Ζητήθηκε από τις γυναίκες αυτές να κοιτάζουν για μισή ώρα μια οθόνη όπου έπαιζαν βίντεο με καθημερινά προγράμματα, αλλά και ερωτικά βίντεο.
Η σύγκριση του τι συνέβαινε στους εγκεφάλους των γυναικών των δύο κατηγοριών έδειξε σαφείς διαφορές.
Στις γυναίκες της πρώτης κατηγορίας δεν υπήρχε ενεργοποίηση με αύξηση της ροής του αίματος στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με έντονο συναισθηματισμό, ενώ στις άλλες αυτό συνέβαινε.
Το συμπερασμα αυτής της έρευνας είναι ότι η πεσμένη λίμπιντο αποτελεί ένα πραγματικό οργανικό και σωματικό πρόβλημα και όχι απλώς μια ψυχική συνέπεια καταστάσεων που έχουν βιώσει αυτές οι γυναίκες.
Οι λειτουργικές ανωμαλίες της φυσιολογίας του εγκεφάλου λοιπόν, μετά από αυτό το συμπέρασμα, ανοίγουν τον δρόμο για την ανεύρεση των κατάλληλων θεραπειών για την εν λόγω πάθηση.
Πάντως, οι ειδικοί της ψυχοσεξουαλικής ιατρικής διαφωνούν.
Ισχυρίζονται ότι χρειάζονται περισσότερες και μεγαλύτερες έρευνες για να τεκμηριωθούν τα παραπάνω ευρήματα.
Τονίζουν επίσης, ότι πρέπει να διευκρινιστεί ο ρόλος της κατάθλιψης στα αποτελέσματα της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου γιατί η κατάθλιψη μπορεί από μόνη της να δημιουργεί προβλήματα στο σεξ.
Αυτό που παραμένει αναπάντητο πάντως, έχει να κάνει με την αιτία που προκαλεί αυτήν την υποτονική σεξουαλική επιθυμία.
Επίσης, χρειάζεται να διευκρινιστεί καλύτερα το τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των γυναικών που για κάποια χρονικά διαστήματα έχουν δευτερογενή μείωση της επιθυμίας τους για σεξ εξαιτίας του άγχους, του τρόπου ζωής, της κούρασης και άλλων ψυχικών ή παθολογικών καταστάσεων, όπως κάποιες ασθένειες.