Το γιαούρτι είναι ένα τρόφιμο με πολύ μεγάλη διατροφική αξία.
Είναι μια από τις αρχαιότερες τροφές που γνωρίζει ο άνθρωπος και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι αρχαίοι Έλληνες το χαρακτήρισαν «Θεραπευτική ουσία».
Πράγματι, στο γιαούρτι αποδίδεται ένα σύνολο ευεργετικών δράσεων στην ανθρώπινη υγεία, που μπορεί να αντιμετωπίσει αλλά και να προλάβει διάφορες ασθένειες.
Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το πώς πρωτοδημιουργήθηκε.
Είναι πιθανό ότι η ανακάλυψή του έγινε τυχαία: κάποιο δοχείο γάλα που έτυχε να ζεσταθεί κατά τυχαίο τρόπο για αρκετές ώρες, μετατράπηκε σε γιαούρτι.
Το γιαούρτι είναι προϊόν πηγμένου γάλακτος που προκύπτει από γαλακτική ζύμωση με την επίδραση των καλοηθών βακτηρίων λακτομπάκιλλους, μπουλγκάρικους και στρεπτόκοκκους θερμόφιλους με ή χωρίς πρόσθετα.
Οι μικροοργανισμοί στο τελικό προϊόν πρέπει να είναι ζωντανοί και σε αφθονία.
Το Γιαούρτι περιέχει Πολύτιμα Θρεπτικά Συστατικά
Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας: οι οποίες αποτελούν πολύ σημαντικά «δομικά» συστατικά και είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των ιστών και κυρίως των μυών και διάφορων βιολογικών οργάνων.
Βιταμίνη Α: η οποία είναι απαραίτητη για την διάπλαση των ιστών και τη μορφοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος, την όραση, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή.
Βιταμίνη D: η οποία συμβάλει στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος και ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου.
Βιταμίνες του Συμπλέγματος Β: οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος, στην γρήγορη ανάπτυξη των παιδιών και συμμετέχουν σε πολλές λειτουργίες και βιοχημικές διεργασίες.
Ασβέστιο: το οποίο είναι πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την δημιουργία και την υγιή ανάπτυξη οστών και δοντιών και συμβάλλει στην αποτροπή της οστεοπόρωσης.
Το Γιαούρτι έχει Σημαντικές Ευεργετικές Δράσεις:
-Έχει αντικαρκινική δράση, ιδιαίτερα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Μετά από έρευνες, του έχουν αποδοθεί αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς έχει διαπιστωθεί ότι εμποδίζει το σχηματισμό καρκινογόνων ουσιών στον εντερικό σωλήνα.
-Έχει ευεργετικές ιδιότητες για την οστεοπόρωση. Αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά και παρέχει πλήθος βιταμινών.
Επίσης, βοηθά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας και γενικά όλων των μορφών αρθρίτιδας.
– Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αλλά και προλαμβάνει τις δυσμενείς συνέπειες της δράσης των αντιβιοτικών στον οργανισμό.
– Προστατεύει τον βλεννογόνο του στομάχου. Επομένως είναι ευεργετικό για τους καπνιστές και για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών.
– Καταπολεμά τη χρόνια δυσκοιλιότητα γιατί η υφή του είναι μαλακή ώστε να ενθαρρύνει τις συσπάσεις ενός “τεμπέλικου” εντέρου, απομακρύνοντας τις τοξίνες που συγκεντρώνονται.
– Είναι σύμμαχος στο αδυνάτισμα: Τα τελευταία χρόνια τόσο το ασβέστιο όσο και τα άλλα συστατικά των γαλακτοκομικών, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη μείωση του κινδύνου για παχυσαρκία. Οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες, μειώνουν τη συσσώρευση λίπους και επιταχύνουν τη διάσπασή του.
– Συνιστάται και στην ημερήσια διατροφή των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη διότι δεν αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα όπως το γάλα, φυσικά πάντα σε λογικές ποσότητες.
– Προλαμβάνει τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης και την κυστίτιδα.
Οι γυναίκες που τρώνε συχνά γιαούρτι διατρέχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λοίμωξη του ουροποιητικού τους συστήματος.
– Είναι ανεκτό για τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.
Κατά τη μετατροπή του γάλακτος σε γιαούρτι, η λακτόζη μειώνεται κατά 20-30%.
Επομένως άτομα που δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα μπορούν να καταναλώσουν γιαούρτι.
Κατά την επιλογή του γιαουρτιού πρέπει να προσέχουμε:
Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες γιαουρτιού, θα πρέπει όμως ο καταναλωτής να διαβάζει τις ετικέτες για να επιλέξει το καλύτερο.
Το πραγματικό γιαούρτι πρέπει να αναφέρει στην ετικέτα «ζωντανό» ή «με ζωντανά γαλακτικά ένζυμα» ή να γράφει την επιστημονική τους ονομασία.
Το γιαούρτι με φρούτα δεν πρέπει να έχει προσθετικά ή συντηρητικά, όπως σορβικό κάλιο (που χρησιμοποιείται στα φρούτα).
Μια πολύ καλή πρόταση θα ήταν να φτιάχνουμε το γιαούρτι μόνοι μας.
Έλενα Γκεσούλη, Κλινική Διαιτολόγος του Κέντρου Αποθεραπείας και Αποκαστάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ
www.y-o.gr