Οι αλλαγές στη λίμπιντο και τις σεξουαλικές ορμές εν μέσω καραντίνας ήταν μεγάλες και συνεχίζουν να επηρεάζονται και μετά το τέλος της.
Ωστόσο, η ερωτική επιθυμία δεν είναι απόλυτο προς τα πού κινείται.
Ο κορωνοϊός έχει μεταβάλει πολλά, μεταξύ των οποίων ζητήματα οικονομικής ασφάλειας και επιβίωσης, επαγγελματικά, οικογενειακά προβλήματα, ενώ δεν άφησε απέξω τον σεξουαλικό τομέα.
Είτε έχετε συντροφική σχέση είτε είστε παντρεμένοι, πιθανόν να έχετε παρατηρήσει μεταβολές στη σχέση ή τη σεξουαλική σας ζωή.
Πρόκειται για κάτι απολύτως φυσιολογικό που δεν το βιώνετε μόνο εσείς αλλά εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη.
Ανάλογα με το άτομο και την ιδιοσυγκρασία του καθενός, οι διακυμάνσεις στη λίμπιντο κυμαίνονται από θετικές μέχρι έντονα αρνητικές.
Αυτό σημαίνει ότι το έντονο αίσθημα αβεβαιότητας και άγχους που πολλοί βιώνουμε μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ή πεσμένη λίμπιντο.
Είναι αλήθεια ότι πολύς κόσμος στρέφεται στο σεξ, για να αποσυμπιεστεί από τα αρνητικά συναισθήματα και την ανασφάλεια με την ελπίδα να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας.
Για τους ίδιους όμως λόγους μπορεί κάποιοι άλλοι να αντιδράσουν διαφορετικά με το άγχος να μειώνει την επιθυμία τους για σεξ.
Σχετικά με την αυξημένη λίμπιντο, εκτός από την ελπίδα της ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας, αυτή μπορεί να οφείλεται στο ότι έχοντας περάσει κανείς πολύ χρόνο μέσα στο σπίτι του, αναζητά τώρα ευκαιρίες για να επανασυνδεθεί με τον σύντροφό του.
Επίσης, ο φόβος για την υγεία τη δική του ή του συντρόφου του ή η ίδια η μοναξιά μπορεί να αυξήσουν την επιθυμία για οικειότητα και ανθρώπινη σύνδεση.
Τέλος, οι ανησυχίες που επικράτησαν σχετικά με το ασφαλές σεξ την περίοδο της πανδημίας έκαναν ορισμένους να επαναστατήσουν καθώς τους δημιουργήθηκε η αίσθηση του απαγορευμένου αυξάνοντας την ερωτική επιθυμία τους.
Όσο για τους λόγους που οδηγούν σε πεσμένη λίμπιντο, αυτοί συνδέονται όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο κυρίως με αυξημένο άγχος, ταραχή, ανασφάλεια, φοβία ή ανησυχία.
Μπορεί να έχει παίξει επίσης ρόλο το γεγονός ότι η σχέση απομυθοποιήθηκε ή εμφάνισε σημάδια κόπωσης εξαιτίας του εγκλεισμού ή της παρουσίας των παιδιών μέσα στο σπίτι λιγοστεύοντας τον χώρο και τον χρόνο για να απολαύσει το ζευγάρι προσωπικές στιγμές.
Επίσης, η πολύωρη παραμονή μέσα στο σπίτι συνδυαστικά με την κοινωνική απομόνωση πιθανόν να πυροδότησε συχνότερα αφορμές για καβγάδες και παρεξηγήσεις που οδήγησαν αυτομάτως σε μείωση της διάθεσης για σεξ.