Εάν ανήκετε σε εκείνους που ασχολούνται με χειρωνακτικές εργασίες ή περνούν πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή, πιθανότατα να έχετε έρθει αντιμέτωποι με ενοχλητικούς πόνους στον ώμο που διαρκούν για αρκετό καιρό.
Η τενοντίτιδα ώμου, δηλαδή η φλεγμονή των τενόντων, που προκύπτει από την πολύ συχνή και επαναλαμβανόμενη κίνησή τους, είναι η συχνότερη αιτία που κρύβεται πίσω από τους πόνους αυτούς.
Η τενοντίτιδα ώμου χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο ως πρωταρχικό σύμπτωμα και περιορίζει σημαντικά την κίνηση του ώμου.
Τα συχνότερα συμπτώματα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη πάθηση είναι τα ακόλουθα:
Πόνος
Τα κύριο και συχνά το μοναδικό σύμπτωμα της τενοντίτιδας του ώμου είναι ο πόνος, η ένταση του οποίου βέβαια ποικίλλει, ανάλογα με τη βαρύτητα της καταπόνησης.
Ο πόνος μπορεί να είναι στατικός και μόνιμος ή να εμφανίζεται οξύς όταν κάνετε κάποια συγκεκριμένη κίνηση.
Συνήθως εντοπίζεται στην εξωτερική πλευρά του ώμου και του βραχίονα, μπορεί όμως να αντανακλά και στον αυχένα.
Δυσκολία στην κίνηση
Ο ασθενής με τενοντίτιδα δυσκολεύεται να κινήσει τον ώμο του και να βρει μία βολική θέση ανάπαυσης, ιδιαίτερα στον ύπνο, όπου είναι σχεδόν αδύνατο να κοιμηθεί ακουμπώντας πάνω στην πάσχουσα περιοχή.
Ακόμη, υπάρχουν συγκεκριμένες στάσεις του χεριού τις οποίες δυσκολεύεται να κάνει και προοδευτικά μπορεί ακόμη και να παρουσιάσει πλήρη αδυναμία εκτέλεσής τους.
Αντανακλαστικοί πόνοι
Εκτός από τον πόνο στον ώμο, ο ασθενής με τενοντίτιδα μπορεί να αισθάνεται ενόχληση στον καρπό, το βραχίωνα και τον αυχένα, περιοχές που επικοινωνούν με το επίκεντρο της πάθησης.
Έτσι, κάποιες φορές είναι δύσκολο να εντοπιστεί πού πραγματικά βρίσκεται το πρόβλημα.
Η θεραπεία της τενοντίτιδας μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, συντηρητικά και επεμβατικά-χειρουργικά.
Στο αρχικό στάδιο προτείνεται συντηρητική αντιμετώπιση της κατάστασης με ήπες μεθόδους όπως η λήψη παυσίπονων και αντιφλεγμονόδων φαρμάκων.
Το θεραπευτικό πλάνο συχνά περιλαμβάνει:
– ξεκούραση
– εφαρμογή πάγου ή θερμότητας
– μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
– ασκήσεις ενδυνάμωσης
– υπέρηχο
– ενέσεις με κορτικοστεροειδή
Στις χρόνιες και βαρύτερες περιοτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι αναπόφευκτη.
Στην χρόνια τενοντίτιδα η οποία οφείλεται σε σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου, η αρθροσκοπική αντιμετώπιση προσφέρει οριστική λύση στο πρόβλημα.
Από την στιγμή που το χειρουργείο και το μετέπειτα πρόγραμμα αποκατάστασης γίνουν σωστά με συμμόρφωση του ασθενούς σε όλες τις οδηγίες, τότε οι πιθανότητες υποτροπής εκμηδενίζονται.