Η ψυχοσωματική ιατρική είναι ένα διεπιστημονικό πεδίο της ιατρικής.
Το πεδίο αυτό ασχολείται με την αλληλεπίδραση βιολογικών, ψυχολογικών, κοινωνικών και συμπεριφορικών παραγόντων στη γένεση μιας διαταραχής.
Η ψυχοσωματική ιατρική
Οι τομείς παρέμβασης στην ψυχοσωματική ιατρική περιλαμβάνουν την τροποποίηση συμπεριφορών υγείας, την συνολική ψυχοσωματική προσέγγιση, την ψυχοθεραπεία και τη φαρμακοθεραπεία καθώς και άλλων εναλλακτικών θεραπειών όπως ή σωματική άσκηση κ.τ.λ..
Η αντίληψη για την ωφέλεια από τη σωματική άσκηση είναι διαδεδομένη σε όλο το κόσμο.
Σημειωτέων, ότι η άσκηση όχι μόνο διατηρεί και βελτιώνει ένα υγιές σώμα, αλλά θεραπεύει και ένα σώμα που πάσχει, όπως και μια ψυχή που συμπάσχει με το σώμα.
Επιπλέον, υπάρχει εκτενής βιβλιογραφία που δείχνει ότι η σωματική δραστηριότητα είναι μια αποτελεσματική προληπτική στρατηγική ενάντια σε διάφορες παθήσεις.
Μερικές από αυτές είναι:
- καρδιαγγειακές παθήσεις
- παχυσαρκία
- οστεοπόρωση
- εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις
- σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
- καρκίνος του μαστού
- καρκίνος του παχέος εντέρου
- διάφορες ψυχιατρικές διαταραχές
- αποκατάσταση μυοσκελετικών παθήσεων
Για την αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης, οι διάφορες αθλητικές δράσεις ασθενών (ένταξη σε ομάδες) συστήνονται συχνά, αφού έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία τους.
Πολλά άτομα με συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα μπορεί να έχουν παθήσεις ψυχικής υγείας (άγχος , stress , κατάθλιψη) που δεν διαγιγνώσκονται, καθώς δεν συζητούν αυτά τα συμπτώματα με τους γιατρούς τους.
Στατιστικά
Μια νέα μελέτη, εξέτασε δεδομένα σχετικά με τα αυτοαναφερόμενα συμπτώματα ψυχικής υγείας σε 1.800 ασθενείς, με συστηματικά αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα (SARDs).
Συνολικά, τα συμπτώματα που ανέφεραν οι ασθενείς υποδηλώνουν ότι το 55% από αυτούς έπασχε από κατάθλιψη και το 57 % έπασχε από άγχος. Τα ευρήματα της μελέτης αυτής, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Rheumatology.
Τέλος, από τους συμμετέχοντες αυτούς, τρεις στους τέσσερις ανέφεραν, ότι οι γιατροί τους σπάνια, έως ποτέ, δεν τους ρώτησαν για την ψυχική τους υγεία.
Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα και Σωματική Άσκηση
Η χρόνια φλεγμονή είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό πολλών αυτοάνοσων ρευματικών παθήσεων.
Επομένως, ο αποκλεισμός ή η μείωση της φλεγμονής είναι μία από τις κύριες στρατηγικές θεραπείας σε αυτές τις ασθένειες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η άσκηση έχει αναδειχθεί ως ένα πιθανό θεραπευτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της συστηματικής φλεγμονής, οδηγώντας έτσι σε καλύτερα κλινικά αποτελέσματα.
Επομένως, η άσκηση δεν απευθύνεται μόνο σε υγιείς ανθρώπους, αλλά και σε πάσχοντες, με στόχο την πρόληψη των ασθενειών, όπως και τη βελτίωση διαφόρων παθολογικών καταστάσεων.
Ακόμη, μελέτες διερευνήσαν τους βιοχημικούς μηχανισμούς και τις ουσίες του σώματος κατά την ώρα της άθλησης (κορτιζόλη, αδρεναλίνη , ντοπαμίνη , ενδορφίνες, σεροτονίνη, ωκυτοκίνη, ανανδαμίδη, κολπικό νατριουρητικό πεπτίδιο , τρυπτοφάνη , γ – αμινοβουτιρικό οξύ , γλουταμάτη, BDNF πρωτεϊνη, Άξονας HPA κτλ.).
Τελικά, τα αποτελέσματα απέδειξαν τα οφέλη του αθλητισμού σε παιδιά και ενήλικες, καθώς και τη συμβολή της άθλησης στην αντιμετώπιση του άγχους, του stress και της κατάθλιψης.
Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan, www.spochaninstitute.com