Υγεία & Ομορφιά
Νέο πιθανό φάρμακο κατά του κορωνοϊού
Επικαιρότητα

Ένα Νέο Πιθανό Ισχυρό Αντιικό Φάρμακο, τη Θαψιγαργίνη, Άρχισαν να Δοκιμάζουν Επιστήμονες στη Βρετανία κατά του Κορωνοϊού και Άλλων Αναπνευστικών Ιών

Ερευνητές στη Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα υπάρχον φάρμακο, πιθανώς χρήσιμο στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Η θαψιγαργίνη διαθέτει ισχυρές αντιικές ιδιότητες που θα μπορούσαν πιθανώς να την καταστήσουν χρήσιμη στον αγώνα κατά της Covid-19 και μελλοντικών ιογενών επιδημιών.

Οι έως τώρα εργαστηριακές μελέτες σε κύτταρα και ζώα, οι οποίες θα συνεχιστούν, δείχνουν ότι η θαψιγαργίνη (thapsigargin) είναι ένα πολλά υποσχόμενο αντιικό φάρμακο ευρέος φάσματος που φαίνεται αποτελεσματικό τόσο εναντίον του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 όσο και άλλων αναπνευστικών ιών, όπως του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης Α και του RSV.

Θαψιγαργίνη και κορωνοϊόςΟι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και του βρετανικού Ινστιτούτου Pirbright, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Κίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Ιολογίας «Viruses», βρήκαν ότι η φυτικής προέλευσης θαψιγαργίνη, σε μικρές δόσεις, πυροδοτεί μία πολύ αποτελεσματική αντιική ανοσιακή αντίδραση εναντίον των αναπνευστικών ιών, συμπεριλαμβανομένου του νέου κορωνοϊού.

Τα έως τώρα ευρήματα δείχνουν ότι η θαψιγαργίνη είναι αποτελεσματική έναντι ιογενούς λοίμωξης, όταν χορηγείται είτε πριν είτε στη διάρκεια της λοίμωξης.

Μπορεί να εμποδίσει έναν ιό να πολλαπλασιαστεί στα κύτταρα επί τουλάχιστον 48 ώρες μετά από μία έκθεσή τους διάρκειας 30 λεπτών, ενώ μπορεί να ληφθεί από το στόμα και όχι με ένεση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, εμφανίζεται να είναι εκατοντάδες φορές πιο αποτελεσματική από τα έως τώρα αντιικά φάρμακα και εξίσου ικανή να μπλοκάρει τη συνδυασμένη λοίμωξη από κορωνοϊό και ιό της γρίπης Α.

Τέλος, θεωρείται ασφαλής, καθώς ήδη ένα παράγωγο της θαψιγαργίνης δοκιμάζεται κατά του καρκίνου του προστάτη.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «αν και βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα στάδια της έρευνας πάνω σε αυτό το αντιικό φάρμακο και στη θεραπευτική δράση του σε ιούς όπως αυτός της Covid-19, τα έως τώρα ευρήματα είναι άκρως σημαντικά.

Μία νέα γενιά αντιικών φαρμάκων, όπως η θαψιγαργίνη, μπορεί μελλοντικά να παίξουν ρόλο-κλειδί στον έλεγχο και στη θεραπεία σημαντικών ιογενών λοιμώξεων τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα».

«Μολονότι χρειάζονται σαφώς περισσότερες δοκιμές, τα τρέχοντα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η θαψιγαργίνη και τα παράγωγά της είναι υποσχόμενες αντιικές θεραπείες κατά της Covid-19 και του ιού της γρίπης, έχοντας τη δυνατότητα να μας προστατεύσουν επίσης από την επόμενη πανδημική νόσο Χ», δήλωσε ο καθηγητής Κιν-Τσάου Τσανγκ του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φαρμακευτικές Ουσίες Μέσα σε Συμπληρώματα Διατροφής

yoadmin

Μικρότερος ο Κίνδυνος Διαβήτη για Όσους Πίνουν Κρασί με το Φαγητό τους

Το Ιικό Φορτίο στους Ανθρώπους και όχι ο Βήχας Είναι Καθοριστικός Παράγοντας για τη Μετάδοση του Κορωνοϊού

Evi Makavelou

Νεφρική Ανεπάρκεια – Ποιοι Κινδυνεύουν Περισσότερο;

yoadmin

Αύξηση Υπερτασικών Ασθενών

yoadmin

Τα Οφέλη της Τακτικής Άσκησης με Βαράκια στη Μέση και Τρίτη Ηλικία

Οι Ηλικιωμένοι που Μένουν σε Περιοχή με Πολύ Θόρυβο Αντιμετωπίζουν Αυξημένο Κίνδυνο Εμφάνισης Άνοιας

Μαζικός Έλεγχος και Απομόνωση Μολυσμένων Ατόμων για την Επιτυχή Έξοδο από τα Μέτρα Περιορισμού

yoadmin

Η Παχυσαρκία Παράγοντας Κινδύνου σε Νόσηση από COVID-19

a.alefragkis

Κορωνοϊός – Οι Πρωτεΐνες στο Αίμα Ασθενών Μπορούν να Λειτουργήσουν ως Προγνωστικοί Βιοδείκτες

yoadmin

Εργασία από το Σπίτι: Συνέπειες και Οφέλη

Οι Πολλές Ώρες Δουλειάς Αυξάνουν τον Κίνδυνο Δεύτερου Εμφράγματος

Evi Makavelou