Υγεία & Ομορφιά
Καύσωνας και διατροφή
ΔιατροφήΚαλοκαίρι

Η Διατροφή μας στον Καύσωνα

Ζούμε σε μια χώρα που τους καλοκαιρινούς μήνες το θερμόμετρο αγγίζει συχνά ακόμα και για μέρες θερμοκρασίες καύσωνα.

Είναι γεγονός ότι οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος ταλαιπωρούν πολύ τον ανθρώπινο οργανισμό.

Είναι φορές που ακόμα και μια βόλτα στη θάλασσα για λίγη δροσιά δεν έχει αποτελέσματα.

Η κατάλληλη διατροφή στον καύσωναΟ οργανισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος με την εφίδρωση και τον αυξημένο ρυθμό αναπνοής.

Καύσωνας και αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό

Η εφίδρωση συμβαίνει όταν αυξηθεί η ροή του αίματος προς την επιδερμίδα για να απομακρυνθεί η θερμότητα μέσα από το σώμα.

Έτσι οι ιδρωτοποιοί αδένες αυξάνουν την παραγωγή ιδρώτα και καθώς εξατμίζεται, το σώμα ρίχνει τη θερμοκρασία του.

Αυτό συμβαίνει κατά κανόνα.

Όταν όμως ο καύσωνας είναι έντονος, αν δεν προσέξουμε την έκθεσή μας στις υψηλές θερμοκρασίες καθώς και τη διατροφή μας, μπορεί να πάθουμε αφυδάτωση.

Επίσης, μπορεί να νιώθουμε κόπωση, να έχουμε πονοκέφαλους, ιλίγγους και ζαλάδες, ταχυπαλμίες, δύσπνοια και λιποθυμία.

Καύσωνας και διατροφή

Όσον αφορά στη διατροφή, ας δούμε τι χρειάζεται να καταναλώνουμε και τι να αποφεύγουμε τις δύσκολες μέρες του καύσωνα για την αντιμετώπισή του.

Η διατροφή και η ενυδάτωση του οργανισμού παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο για την προστασία του από τον καύσωνα.

Όμως λειτουργούν ως ασπίδα και για άλλα καλοκαιρινά προβλήματα, όπως οι λοιμώξεις, η κόπωση και διάφορες ασθένειες.

Η προσεγμένη και υγιεινή διατροφή είναι μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους για μια καλή φυσική κατάσταση και σωματική υγεία.

Αρχικά, πολύ σημαντικό είναι να φροντίζουμε για την καλή μας ενυδάτωση.

Σαλάτες με μαρούλι και ντομάταΑυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο νερό συγκριτικά με τον χειμώνα αλλά και με τις υπόλοιπες καλοκαιρινές μέρες που η θερμοκρασία κινείται σε πιο φυσιολογικά επίπεδα.

Αυτό συμβαίνει επειδή λόγω ζέστης αποβάλλονται περισσότερα υγρά από τον οργανισμό μας.

Έτσι λοιπόν θα πρέπει να πίνουμε άφθονα υγρά και κυρίως νερό ή εναλλακτικά τσάι ή φυσικούς χυμούς χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

Όσο γίνεται θα πρέπει να αποφεύγουμε το αλκοόλ, τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, τα γλυκά, τα πολύ αλμυρά τυριά και τα αλλαντικά.

Επίσης, το πρόχειρο φαγητό με πολλά τρανς λιπαρά θα πρέπει να το αποφεύγουμε.

Αν θέλουμε κάποιο άλλο ρόφημα μπορούμε να επιλέγουμε ανθρακούχο ή μεταλλικό νερό με κομματάκια φρούτων.

Το διαιτολόγιό μας τις ημέρες του καύσωνα θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα με λίγες θερμίδες, όπως λαχανικά και φρούτα, ψάρι ή άπαχο κρέας.

Από σαλάτες μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μαρούλι, αγγούρι, κολοκυθάκια, πιπεριές, ντομάτες, χόρτα και μελιτζάνες.

Τέλος, τα καλοκαιρινά φρούτα είναι άφθονα και μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε καρπούζι που περιέχει πολύ νερό, πεπόνι, ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, νεκταρίνια και σταφύλια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί Πρέπει να Πίνετε Πολύ Νερό και τον Χειμώνα;

Evi Makavelou

Κορυφαίες Τροφές Πλούσιες σε Φυτικές Ίνες

Evi Makavelou

Η Σχέση της Διατροφής με την Άνοια

Evi Makavelou

Γάλατα Φυτικής Προέλευσης και οι Διαφορές τους

Evi Makavelou

Τι να Τρώτε αν Νιώθετε ότι Πεινάτε Συνεχώς;

Evi Makavelou

Κατανάλωση Αλλαντικών: Πόσο Απειλητική Είναι για την Υγεία;

Vasiliki Tsantila

Διατροφή για Υγιείς Πνεύμονες

Evi Makavelou

Μαϊντανός – Τα Οφέλη του στην Υγεία

Evi Makavelou

Πώς να Αντιμετωπίσετε το Τσίμπημα Τσούχτρας ή Μέδουσας

Evi Makavelou

Μύθοι για τα Προβιοτικά

Evi Makavelou

Τραυματισμοί και Διατροφή για Ταχεία Ανάρρωση

Evi Makavelou

Κανέλα – 3 Λόγοι για να την Προτιμήσετε

Evi Makavelou