Πραγματικά εκρηκτικά κοκτέιλ, τα ψυχότροπα διεγερτικά ποτά γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία ανάμεσα στους νέους και στα αθλούμενα άτομα.
Δεν είναι όμως όλα ασφαλή για την υγεία. Ας δούμε λοιπόν τις διαφορές τους.
Τα ενεργειακά ποτά που προορίζονται για αθλητές, και ονομάζονται επίσης «αθλητικά ποτά διαιτητικών υδατανθράκων» έχουν στόχο να παρέχουν ενέργεια, να καταπραΰνουν από την κόπωση και να καταπολεμούν την αφυδάτωση.
Τι βρίσκετε σε αυτά τα ποτά; Νερό, σάκχαρα, μεταλλικά άλατα (νάτριο, κάλιο) και βιταμίνες (ειδικά Β και C).
Στα ποτά άμεσης προσπάθειας υπάρχουν σάκχαρα γρήγορης αφομοίωσης (γλυκόζη, μαλτοδεξτρίνη), ενώ τα ποτά αντοχής περιέχουν σάκχαρα αργής πέψης όπως η φρουκτόζη.
Αυτά τα ποτά δεν είναι επιβλαβή, αλλά η πρόσληψη σακχάρων και θερμίδων δεν είναι αμελητέα (από 300 έως 500 θερμίδες ανά λίτρο).
Μια άλλη κατηγορία ενεργειακών ποτών είναι τα Ψυχότροπα Διεγερτικά ποτά που προορίζονται κυρίως για νέους, περιέχουν ζάχαρη, μεγάλες δόσεις καφεΐνης ή / και ταυρίνη εκχυλίσματα φυτών (guarana, ginseng κ.λπ.) και βιταμίνες της ομάδας Β, που μερικές φορές υπερβαίνουν το όριο τοξικότητας για τις βιταμίνες Β6 και Β12.
Επίσης περιέχουν υδατάνθρακες (105 έως 150 mg / l ή 9 σάκχαρα ανά δοχείο) που παρέχουν πρόσληψη θερμίδων, παράγοντα κινδύνου για την παχυσαρκία.
Η καφεΐνη είναι γνωστό ότι καταπολεμά την κόπωση, βελτιώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση, αλλά σε πολύ μεγάλη ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.
Αυτές οι σόδες εκθέτουν επίσης τα άτομα σε κινδύνους για την καρδιά (υπέρταση, αρρυθμία έως καρδιακή ανακοπή), και για το νευρικό σύστημα (νευρολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές).
Η κατανάλωσή τους γίνεται συχνά κατά τη διάρκεια εορταστικών βραδιών με φίλους με ταυτόχρονη πρόσληψη αλκοολούχων ποτών, γεγονός που προκαλεί την αίσθηση του ενθουσιασμού και προσδίδει ένα αίσθημα του αήττητου, ενώ εξασθενεί τα αποτελέσματα του αλκοόλ.
Μπορούν να ενισχύσουν τις συμπεριφορές που συνοδεύουν τη μέθη και να διευκολύνουν την εξάρτηση από το αλκοόλ.
Η κατανάλωσή τους πρέπει να παραμένει περιστασιακή και περιορισμένη.
Η εποπτεία αυτών των προϊόντων από τις αρχές υγειονομικής ασφάλειας δεν απαλλάσσει τους επαγγελματίες υγείας από το να επαγρυπνούν, ιδιαίτερα σε παιδιά, εφήβους και έγκυες γυναίκες.
Μια παγίδα για αθλητές
Η κατανάλωση Ψυχότροπων Διεγερτικών ποτών από αθλητές προέρχεται από έλλειψη γνώσης, αλλά και από την ψυχολογική κατάσταση των αθλητών, που αναζητούν πάντα διεγερτικά ή ενισχυτές της φυσικής αντίστασης.
Ωστόσο, οι επιδράσεις αυτών στην αθλητική απόδοση απέχουν πολύ από το να αποδειχθούν.
Είναι υπερτονικά και δεν προστατεύουν από κράμπες, ναυτία, έμετο ή διάρροια.
Επιπλέον, είναι όξινα (pH μεταξύ 3 και 4), αλλά και η σωματική δραστηριότητα αυξάνει την οξύτητα στο σώμα.
Η χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο δεν προάγει την απορρόφηση υδατανθράκων, ενώ η υψηλή συγκέντρωση καφεΐνης αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης και απώλειας ηλεκτρολυτών.
Οι υδατάνθρακες αντιπροσωπεύονται κυρίως από σακχαρόζη (26 g / 25 cl) ταχείας απορρόφησης, αλλά στερούνται σακχάρων αργής απορρόφησης (μαλτοδεξτρίνες).
Από την άλλη πλευρά, μια μεγάλη ποσότητα σακχάρων λίγο πριν από την άσκηση συμβάλλει στον κίνδυνο αντιδραστικής υπογλυκαιμίας, με αίσθημα ξαφνικής κόπωσης και κακή απόδοση.
Μόνο τα ενεργειακά ποτά τα λεγόμενα ποτά γυμναστικής ή ισοτονικά ποτά, πληρούν τις απαιτήσεις του σώματος για άσκηση.
Ο στόχος τους είναι να βοηθήσουν τους αθλητές να αντικαταστήσουν το νερό, τους ηλεκτρολύτες και την ενέργεια που χάθηκαν κατά τη διάρκεια έντονων ή παρατεταμένων αθλημάτων και να σταθεροποιήσουν το σάκχαρο στο αίμα.
Ο νόμιμος χαρακτηρισμός τους καθορίζεται από την υποχρεωτική παρουσία υδατανθράκων (δεξτρόζη, φρουκτόζη, μαλτοδεξτρίνες) των οποίων η περιεκτικότητα είναι από 6% έως 8% / l, ουσιαστικά βιταμίνες ομάδας Β και ανόργανα άλατα, συμπεριλαμβανομένων του νατρίου (η αναλογία είναι υποχρεωτική ), καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου.
Ενεργειακά ποτά, αυστηροί κανονισμοί
Για την απόκτηση του διατροφικού ισχυρισμού «διαιτητικό προϊόν προσπάθειας», τα ενεργειακά ποτά για αθλητές υπόκεινται στη νομοθεσία για τα συμπληρώματα διατροφής (Οδηγία 2002/46 / ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διάταγμα της 20ής Μαρτίου 2006).
Η σύνθεσή τους δεν πρέπει να είναι ούτε όξινη, ούτε να περιέχουν αέρια, ούτε να είναι πολύ γλυκά, με ωσμωτικότητα περίπου 390 mmol / l για καλύτερη αφομοίωση.