Το καλοκαίρι είναι συνώνυμο με τη διασκέδαση και τον ήλιο. Ωστόσο, μερικές καταστάσεις που αφορούν κυρίως ορισμένους «ενοχλητικούς» επισκέπτες, όπως τα κουνούπια ή τις μέλισσες, μπορούν να μας χαλάσουν την καλοκαιρινή διάθεση.
Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν φύγετε για διακοπές
Οι σφήκες, οι μέλισσες, τα κουνούπια, οι τσούχτρες, οι δράκαινες κ.λπ., είναι μερικοί από τους οργανισμούς που μπορούμε να συναντήσουμε το καλοκαίρι στις διακοπές μας.
Αρχικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία ή αλλεργία στα τσιμπήματά τους, ώστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα εφόδια για την αντιμετώπισή τους.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να καλύπτετε τον εαυτό σας με χαλαρά ρούχα και να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικό όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει νερό, ψηλό γρασίδι και δάση.
Αν προτιμάτε ένα φυσικό εντομοαπωθητικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια, όπως λεμόνι ευκαλύπτου, λεμονόχορτο και λιναλοόλη, τα οποία έχουν αποδεδειγμένες εντομοαπωθητικές ιδιότητες.
Συμβουλή: Να θυμάστε πως η ταλαιπωρία που προκαλείται από τσιμπήματα και φαγούρα είναι βραχύβια και δεν απαιτεί ιατρική περίθαλψη.
Η εφαρμογή πάγου στην ερεθισμένη περιοχή συνήθως είναι αρκετή για την ανακούφιση. Ωστόσο, σε περίπτωση επίμονου κνησμού μετά από αρκετές ημέρες ή σε περίπτωση μόλυνσης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα ειδικό.
Αντιμετώπιση τσιμπήματος
Κουνούπια – Σκνίπες
Μετά το τσίμπημα κουνουπιού παρουσιάζεται συνήθως μια μικρή αίσθηση τσουξίματος και φαγούρας στο δέρμα, καθώς και ένα ελαφρύ οίδημα και κοκκινίλα στο σημείο του τσιμπήματος.
Τι να κάνετε;
Η κατάλληλη πρόληψη περιλαμβάνει τη χρήση φυσικών έντομο-απωθητικών, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, που περιέχουν αιθέρια έλαια από βότανα και φυτά.
Σε περίπτωση που δεν αποφύγετε το τσίμπημα, αλείψτε την περιοχή με αμμωνία και αν το πρήξιμο γίνει έντονο χρησιμοποιήστε μία κορτιζονούχα ή αντιισταμινική κρέμα. Αποφύγετε το ξύσιμο στην περιοχή του τσιμπήματος, καθώς έτσι μπορεί να το μολύνετε.
Σφήκες – Μέλισσες
Σε περίπτωση τσιμπήματος από σφήκα ή μέλισσα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και παρακολούθηση του ατόμου, καθώς εάν υπάρχουν ιδιαίτερες ευαισθησίες μπορεί να παρουσιαστούν σοβαρά συμπτώματα ή και να εκδηλωθεί αλλεργικό σοκ.
Επιπλέον, χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε περίπτωση που το τσίμπημα γίνει στον λαιμό ή στο στόμα, επειδή μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή.
Τι να κάνετε;
Αρχικά, αφαιρέστε με ένα τσιμπιδάκι (που έχετε απολυμάνει) το κεντρί της μέλισσας ή της σφήκας και ξεπλύνετε καλά την περιοχή με νερό και σαπούνι.
Χρησιμοποιήστε αμμωνία για άμεση ανακούφιση από τον πόνο, ενώ για να μειωθεί το πρήξιμο, εφαρμόστε κρύες κομπρέσες.
Σε περίπτωση έντονης φαγούρας, ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας θα σας υποδείξει κάποια τοπική αλοιφή κορτιζόνης με αντιβιοτικό ή κάποιο αντιισταμινικό σκεύασμα.
Αν γνωρίζετε ότι είστε αλλεργικός, καλό είναι να έχετε μαζί σας μια ένεση κορτιζόνης και αδρεναλίνης. Αν όμως δεν το γνωρίζετε και παρουσιάσετε συμπτώματα όπως εξανθήματα, ωχρότητα, κρύο ιδρώτα, ρίγη και δύσπνοια, χρειάζεστε άμεση ιατρική βοήθεια διότι αυτά είναι σημάδια αλλεργικού σοκ.
Τσούχτρες
Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει τσούχτρα, στο σημείο επαφής εμφανίζεται τοπικό εξάνθημα, φαγούρα, πρήξιμο και πόνος, συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες.
Τι να κάνετε;
Απομακρύνετε τα πλοκάμια της τσούχτρας με μια λαβίδα από το σημείο του τσιμπήματος. Έπειτα, ρίξτε άφθονο θαλασσινό νερό πάνω στην περιοχή και στη συνέχεια μπορείτε να κάνετε επάλειψη με αμμωνία για άμεση ανακούφιση ή με μια κρέμα με κορτιζόνη και αντιισταμινική δράση.
Αχινοί
Σε περίπτωση που πατήσετε αχινό, τα αγκάθια που διεισδύουν στο δέρμα προκαλούν πόνο, ερεθισμό και πιθανώς αργότερα την ανάπτυξη κοκκιωμάτων.
Τι να κάνετε;
Με ένα τσιμπιδάκι προσπαθήστε να βγάλετε τα αγκάθια που προεξέχουν, προσέχοντας να μη σπάσουν. Αφού καθαρίσετε την περιοχή, τοποθετήστε επιθέματα με ξύδι (τα αγκάθια αποτελούνται από ανθρακικό ασβέστιο και το οξικό οξύ του ξυδιού τα διαλύει, ενώ παράλληλα ανακουφίζει).
Δράκαινες
Οι δράκαινες είναι ψάρια τα οποία είναι συνήθως θαμμένα μέσα στην άμμο. Στη ράχη τους έχουν 1 με 2 μεγάλα δηλητηριώδη αγκάθια και μόλις σας τσιμπήσουν, θα αισθανθείτε αμέσως έντονο πόνο και σύντομα το σημείο κοκκινίζει και πρήζεται.
Ορισμένα ευαίσθητα άτομα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αλλεργικού σοκ.
Τι να κάνετε;
Αρχικά, είναι σημαντικό να απολυμάνετε καλά το σημείο. Όσο περνάνε οι ώρες το δηλητήριο εξασθενεί, ενώ ύστερα από 48 – 72 ώρες ο πόνος και το πρήξιμο υποχωρούν. Η κατάλληλη αγωγή περιλαμβάνει την τοπική εφαρμογή κρέμας με αντιβιοτικό και κορτιζόνη και ενδεχομένως τη λήψη κάποιου παυσίπονου.
Δανάη Καραχάλιου – Καραγιάννη, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr