Υγεία & Ομορφιά
διατροφή και άνοια
ΔιατροφήΥγεία

Η Σχέση της Διατροφής με την Άνοια

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που φαίνεται ότι μπορούν να αποτρέψουν την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.

Σίγουρα η διατροφή παίζει ρόλο στη συνολική μας υγεία και στο μυαλό μας.

Ποιες είναι όμως συγκεκριμένα οι τροφές που κάνουν καλό στον εγκέφαλο;

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη με βεβαιότητα τι προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει φάρμακο που να μπορεί να την αναστρέψει, αλλά μπορούμε να διαμορφώσουμε κατάλληλα τη διατροφή μας, για να μειώσουμε τις πιθανότητες για άνοια.

Άνοια και μεσογειακή διατροφή

Γενικά η φυτική διατροφή έχει συνδεθεί και με μεγαλύτερη μείωση στον όγκο του εγκεφάλου.Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι γνωστά σε όλους μας.

Όμως φαίνεται ότι η διατροφή αυτή επιδρά θετικά και στον εγκέφαλό μας.

Μια μεγάλη αλλαγή λοιπόν που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας, είναι να προσθέσετε στην καθημερινότητά σας, τα φυλλώδη λαχανικά.

Αυτά είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορούν να προλάβουν τις περιπτώσεις άνοιας.

Πιο συγκεκριμένα έχει διαπιστωθεί από ειδικούς ότι όσοι τρώνε καθημερινά μία ή δύο μερίδες σαλάτας με φυλλώδη λαχανικά, έχουν πιο πολλές πιθανότητες να διατηρήσουν μέχρι και 11 χρόνια πιο νέο τον εγκέφαλό τους και να εμποδίσουν την εμφάνιση της άνοιας.

Γενικά η φυτική διατροφή έχει συνδεθεί και με μεγαλύτερη μείωση στον όγκο του εγκεφάλου.

Επίσης όσα περισσότερα φρούτα τρώτε, τόσο καλύτερο είναι συνήθως το φαγητό για τον εγκέφαλό σας.

Σε μια μελέτη παρατήρησης του 2021, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 77.000 ανθρώπους για περίπου 20 χρόνια.

Διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν δίαιτες πλούσιες σε φλαβονοειδή, φυσικές ουσίες που βρίσκονται σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, τη σοκολάτα και το κρασί, ήταν λιγότερο πιθανό από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα φλαβονοειδή να αναφέρουν σημάδια γνωστικής γήρανσης.

Τα μούρα, που είναι καλές πηγές φυτικών ινών κι αντιοξειδωτικών, έχουν γνωστικά οφέλη.

Σίγουρα δεν υπάρχουν θαυματουργές τροφές, αλλά, φυσικά, είναι πολύ καλό να τρώμε τα φρούτα και τα λαχανικά.

Επίσης πολλοί τύποι θαλασσινών, ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια, είναι καλές πηγές ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν συνδεθεί εδώ και καιρό με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και μειωμένο κίνδυνο άνοιας ή γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία.

Οι ξηροί καρποί βοηθάνε στην πρόληψη της άνοιας κι ειδικά τα καρύδια.

Όπως και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και τα όσπρια, όπως οι φακές, φαίνεται να έχουν επίσης οφέλη για την υγεία της καρδιάς και τη γνωστική λειτουργία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Συν και τα Πλην της Κατανάλωσης Καφέ

a.alefragkis

Οι Κανόνες της Ισορροπημένης Διατροφής

Evi Makavelou

5 Σημαντικά Οφέλη του Γιαουρτιού

Evi Makavelou

Αυτά τα Τρόφιμα Πρέπει να Καταναλώνετε για να Απομακρύνετε τις Τοξίνες από το Ήπαρ

a.alefragkis

Καταρράκτης – Μάθετε να Αναγνωρίζετε τα Σημάδια του

Πέτρα στα Δόντια – Οι Αιτίες που την Προκαλούν και πώς Αφαιρείται

Editor6 pharma

Απώλεια Βάρους Μετά τα 40

Evi Makavelou

H Σημασία των Προβιοτικών για το Ανοσοποιητικό Σύστημα

a.alefragkis

Γιατί Τρώμε Περισσότερο τον Χειμώνα

yoadmin

Ουρολοίμωξη Παντός Καιρού

Editor6 pharma

Τα Είδη της Θρόμβωσης, Αιτίες και Συμπτώματα

Editor6 pharma

Πώς θα Επιλέξετε τη Διατροφή που σας Ταιριάζει;

Evi Makavelou