Οι λοιμώξεις-ιώσεις του χειμώνα οφείλονται κυρίως στη στενή επαφή πολλών ανθρώπων σε κλειστούς χώρους και μεταδίδονται κατά βάση μέσω της αναπνοής αλλά και με την κοινή χρήση μολυσμένων αντικειμένων.
Ίωση είναι η νόσος που προκύπτει ως αποτέλεσμα της προσβολής του οργανισμού από τους ιούς.
Από τη στιγμή που ο ιός θα εισέλθει στο κύτταρο, ενεργοποιούνται διάφοροι μηχανισμοί που αποσκοπούν στην εξουδετέρωση του.
Εάν όμως αυτό δεν καταστεί δυνατό, ο ιός πολλαπλασιάζεται μέσα στο κύτταρο το οποίο δυσλειτουργεί ή καταστρέφεται.
Κατόπιν, πολλαπλά αντίγραφα του ιού εξαπλώνονται και στα διπλανά κύτταρα, ενώ στη συνέχεια περνούν στην κυκλοφορία και τότε ο οργανισμός εκδηλώνει τη νόσο.
Info: Ιογενή λέμε τη λοίμωξη που προκαλείται από κάποιον ιό (π.χ. η γρίπη), ενώ μικροβιακή αυτή που προκαλείται από μικρόβιο (π.χ. η πυώδης αμυγδαλίτιδα).
Για τις ιώσεις δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.
Συνιστάται μόνο υποστηρικτική θεραπεία με ανάπαυση, χορήγηση υγρών, αντιπυρετικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων για τη ρινίτιδα και τον βήχα.
Ειδική θεραπεία υπάρχει μόνο για τους ιούς της γρίπης. Στη γρίπη σαν αυτοτελή λοίμωξη δεν δρουν τα αντιβιοτικά.
Οι πιο συνηθισμένες παθήσεις του χειμώνα και των πρώτων μηνών της άνοιξης είναι: το κοινό κρυολόγημα, η φαρυγγίτιδα, η αμυγδαλίτιδα, η λαρυγγίτιδα, η γρίπη, η ωτίτιδα, η ιγμορίτιδα, η βρογχίτιδα και η πνευμονία.
Η συμβολή των αιθερίων ελαίων.
Καταρχήν να τονίσουμε ότι τα καθαρά αιθέρια έλαια είναι απόλυτα φυσικές ουσίες που αποτελούνται από πληθώρα χημικών ενώσεων που συμβάλλουν στην καλυτέρευση της υγείας, σωματικής και ψυχικής.
Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με όποια φαρμακευτική αγωγή συστήσει ο γιατρός.
Σύμφωνα με πολλές επιστημονικές μελέτες, τα πιο κατάλληλα αιθέρια έλαια για τις παθήσεις που αναφέραμε είναι: δάφνη, πορτοκάλι, κανέλλα, ρίγανη, ευκάλυπτος ακτινωτός, δενδρολίβανο, γαρύφαλλο, τεϊόδεντρο, λεμόνι, γιουνίπερος, μέντα, θυμάρι, λεβάντα, γεράνιο, ρωμαϊκό χαμομήλι, λιβάνι, ραβενσαρά, παλμαρόσα.
Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιούμε συγκεκριμένους συνδυασμούς αιθερίων ελαίων, όπως αυτοί προτείνονται από τη διεθνή βιβλιογραφία.
Τρόποι χρήσης των αιθερίων ελαίων
Διάχυση στον χώρο
5-10 σταγόνες από το μείγμα των αιθερίων ελαίων σε γυάλινο μπωλ με ζεστό νερό. Αυτήν τη μέθοδο την εφαρμόζουμε κυρίως για πρόληψη, αφήνοντας το μπωλ σε ασφαλή θέση μέσα στον χώρο.
Μπορούμε να το αφήσουμε και όλη τη νύχτα στο υπνοδωμάτιο ακόμα και στο παιδικό.
Σπρέι στον χώρο
Διαλύουμε τα αιθέρια έλαια σε 5ml οινόπνευμα και το μείγμα το προσθέτουμε σε 50ml νερό.
Χρησιμοποιώντας τη φιάλη για σπρέι, ψεκάζουμε αφού πρώτα ανακινήσουμε καλά, και αποφεύγοντας ξύλινες επιφάνειες, βελούδινα και μεταξένια υφάσματα.
Στο μπάνιο
Αν γεμίσουμε τη μπανιέρα με χλιαρό νερό, ρίχνουμε 10 σταγόνες αιθερίων ελαίων και μένουμε όσο χρόνο θέλουμε, άνω των 10’. Αν προτιμάμε ντους, ρίχνουμε στο σφουγγάρι 5 σταγόνες των αιθερίων ελαίων.
Body oils
Σε 30ml φυτικού αγνού λαδιού για το σώμα, προσθέτουμε 20-30 σταγόνες αιθερίων ελαίων.
Εισπνοές
Σε ένα μπωλ με ζεστό νερό ρίχνουμε 5 σταγόνες αιθερίων ελαίων και σκύβοντας κάνουμε εισπνοές κρατώντας κλειστά τα μάτια.
Μπορούμε επίσης να ρίξουμε 2 σταγόνες σε ένα χαρτομάντηλο και να εισπνέουμε 2-3 φορές κάθε μισή ώρα.
Μασάζ
Διαλύουμε 15 σταγόνες αιθερίων ελαίων σε 20ml φυτικού λαδιού και κάνουμε μασάζ τοπικά στην περιοχή του σώματος που μας ενδιαφέρει π.χ. στην πλάτη ή στο στήθος.
Αντιμικροβιακό τζελ από αιθέρια έλαια για εντριβές
Οι περισσότεροι από εμάς έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν για εντριβές καθαρό οινόπνευμα, το οποίο ξηραίνει το δέρμα με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται δερματίτιδες ή ακόμα χειρότερα, αλκοολούχες λοσιόν για την απολύμανση χεριών ή άλλων περιοχών του σώματος.
Η αρωματοθεραπεία δίνει λύση, χωρίς παρενέργειες.
Πρόκειται για ένα ευρέως φάσματος αντιμικροβιακό τζελ, πολύ βολικό στη χρήση, με άριστες προληπτικές ιδιότητες, παρασκευασμένο από αιθέρια έλαια λεβάντας, τεϊόδεντρου λεμονιού, γερανιού και ακτινωτού ευκαλύπτου, σε συγκεκριμένες αναλογίες, χρησιμοποιώντας ως βάση καθαρό τζελ αλόης!
Υπάρχουν αιθέρια έλαια τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να δυναμώσει και να γίνει πιο αποτελεσματικό, όχι μόνο στις χειμωνιάτικες ιώσεις, αλλά γενικότερα στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων.
Τα καλύτερα από αυτά είναι: λεμόνι, ευκάλυπτος, μέντα, τεϊόδεντρο, πιπερόριζα, περγαμόντο και λιβάνι.
Τα αιθέρια έλαια έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες και η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από τη σωστή επιλογή και τον κατάλληλο συνδυασμό που θα κάνουμε για κάθε περίπτωση.
Συμβουλευτείτε έναν ειδικό στην αρωματοθεραπεία για να πετύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα ενάντια στα χειμωνιάτικα προβλήματα υγείας που σας απασχολούν!
Διονύσιος Μεντές, Φαρμακοποιός – Αρωματοθεραπευτής