Υγεία & Ομορφιά
Συνήθειες που χαλάνε τα δόντια
Στοματική Υγιεινή

Οι Συνήθειες που Χαλάνε τα Δόντια

Μια υγιής και όμορφη οδοντοστοιχία αρέσει σε όλους. Για να τη διατηρήσετε όμως, θα πρέπει να τη φροντίζετε, καθώς τα περισσότερα οδοντικά προβλήματα έχουν ως βασική αιτία την κακή στοματική υγιεινή και τις κακές διατροφικές συνήθειες.

Οι Συνήθειες που Χαλάνε τα ΔόντιαΑς δούμε ορισμένες από τις κακές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα στα δόντια μας…

Η ζάχαρη, τα γλυκά και οι καραμέλες

Η ζάχαρη θεωρείται η κύρια αιτία της τερηδόνας, αλλά η αλήθεια είναι πως όλοι οι υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, σνακ, πατατάκια, κ.λπ.) είναι εξίσου επιβαρυντικοί.

Αυτό, γιατί αποτελούν την «τροφή» των μικροβίων που φυσιολογικά υπάρχουν στο στόμα και παράγουν οξέα ως υποπροϊόν του μεταβολισμού τους.

Δεν έχει μεγάλη σημασία η συνολική τους ποσότητα, αλλά η συχνότητα κατανάλωσης της ζάχαρης και των υδατανθράκων.

Και αυτό, διότι είτε φάτε 1 γραμμάριο υδατάνθρακα είτε 10 κιλά, θα παραχθούν οξέα τα οποία θα εξουδετερωθούν από το σάλιο μέσα σε 20-40 λεπτά.

Προσοχή στα παιδιά!

Μεγαλύτερο κίνδυνο από τη ζάχαρη έχουν τα παιδιά και οι έφηβοι, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η εναπόθεση ασβεστίου στα δόντια, η οποία συνήθως συμβαίνει μετά τα 22 έτη.

Καλό είναι να καταναλώνονται υδατάνθρακες μαζί με τα κύρια γεύματα και αμέσως μετά να ξεπλένεται καλά το στόμα με άφθονο νερό.

Τα γλυκά παραμένουν επί ώρες στην επιφάνεια των δοντιών σας και έτσι διεγείρουν συνεχώς την παραγωγή οξέων.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις καραμέλες που τρέφουν τα μικρόβια που προκαλούν την τερηδόνα.

Παράλληλα, αυξάνουν την οδοντική πλάκα και προκαλούνται μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανιστεί φθορά των δοντιών και βλάβες των ούλων.

Τα ζαχαρώδη θα πρέπει να αποφεύγονταιΤα αναψυκτικά και οι χυμοί

Η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη προκαλεί φθορά των δοντιών, διαβρώνει το σμάλτο και τα κάνει ευαίσθητα.

Ένα κουτί αναψυκτικού μπορεί να περιέχει αρκετά κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, οπότε το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να προκληθεί στα δόντια είναι μεγάλο.

Επιπλέον, τα αναψυκτικά περιέχουν φωσφορικό και κιτρικό οξύ (ανθρακικό), τα οποία διαβρώνουν την αδαμαντίνη (σμάλτο).

Τα αναψυκτικά τύπου light ή zero δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά πολλές φορές περιέχουν περισσότερα οξέα τα οποία προέρχονται από κάποιες γλυκαντικές ουσίες. Προτιμήστε φυσικούς χυμούς χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

Αλκοολούχα ποτά

Το αλκοόλ είναι όξινο και μπορεί να διαβρώσει την αδαμαντίνη. Επιπλέον, μειώνει την παραγωγή του σάλιου, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται η απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας και των βακτηρίων από την επιφάνεια των δοντιών.

Τα περισσότερα ποτά και ιδίως τα κοκτέιλ, περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και επειδή η κατανάλωσή τους γίνεται αργά με μικρές γουλιές, παρέχουν σταδιακά τη ζάχαρη στα τερηδονογόνα μικρόβια, με αποτέλεσμα τον τερηδονισμό των δοντιών.

Προτιμήστε κάποιο ποτό χωρίς ζάχαρη, σε συνδυασμό με φυσικό χυμό πορτοκάλι.

Ο Καφές

Οι περισσότεροι από εμάς ξεκινούν την ημέρα τους με έναν καφέ. Ο καφές δεν έχει τερηδονογόνες ιδιότητες όταν καταναλώνετε σκέτος ή με κάποιο γλυκαντικό χωρίς θερμίδες (όπως η στέβια).

Παρ’ όλα αυτά, προκαλεί δυσχρωμία στα δόντια και απαιτείται πιο συχνός καθαρισμός από τον οδοντίατρο. Οι χρωστικές ουσίες του καφέ είναι εύκολο να αφαιρεθούν, σε αντίθεση με το κόκκινο κρασί ή με κάποιων φρούτων, που εισχωρούν βαθύτερα στην οδοντική ουσία.

Το Κρασί

Το κόκκινο, αλλά και το άσπρο κρασί, περιέχουν οξέα που μπορεί να προκαλέσουν διαβρώσεις στα δόντια, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Ένα με δύο ποτηράκια την ημέρα είναι ευεργετικά για τον οργανισμό, αλλά μεγαλύτερες ποσότητες είναι βλαβερές.

Επιπλέον, τα κόκκινα κρασιά μπορούν πιο εύκολα να προκαλέσουν δυσχρωμία στα δόντια.

βούρτσισμα δοντιώνΤο κάπνισμα

Το τσιγάρο και γενικά όλα τα προϊόντα καπνού, περιέχουν χρωστικές που αλλοιώνουν το χρώμα των δοντιών, στεγνώνουν το στόμα, προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή, αυξάνουν την οδοντική πλάκα και προδιαθέτουν για ουλίτιδα και καρκίνο της στοματικής κοιλότητας (στόματος, χειλιών και γλώσσας).

Οι καπνιστές χάνουν τα δόντια τους λόγω της περιοδοντικής νόσου (δηλαδή της ασθένειας των ούλων). Είναι ένας επιπλέον λόγος για να διακόψετε το κάπνισμα και να σκεφτείτε το λαμπερό χαμόγελο σας!

Άνοιγμα συσκευασιών με τα δόντια

Πολλές φορές τα δόντια προσφέρουν άμεση και γρήγορη λύση στο άνοιγμα συσκευασιών (από πλαστικό, νάιλον, άνοιγμα καπακιών), αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει κατάγματα ή ρωγμές στα δόντια. Τα δόντια προορίζονται για να τρώτε, να γελάτε και να μιλάτε.

Δαγκώνετε το μολύβι ή το στυλό

Ασυνείδητα, πολλές φορές δαγκώνετε αντικείμενα όταν σκέφτεστε κάτι ή προσπαθείτε να συγκεντρωθείτε. Αυτή η κακιά συνήθεια ασκεί πίεση στα δόντια και μπορεί να προκαλέσει κατάγματα ή ρωγμές, όπως και το μάσημα του πάγου.

Το μάσημα της τσίχλας χωρίς ζάχαρη είναι μια καλή συνήθεια διότι αυξάνει τη ροή του σάλιου που προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα και βοηθάει στον καθαρισμό.

Τρίξιμο των δοντιών

Το τρίξιμο των δοντιών είναι συχνά κληρονομικό και συνήθως συμβαίνει στον ύπνο, ενώ συνδέεται και με το αυξημένο άγχος.

Οι δυνάμεις που ασκούνται στον ύπνο, όταν σφίγγετε τα δόντια, μπορεί να φτάσουν έως και τους τρεις (3) τόνους. Συνεπώς προστίθεται πίεση στα δόντια, στους μύες του σαγονιού και στην κροταφογναθική άρθρωση, προκαλώντας κάποιες φορές πόνο.

Μια τέτοια συνήθεια αντιμετωπίζεται με:

  • Αλλαγή τρόπου ζωής,
  • Ειδικό νάρθηκα νυκτός (μασελάκι) για προστασία των δοντιών,
  • Φαρμακευτική αγωγή με μυοχαλαρωτικά, κατόπιν ενημέρωσης του γιατρού και του φαρμακοποιού.

Βούρτσισμα δοντιών

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μόνο ένας στους τρεις Έλληνες (35%) βουρτσίζει τα δόντια του δύο ή περισσότερες φορές την ημέρα. Οι περισσότεροι τα βουρτσίζουν μια φορά την ημέρα ή σπανιότερα, και ένα μικρό ποσοστό δεν τα βουρτσίζει ποτέ.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν, να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά το γεύμα και μέσα στα πρώτα πέντε (5) λεπτά, για να μην προλάβουν τα οξέα να τα διαβρώσουν.

Αριστείδης Κούνας, Φαρμακοποιός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Ασθένειες που Κρύβονται Πίσω από τα Ούλα που Ματώνουν

Ουλίτιδα: Συμπτώματα και Πρόληψη

yoadmin

Teeth in a Day – Δόντια σε 1 Ημέρα

Πρησμένα Ούλα – Αιτίες και Αντιμετώπιση

Evi Makavelou

Δυσάρεστη Αναπνοή; Επιτέλους Αποτελεσματικές Λύσεις

Πονόδοντος; 3 Αποτελεσματικές Θεραπείες που θα σας Ανακουφίσουν

yoadmin

Οι Νόσοι του Περιοδοντίου

yoadmin

Τερηδόνα; Μα τα Βουρτσίζω Κάθε Μέρα…

yoadmin

Γωνιακή Χειλίτιδα – Τί Είναι και πώς Προκαλείται;

Πόνος στα Ούλα – Αιτίες και Αντιμετώπιση με Φυσικά Μέσα

Editor6 pharma

Τα Προβλήματα που Μπορεί να Προκαλέσουν οι Φρονιμίτες και η Αντιμετώπισή τους

Editor6 pharma

Απόστημα στη Στοματική Κοιλότητα – Πώς Μπορείτε να Ανακουφιστείτε Φυσικά

a.alefragkis