Το πεπόνι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα.
Έχει γλυκιά κιτρινοπράσινη σάρκα και φλούδα ανοιχτού κίτρινου χρώματος.
Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες πεπονιού.
Γι’ αυτό και το μέγεθος και το σχήμα διαφέρουν ανάλογα, ενώ εξαρτώνται και από την περιοχή που καλλιεργείται μια συγκεκριμένη ποικιλία.
Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.
Σε γενικές γραμμές το πεπόνι καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, με την Κίνα να έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή πεπονιών.
Όσο για τις ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία είναι αναμφισβήτητες, μιας και είναι γεμάτο βιταμίνες και όχι μόνο.
Πεπόνι – Είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες και νερό
Το νερό και οι ηλεκτρολύτες αφορούν την ενυδάτωση του οργανισμού.
Γι’ αυτό θα πρέπει να αναπληρώνονται κυρίως σε συνθήκες έντονης ζέστης και ύστερα από οποιοδήποτε είδος σωματικής άσκησης.
Το σώμα χρειάζεται κυρίως ηλεκτρολύτες για να ενυδατωθεί.
Το πεπόνι περιέχει ηλεκτρολύτες, όπως κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο και φυσικά νερό όπως όλα τα φρούτα.
Στο πεπόνι, αυτός ο συνδυασμός νερού και θρεπτικών συστατικών, όπως οι ηλεκτρολύτες, είναι ο πιο κατάλληλος για την ενυδάτωση του οργανισμού.
Βελτιώνει την υγεία και την όψη της επιδερμίδας
Η κατανάλωση πεπονιού ενισχύει την υγεία και την όψη της επιδερμίδας επειδή είναι πλούσιο και σε βιταμίνη C.
Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι ζωτικής σημασίας για το δέρμα επειδή ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ πρόκειται και για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Πεπόνι – Περιέχει σπουδαία θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία των οστών
Το πεπόνι περιέχει μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ.
Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη διάσπαση ενός αμινοξέος που όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα θεωρείται ότι μπορεί να ευθύνεται μακροπρόθεσμα για μειωμένη πυκνότητα μετάλλων στα οστά.
Η βιταμίνη Κ από την άλλη, συμμετέχει στην παραγωγή μια βασικής δομικής πρωτεΐνης των οστών.
Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Μια διατροφή χαμηλή σε νάτριο και υψηλή σε κάλιο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.
Έτσι, αφού το πεπόνι έχει χαμηλά επίπεδα νατρίου και υψηλά καλίου, συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.
Πεπόνι – Βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Σύμφωνα με πολυετή έρευνα, η καθημερινή κατανάλωση φρέσκων φρούτων σχετίζεται με μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη συγκριτικά με ανθρώπους που δεν καταναλώνουν φρούτα.
Αν και το πεπόνι περιέχει υδατάνθρακες που μπορούν προσωρινά να ανεβάσουν τα επίπεδα του σακχάρου, περιέχει και φυτικές ίνες όπως και άλλα θρεπτικά στοιχεία που επισκιάζουν αυτό το “μειονέκτημα”.
Έτσι βελτιώνεται τελικά η συνολική εικόνα του σακχάρου στο αίμα.