Υγεία & Ομορφιά
ΔιατροφήΥγεία

Οστική Υγεία – Οι Τροφές που την Απειλούν

Παρόλο που γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλές τροφές που βλάπτουν την υγεία μας, εμείς συνεχίζουμε να τις καταναλώνουμε.

Τι γίνεται όμως με εκείνες τις τροφές που βλάπτουν τα οστά και την οστική υγεία γενικότερα;

Τροφές που βλάπτουν την υγεία των οστώνΑυτές οι τροφές στερούν από τα οστά μας την υγεία, το ασβέστιο που τόσο χρειάζονται και την ικανότητα να αναγεννηθούν.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Τροφές που απειλούν την οστική υγεία – Αλάτι

Το νάτριο επηρεάζει το ασβέστιο των οστών, εξασθενώντας τα με την πάροδο των ετών.

Η αναλογία πρόσληψης νατρίου και απώλειας ασβεστίου σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, είναι σημαντική.

Στη σύγχρονη εποχή καταναλώνουμε πολύ περισσότερο αλάτι ημερησίως από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Ιδιαίτερα για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση είναι κρίσιμης σημασίας η κατανάλωση αλατιού να είναι η χαμηλότερη δυνατή.

Εναλλακτικά, εμπλουτίστε τα πιάτα σας με μπαχαρικά για να τους δώσετε γεύση, αποφεύγετε τα συσκευασμένα, επεξεργασμένα τρόφιμα και ό,τι είναι σε κονσέρβα.

Μαγειρέψτε μόνοι σας, για να μπορείτε να ελέγχετε την ποσότητα του αλατιού στο φαγητό σας.

Αναψυκτικά

Δεν έχουν καμία θρεπτική αξία, ικανοποιούν απλά τη δίψα και είναι γευστικά.

Το φωσφορικό οξύ που περιέχουν επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο αποβάλλεται το ασβέστιο από τα ούρα, αδειάζοντας τις αποθήκες ασβεστίου του οργανισμού.

Εναλλακτικά, επιλέξτε γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο ή ενισχυμένο με βιταμίνη D, γάλα σόγιας, φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ή χυμό από ρόδι.

Τροφές που απειλούν την οστική υγεία – Αλκοόλ

Το αλκοόλ εμποδίζει τα κύτταρα των οστών, τους οστεοβλάστες, να ανανεωθούν διαταράσσοντας ολόκληρη τη διαδικασία.

Τα οστά γίνονται πιο αδύναμα και εύθραυστα και σε περίπτωση που κάποιο από αυτά σπάσει, αργεί να επανέλθει, ούτε επουλώνεται σωστά.

Εναλλακτικά, επιλέξτε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως κρασί ή μπίρα και μην ξεπερνάτε το ένα ποτήρι ημερησίως.

Οστική υγεία και απαγορευμένες τροφέςΛάδια αμφιβόλου προέλευσης

Τα λάδια που χρησιμοποιούν για μαγείρεμα και τηγάνισμα στα εστιατόρια, καταστρέφουν τη βιταμίνη Κ που βρίσκεται στα έλαια.

Επιπλέον, τα λάδια αυτά είναι αμφιβόλου ποιότητας.

Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για γερά οστά και τα φυτικά έλαια μαζί με τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές αυτής της βιταμίνης.

Εναλλακτικά, καταναλώστε χόρτα, λάχανο, σπανάκι και προσπαθήστε να αποφεύγετε τα υδρογονωμένα λίπη, επιλέγοντας όσο το δυνατόν πιο υγιεινά πιάτα μαγειρεμένα χωρίς λάδι όταν τρώτε έξω.

Φυσικά, αποφύγετε εντελώς το πρόχειρο φαγητό.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη δε βλάπτει όσο το αλάτι, αλλά απομακρύνει κι αυτή το ασβέστιο από τα κόκαλα.

Να θυμάστε ότι για ένα μικρό φλιτζάνι καφέ, χάνετε 6 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου.

Επομένως, αν πίνετε πολλούς καφέδες ή άλλα ροφήματα με καφεΐνη ημερησίως, θα έχετε πρόβλημα.

Ακόμα κι αν βάζετε γάλα στον καφέ σας, δεν κερδίζετε σε ασβέστιο γιατί ο καφές εμποδίζει την απορρόφησή του.

Τέλος, περιορίστε τον καφέ σε 1-2 φλιτζάνια ημερησίως και αν θέλετε κι άλλον, πιείτε καφέ χωρίς καφεΐνη, κακάο ή καφέ φυτικής προέλευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εναλλαγή Κρύου – Ζέστης. Ας Προστατεύσουμε τις Αρτηρίες μας

Eleni Giannopoulou

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Stelios Resitis

Το Λιποκύτταρο

admin

Τροφές με Υπερβολικό Αλάτι

Evi Makavelou

Το Κεφίρ και τα Οφέλη στον Οργανισμό

Evi Makavelou

Απαντήσεις σε Βασικά Ερωτήματα για τον Καρκίνο του Θυρεοειδούς Αδένα

Editor6 pharma

Τρόποι για να Διορθώσετε μια Διατροφική σας Ατασθαλία

admin

Οι πιο Διαδεδομένοι Μύθοι για τους Πονοκεφάλους

Editor6 pharma

Οι Καλύτερες Τροφές με Φυτικές Ίνες για Σωστή Διατροφή

Evi Makavelou

Οφέλη και Πιθανές Παρενέργειες της Ωμοφαγικής Διατροφής

admin

Διατροφή για Υγιές Δέρμα

admin

Άσθμα – Μία Χρόνια Παιδική Ασθένεια