Η υγεία του γυναικείου κόλπου είναι σημαντική για τη γενικότερη αναπαραγωγική υγεία της γυναίκας.
Κάθε γυναίκα θα πρέπει να γνωρίζει πώς να φροντίζει σωστά την ευαίσθητη περιοχή, ποια βήματα θα πρέπει να ακολουθεί και τι χρειάζεται να αποφεύγει.
Κάνετε τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο
Τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, ίσως και συχνότερα αν συντρέχει λόγος, θα πρέπει να πραγματοποιείτε επίσκεψη στον γυναικολόγο σας για τον καθιερωμένο ετήσιο έλεγχο, ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει το τεστ Παπ, τον έλεγχο του κόλπου και του στήθους.
Αν συνυπάρχουν και άλλα προβλήματα όπως ορμονικές διαταραχές, ερεθισμοί, φαγούρα στον κόλπο, πόνος ή εξανθήματα στην ευαίσθητη περιοχή θα πρέπει να επισκέπτεστε αμέσως τον γυναικολόγο σας επειδή μπορεί τα συμπτώματα να οφείλονται σε κάποιον μύκητα ή λοίμωξη.
Επίσης θα πρέπει να γίνεται έλεγχος αν υπάρχουν προβλήματα στον κύκλο ή αν βλέπετε αίμα μεταξύ των περιόδων.
Μην κάνετε κολπικές πλύσεις
Αν και οι κολπικές πλύσεις δίνουν μια αίσθηση φρεσκάδας και καθαριότητας θα πρέπει να αποφεύγονται, επειδή διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα της ευαίσθητης περιοχής και κάνουν τον κόλπο περισσότερο ευάλωτο σε μύκητες και λοιμώξεις.
Επίσης με τις κολπικές πλύσεις το pH της περιοχής συχνά αλλάζει, πράγμα που μπορεί να απομακρύνει τους καλούς μικροοργανισμούς που διατηρούν της υγεία της περιοχής.
Να θυμάστε ότι κάποια από τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τις κολπικές πλύσεις μπορεί να έχουν έντονα αρώματα ή άλλες ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες ή ερεθισμούς.
Ο γυναικείος κόλπος έχει την ικανότητα να αυτοκαθαρίζεται και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να κάνετε κολπικές πλύσεις εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο ή συντρέχει άλλος λόγος.
Χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό
Η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη όχι μόνο για να αποφεύγεται μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, αλλά και η μετάδοση διάφορων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε άλλη αντισυλληπτική μέθοδο, το προφυλακτικό είναι απαραίτητο καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατευτείτε από τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, ιδιαίτερα αν δεν έχετε σταθερό σύντροφο.
Αποφύγετε το ξύρισμα στην ευαίσθητη περιοχή
Αν και είναι αντιαισθητική η τριχοφυΐα στην ευαίσθητη περιοχή που γίνεται ορατή το καλοκαίρι στη θάλασσα, τουλάχιστον δεν θα πρέπει να αφαιρούνται οι τρίχες από παντού παρά μόνο από τα σημεία που φαίνονται.
Οι τρίχες βρίσκονται εκεί για να προστατεύουν τον κόλπο από τα βακτήρια που προσπαθούν να εισχωρήσουν, συγκρατούν τον ιδρώτα και μειώνουν τον ερεθισμό που προκαλεί η τριβή με τα ρούχα.
Το ξύρισμα αν δε γίνει προσεκτικά, μπορεί να δημιουργήσει αμυχές και ερεθισμούς ή να προκαλέσει αλλεργίες αν χρησιμοποιείτε αφρούς ξυρίσματος με έντονα αρώματα ή άλλες ερεθιστικές για το δέρμα ουσίες.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε λοιπόν, είναι να αφαιρείτε μόνο την γραμμή του μπικίνι και να μην ξυρίζετε όλη την ευαίσθητη περιοχή.
Οι αποτριχωτικές κρέμες και το αποτριχωτικό κερί συχνά δημιουργούν ερεθισμούς, φαγούρα και αλλεργίες γι’ αυτό χρειάζεται να προσέχετε.