Υγεία & Ομορφιά
Eξόγκωμα στο Στήθος σας; Μην Πανικοβάλλεστε!
Φροντίδα για τη Γυναίκα

Eξόγκωμα στο Στήθος σας; Μην Πανικοβάλλεστε!

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα εξογκώματα στο στήθος είναι καλοήθη.

Το σημαντικότερο όμως είναι φυσικά να το συζητήσετε με τον γιατρό σας, προληπτικά, ώστε να επιβεβαιώσει την καλοήθεια ή σε κάθε άλλη περίπτωση, προκειμένου να διαγνωστεί εγκαίρως ο καρκίνος του μαστού.

Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά ενός εξογκώματος στο στήθος ώστε να μπορέσετε να προσδιορίσετε τις αιτίες εμφάνισής του.

Ένα εξόγκωμα στο στήθος: Είναι αδενοΐνωμα;

Το αδενοΐνωμα αποτελείται από ένα μείγμα αδενικού ιστού και ινώδους ιστού και είναι συχνό στις νεαρές γυναίκες από την εφηβεία έως τα τριάντα τους.

Εκδηλώνεται με τη μορφή ενός οζιδίου που μπορεί να κυμαίνεται από 1 έως 5 cm. Αυτό το οζίδιο είναι λείο στο περίβλημά του και ελαστικό.

Eξόγκωμα στο Στήθος σας; Μην Πανικοβάλλεστε!Μπορεί να πρόκειται για ένα ή να υπάρχει σε πολλά σημεία του στήθους και μπορεί να γίνει επώδυνο.

Αυτό το οζίδιο στο στήθος τείνει να αυξάνεται με αλλαγές στις ορμόνες, κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, κατά τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η διάγνωση του αδενοϊνώματος επιβεβαιώνεται με υπερηχογράφημα ή μαστογραφία.

Στις νέες γυναίκες, συνιστάται παρακολούθηση. Σε περίπτωση αισθητικής δυσφορίας ή πόνου, μπορεί να γίνει αφαίρεση.

Σε μεγαλύτερες γυναίκες (άνω των 35 ετών), η αφαίρεση είναι πιο συχνή επειδή ένα αδενοΐνωμα μπορεί να κρύψει έναν μικρό κακοήθη όγκο.

Είναι κύστη;

Η κύστη οφείλεται σε διαστολή ενός γαλακτοφόρου αγωγού και εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες ηλικίας από 40 ετών έως την εμμηνόπαυση (ελλείψει θεραπείας αντικατάστασης ορμονών).

Το μέγεθος μιας κύστης είναι μεταβλητό και κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά έως μερικά εκατοστά και ποικίλλει ανάλογα με τον ορμονικό κύκλο.

Αυτό το μικρό εξόγκωμα στο στήθος είναι πολύ περιορισμένο, είναι κινητό σε ψηλάφηση (κυλά κάτω από το δάχτυλο) και μπορεί να είναι επώδυνο μερικές φορές, ενώ έχει επίσης το χαρακτηριστικό ότι εμφανίζεται ξαφνικά.

Η παρουσία κύστης δεν απαιτεί παρέμβαση στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων.

Σε περίπτωση δυσφορίας ή πόνου, μπορεί να συνταγογραφηθεί ορμονική θεραπεία ή να εκκενωθεί η κύστη του περιεχομένου της με αναρρόφηση λεπτής βελόνας.

Σε όλες τις περιπτώσεις, απαιτείται παρακολούθηση.

Είναι λίπωμα;

Το λίπωμα είναι μια μάζα λιπώδους ιστού, που είναι κανονική και ομαλή στο περίγραμμα.

Το λίπωμα είναι κινητό και παραμορφώνεται εύκολα κάτω από τα δάχτυλα, ενώ δεν απαιτεί παρέμβαση.

Είναι καρκίνος;

Εάν είναι καρκίνος, τα χαρακτηριστικά είναι πολύ διαφορετικά: το οζίδιο είναι σκληρό, το περίγραμμά του είναι ακανόνιστα και δεν είναι κινητό, επειδή αυτή προσκολλάται στους ιστούς.

Μερικές φορές αυτό το κομμάτι αλλάζει το σχήμα του μαστού. Είναι λοιπόν απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον γυναικολόγο σας.

Συμπερασματικά, ένα εξόγκωμα στο στήθος είναι συνήθως καλοήθες και χρειάζεται μόνο παρακολούθηση. Ωστόσο, μπορεί να είναι καρκίνος του μαστού.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε εξόγκωμα στο στήθος απαιτεί διαβούλευση για να προσδιοριστεί με σαφήνεια η προέλευση και το είδος του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμβουλές για τις Κράμπες Περιόδου

Evi Makavelou

Ινοκυστική Μαστοπάθεια – Αλλοιώσεις Μαστού

Evi Makavelou

Σημάδια ότι Έχετε Αυξημένα Επίπεδα Οιστρογόνων και τι Σημαίνει Αυτό

Σωστή Περιποίηση της Ευαίσθητης Περιοχής

Evi Makavelou

Ακανόνιστος Έμμηνος Κύκλος και Αιτίες

Evi Makavelou

Εμμηνόπαυση και Λίπος στην Κοιλιά

Αιτίες που η Περίοδος Διαρκεί Περισσότερο από το Συνηθισμένο

Editor6 pharma

Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για το Τεστ Παπ

Μόλυνση από τους Ιούς HPV

yoadmin

Οι Αλλαγές στον Γυναικείο Κόλπο

Evi Makavelou

Καλλίγραμμη στην Παραλία

yoadmin

Το Κολύμπι Κατά τη Διάρκεια της Περιόδου

Evi Makavelou