Υγεία & Ομορφιά
Τα Γαλακτοκομικά Συνδέονται με Μειωμένο Κίνδυνο Διαβήτη και Υπέρτασης.
Τα Γαλακτοκομικά Συνδέονται με Μειωμένο Κίνδυνο Διαβήτη και Υπέρτασης.
Επικαιρότητα

Τα Γαλακτοκομικά Συνδέονται με Μειωμένο Κίνδυνο Διαβήτη και Υπέρτασης

Η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και μεταβολικού συνδρόμου, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη σε 21 χώρες πέντε ηπείρων, η οποία επιβεβαιώνει ευρήματα προηγούμενων ερευνών.

Η μείωση του κινδύνου είναι μεγαλύτερη για τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά.

Τα Γαλακτοκομικά Συνδέονται με Μειωμένο Κίνδυνο Διαβήτη και Υπέρτασης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Άντριου Μέντε του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “BMJ Open Diabetes Research & Care”.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που εξετάστηκαν κατά πόσο καταναλώνονταν στη διάρκεια των προηγούμενων 12 μηνών, ήταν γάλα, γιαούρτι, ροφήματα γιαουρτιού, βούτυρο, κρέμα γάλακτος και τυριά, είτε με πλήρη είτε με χαμηλά λιπαρά (1% έως 2%).

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά περίπου 148.000 άνθρωποι ηλικίας 35 έως 70 ετών, από τους οποίους 13.640 εμφάνισαν υπέρταση και οι 5.351 διαβήτη κατά τη διάρκεια μίας περιόδου εννέα ετών.

Η μέση ημερήσια ολική κατανάλωση γαλακτοκομικών από τους συμμετέχοντες ήταν 179 γραμμάρια, με την ποσότητα να είναι διπλάσια για τα πλήρη σε σχέση με τα χαμηλά λιπαρά.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες πλήρων γαλακτοκομικών ημερησίως, είχαν 12% μικρότερο κίνδυνο για διαβήτη και υπέρταση, ενώ ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 14% εάν έτρωγαν τρεις μερίδες.

Η καθημερινή κατανάλωση δύο μερίδων γαλακτοκομικών σχετιζόταν, επίσης, με 24% μικρότερο κίνδυνο για εκδήλωση μεταβολικού συνδρόμου (μείωση κινδύνου κατά 28% εάν τα γαλακτοκομικά ήταν με πλήρη λιπαρά).

«Αν τα ευρήματά μας επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερες και πιο μακρόχρονες μελέτες, τότε η αύξηση στην κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να αποτελέσει μία προσιτή και χαμηλού κόστους προσέγγιση για τη μείωση του μεταβολικού συνδρόμου, της υπέρτασης, του διαβήτη και τελικά των περιστατικών καρδιαγγειακής νόσου παγκοσμίως», συμπέραναν οι ερευνητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Φαρμακοποιός της Γειτονιάς σου Είναι ο Δικός σου Επιστήμονας Υγείας

Danae Stratiki

Η Παπαστράτος Θέτει Έναν Μεγάλο Στόχο που Αφορά Όλους

yoadmin

Τα Νεότερα Δεδομένα Σχετικά με τη Δυνατότητα των Εμβολίων να Προλαμβάνουν τη Μετάδοση του SARS-CoV-2

Αυξημένος ο Κίνδυνος Σοβαρής Covid-19 και Θανάτου για Όσους Περπατάνε Αργά

Evi Makavelou

Κορωνοϊός – Οδηγίες Μετακίνησης Ελλήνων και Αλλοδαπών από και προς το Εξωτερικό

yoadmin

Γιατί οι Εργαζόμενες Γυναίκες Έχουν Καλύτερη Μνήμη σε Σχέση με Όσες δεν Έκαναν Αμειβόμενη Εργασία;

Κορωνοϊός – Οι Επιπτώσεις της Νόσου σε Παιδιά από Χαμηλά Κοινωνικοοικονομικά Στρώματα

yoadmin

Ένας στους Τρεις Ασθενείς με Covid-19 Εμφανίζει Ψυχικά ή Νευρολογικά Προβλήματα 6 Μήνες Μετά την Αρχική Λοίμωξη

Μειωμένη Πρόσβαση σε Καινοτόμα Φάρμακα

yoadmin

Οι Προβλέψεις για τη Διαθεσιμότητα του Εμβολίου κατά της COVID-19

yoadmin

Δύσκολο Προβλέπεται το Επόμενο Διάστημα της Πανδημίας

Covid-19: Το Δύσκολο Εγχείρημα του Ημερήσιου Απολογισμού των Θανάτων

yoadmin