Υγεία & Ομορφιά
Επικαιρότητα

Γιατί οι Εργαζόμενες Γυναίκες Έχουν Καλύτερη Μνήμη σε Σχέση με Όσες δεν Έκαναν Αμειβόμενη Εργασία;

Οι γυναίκες που εργάζονται με αμοιβή έως τη μέση ηλικία τείνουν να έχουν καλύτερη μνήμη μετά την ηλικία των 60 ετών, σε σχέση με εκείνες που δεν έκαναν αμειβόμενη εργασία, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία για πρώτη φορά αναδεικνύει αυτό το ζήτημα.

Γιατί οι Εργαζόμενες Γυναίκες Έχουν Καλύτερη Μνήμη σε Σχέση με Όσες δεν Έκαναν Αμειβόμενη Εργασία;

Οι Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν μία συσχέτιση ανάμεσα στην εργασία με αμοιβή και στην επιβράδυνση της έκπτωσης των μνημονικών ικανοτήτων, άσχετα με την οικογενειακή κατάσταση της γυναίκας (παντρεμένη ή ανύπαντρη, με παιδιά ή όχι).

Υπολόγισαν ότι ο μέσος ρυθμός μείωσης της ικανότητας μνήμης είναι τουλάχιστον 50% μεγαλύτερος στις μη εργαζόμενες με αμοιβή γυναίκες που ασχολούνται μόνο με το νοικοκυριό και την οικογένειά τους, σε σχέση με όσες είχαν επιπλέον αμειβόμενη εργασία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ελίζαμπεθ Ρόουζ Μαγιέντα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Neurology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 6.189 γυναίκες με μέση ηλικία 57 ετών στην αρχή της μελέτης, η οποία διήρκησε 12 χρόνια, κατά τα οποία οι συμμετέχουσες υποβάλλονταν σε τεστ μνήμης κάθε δύο χρόνια.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες ανάλογα με το ιστορικό τους:

Εργαζόμενες γυναίκες χωρίς παιδιά, εργαζόμενες παντρεμένες μητέρες, εργαζόμενες ανύπαντρες μητέρες, μη εργαζόμενες ανύπαντρες μητέρες και μη εργαζόμενες παντρεμένες μητέρες.

Διαπιστώθηκε ότι ενώ μεταξύ 55 και των 60 ετών η μέση έκπτωση της μνήμης ήταν περίπου ίδια για όλες τις γυναίκες, μετά τα 60 η μέση απώλεια μνήμης ήταν πιο αργή στις εργαζόμενες γυναίκες, σε σχέση με όσες δεν είχαν συμμετάσχει στο εργατικό δυναμικό τα προηγούμενα χρόνια της ζωής τους.

«Ο ρυθμός μείωσης της μνήμης ήταν παρόμοιος για τις παντρεμένες εργαζόμενες μητέρες, είτε εργάζονταν χωρίς διακοπή στο παρελθόν είτε είχαν μείνει στο σπίτι για λίγα χρόνια προκειμένου να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ή έμειναν στο σπίτι αρκετά χρόνια, μέχρι να επιστρέψουν στη δουλειά τους», δήλωσε η Μαγιέντα.

«Βρήκαμε ότι όσες γυναίκες είχαν περάσει πολλά χρόνια ως εργαζόμενες με αμοιβή πριν τα 50 είχαν βραδύτερη μείωση μνήμης μετά τα 55.

Παρ’ όλο που το νοικοκυριό και η ανατροφή των παιδιών μπορεί πράγματι να είναι μία πολύπλοκη πλήρους απασχόλησης εργασία, φαίνεται πως όσες γυναίκες έχουν αμειβόμενη δουλειά απολαμβάνουν κάποια προστασία, όσον αφορά την απώλεια μνήμης, πιθανώς λόγω περισσότερων γνωστικών ερεθισμάτων, εμπλοκής σε κοινωνικά ζητήματα και οικονομικής ασφάλειας», πρόσθεσε.

Η σταδιακή απώλεια μπορεί -αλλά όχι κατ’ ανάγκη- να αποτελεί πρώιμο σημάδι της νόσου Αλτσχάιμερ, μίας μορφής άνοιας που πλήττει γενικά περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταυρόλεξα και Ενίσχυση της Μνήμης

Συμβουλές προς τους Καταναλωτές εν Μέσω Πανδημίας και Αυξημένων Ελέγχων Λόγω Πάσχα

yoadmin

Τα Πρώτα Περιστατικά Λοίμωξης από τον Ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

yoadmin

Ανοσοθεραπεία και Μη Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα

yoadmin

Κορωνοϊός – Εμβόλιο Κατά του Ιού

yoadmin

Τι Λένε οι Νέες Συστάσεις των Ιατρών για την Ασπιρίνη

yoadmin

Τι Αναφέρει σε Εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος για την Αποφυγή της Μετάδοσης του Κορωνοϊού

yoadmin

“Κορωνοαϋπνία” – Αυξήθηκε η Εμφάνιση Αϋπνίας τόσο στον Γενικό Πληθυσμό όσο και στους Υγειονομικούς

Evi Makavelou

Χτίστε Σταθερή Σχέση με τον Φαρμακοποιό σας

yoadmin

Βουλή – Ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για την Προαγωγή της Υγείας

yoadmin

Κορωνοϊός – Η Πανδημία Απέχει Πολύ από το Τέλος της

yoadmin

Η Μετάδοση του Κορωνοϊού από τη Μητέρα στο Μωρό