Αν και αυτός ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός, τα αντισυλληπτικά χάπια σχετίζονται με ένα κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης. Φαίνεται ότι τα αντισυλληπτικά των «τελευταίων γενεών» ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτά της 2ης γενιάς. Τι ακριβώς είναι; Ενημέρωση σχετικά με το αντισυλληπτικό χάπι και τη φλεβική θρόμβωση.
Φλεβική θρόμβωση, φλεβίτιδα: ένας σπάνιος κίνδυνος λόγω του χαπιού
Από την έναρξη των πρώτων αντισυλληπτικών χαπιών στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης ήταν μια γνωστή παρενέργεια, σπάνια, αλλά δυνητικά σοβαρή.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η «από του στόματος» αντισυλληπτική αγορά ήταν από πάντα αντικείμενο τακτικής παρακολούθησης και επανεκτίμησης.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε: η φλεβική θρόμβωση (ονομάζεται επίσης φλεβίτιδα) αναφέρεται στο σχηματισμό θρόμβου αίματος σε φλέβα, εμποδίζοντας την κυκλοφορία και μπορεί να ευνοήσει το σχηματισμό κιρσών.
Αυτός ο θρόμβος μπορεί να μετακινηθεί και να προκαλέσει επιπλοκές. Από αυτές, η πνευμονική εμβολή είναι η πιο σοβαρή…
Το 2011 μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης είναι διπλάσιος σε γυναίκες που χρησιμοποιούν χάπι 3ης γενιάς που περιέχει: δεσογεστρέλη, ή γεστοδένη, ή 4ης γενιάς που περιέχει δροσπιρενόνη, σε σύγκριση με τις γυναίκες που χρησιμοποιούν χάπι 2ης γενιάς που περιέχει λεβονοργεστρέλη.
Ο λόγος οφέλους / κινδύνου για το χάπι παραμένει θετικός
Παρά ταύτα, οι γυναίκες μπορούν να εφησυχάσουν, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο λόγος οφέλους / κινδύνου του χαπιού παραμένει θετικός, ανεξάρτητα από τον προγεστογόνο παράγοντα (προγεστερόνη) που χρησιμοποιείται.
Σε περίπτωση αμφιβολίας, μην διστάσετε να μιλήσετε με το γιατρό σας. Θα επανεκτιμήσει τα οφέλη και τους κινδύνους από το χάπι σας, με βάση το προφίλ σας.
Ένα ευρύ φάσμα χαπιών για μια εξατομικευμένη – προσωποποιημένη συνταγή
Αυτή είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε ότι η συνταγογράφηση ενός χαπιού δεν πρέπει ποτέ να γίνεται απερίσκεπτα. Υπάρχουν προτάσεις συνταγογράφησης και χρήσης που πρέπει να ακολουθηθούν.
Από όλο το φάσμα της συνταγογραφίας της αντισύλληψης, ο γιατρός λαμβάνει υπόψη του, δυνητικούς παράγοντες κινδύνου και αντενδείξεις, για να επιλέξει το κατάλληλο αντισυλληπτικό που ταιριάζει καλύτερα σε κάθε γυναίκα.
Επιπλέον, το εύρος των διαθέσιμων αντισυλληπτικών σήμερα, ιδίως όσον αφορά στους συνδυασμούς οιστρογόνου-προγεστογόνου παράγοντα, καθιστά δυνατή την εύρεση αυτού που αντιστοιχεί καλύτερα στο ακριβές ορμονικό προφίλ κάθε γυναίκας, του καλύτερα ανεκτού αλλά και αυτού που μπορεί να προσαρμόσει καλύτερα τη δοσολογία του, ώστε να εξασφαλίσει καλύτερη συμμόρφωση.
Όλα αυτά μαζί διευκολύνουν την αποτελεσματικότητα της αντισύλληψης, αποτρέποντας το φαινόμενο «των ξεχασμένων χαπιών».
Χαμένο χάπι: άλλος ένας κίνδυνος
Πράγματι, ο κύριος παράγοντας κινδύνου για ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη συνδέεται με την παράληψη λήψης του χαπιού. Παράλληλα με έναν σπάνιο κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης, εξακολουθούν να υπάρχουν πολυάριθμες αμβλώσεις ετησίως στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων και γυναικών που παίρνουν το χάπι!
Είναι γεγονός ότι, σχεδόν οι μισές γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, λένε ότι το ξεχνούν μερικές φορές, συχνά ή τακτικά…
Για να βοηθηθούν οι γυναίκες να μην ξεχάσουν ποτέ το χάπι τους, συνιστώνται διαφορετικές μέθοδοι, όπως για παράδειγμα κάποιες εφαρμογές smartphone.