Υγεία & Ομορφιά
Παντζάρι και οφέλη στην υγεία
Διατροφή

Παντζάρι – Πώς Ωφελεί την Υγεία;

Το παντζάρι είναι ένα ακόμη φάρμακο της φύσης που βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων και είναι ευεργετικό για την υγεία μας.

Επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τα παντζάρια έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωσή τους είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας.

Το παντζάρι είναι ένα ακόμη φάρμακο της φύσης, που βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων και είναι ευεργετικό για την υγεία μας.

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Τέτοια είναι η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη – το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους.

Ως εκ τούτου, τα παντζάρια μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες και συμβάλλουν στην αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής.

Παντζάρι και οφέλη – Ενίσχυση της αντοχής

Καλά νέα για τους αθλητές και όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά, αναπνευστικά ή προβλήματα στον μεταβολισμό.

Έρευνα του πανεπιστημίου του Exeter έδειξε ότι πίνοντας χυμό παντζαριού μπορούμε να ενισχύσουμε τις αντοχές μας ώστε να γυμναζόμαστε κατά 16% περισσότερο.

Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, καθιστώντας τη γυμναστική πιο εύκολη.

Αν και δεν έχει αποδειχθεί ο ακριβής μηχανισμός, οι ερευνητές υποθέτουν ότι υπεύθυνη για τη βελτίωση των αντοχών κατά αυτόν τον τρόπο είναι η μετατροπή των νιτρικών ιόντων σε μονοξείδιο του αζώτου.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει και όσους έχουν πρόβλημα υψηλής πίεσης.

Έρευνα του Queen Marry University of London έδειξε ότι όσοι έπιναν μόλις ένα ποτήρι 250ml χυμού παντζαριού μείωναν την πίεσή τους εντός 24 ωρών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ποσότητα νιτρικού άλατος είναι αυτή που έχει τις ευεργετικές – για την υψηλή πίεση – ιδιότητες.

Αυτό οφείλεται στη μετατροπή του νιτρικού άλατος -με το σάλιο- σε νιτρώδες άλας.

Παντζάρι και οφέλη – Μείωση της χοληστερίνης

Έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα έδειξε ότι το φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών μπορεί να μειώσει τόσο τη χοληστερίνη, όσο και τα τριγλυκερίδια.

Τα παντζάρια περιέχουν μια ουσία, τη βηταΐνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και θωρακίζει απέναντι σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μείωση του ρίσκου καρδιαγγειακών παθήσεων

Τα παντζάρια περιέχουν μια ουσία, τη βηταΐνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και θωρακίζει απέναντι σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μεγάλες ποσότητες ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μπορεί να ευθύνονται για φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία.

Η βηταΐνη είναι μια χολίνη, η οποία συντελεί αποτελεσματικά στη μείωση της ομοκυστεΐνης και έτσι θωρακίζει την καρδιά μας.

Παντζάρι και οφέλη – Αποτρέπει την οστεοπόρωση

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και τη συντήρηση των οστών.

Τα κόκκινα παντζάρια έχουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου κι έτσι βοηθούν στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου.

Προσοχή όμως, τα πράσινα παντζάρια περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου.

Βοηθά στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων

Μερικές έρευνες σχετικά με τις ιδιότητες της βηταΐνης έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθά και στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.

Αυτή μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία, την ανεπάρκεια πρωτεϊνών, τον διαβήτη.

Παντζάρι και οφέλη – Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Τα παντζάρια περιέχουν βητακυανίνη, ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο βοηθάει στην αντιμετώπιση ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η γεροντική άνοια.

Το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό αποτρέπει την περαιτέρω ζημιά στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Έρευνες πάνω στον καρκίνο του εντέρου έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των παντζαριών ενισχύουν την ανάπτυξη των κυττάρων CD8.

Πρόκειται για τα κύτταρα που εντοπίζουν και καταστρέφουν ανώμαλα κύτταρα.

Επίσης, εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι η βετανίνη μειώνει την ανάπτυξη όγκων μέσω πολλαπλών μηχανισμών.

Τα καρκινικά κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις έρευνες ήταν από το έντερο, τα κεντρικό νευρικό σύστημα, τους πνεύμονες, το στήθος, τον προστάτη, το στομάχι και τα γεννητικά όργανα.

Οι έρευνες δεν κατέστησαν το παντζάρι ως «αντικαρκινική» τροφή, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Τροφές που Πρέπει να Καταναλώνετε πριν Λήξουν

Evi Makavelou

Ανανάς – Το Τέλειο Υγιεινό Σνακ

Evi Makavelou

Η Βιταμίνη Β12 και η Συμβολή της στην Υγεία του Οργανισμού

a.alefragkis

Πότε η Σχέση με το Φαγητό Θεωρείται Διαταραγμένη;

Evi Makavelou

Διατροφή και Άθληση – Ο Απόλυτος Συνδυασμός Υγείας

Διατροφή για να Μειώσετε το Ουρικό Οξύ

Evi Makavelou

Φρούτα – Πάρτε Όλες τις Βιταμίνες τους

Evi Makavelou

Αναπληρώστε τη Βιταμίνη D Μέσω της Διατροφής

Evi Makavelou

Οι Καλύτερες Τροφές για Αποτοξίνωση

Evi Makavelou

Κίνδυνος Αφυδάτωσης τον Χειμώνα

Είδη Σοκολάτας και τι Περιέχει το Καθένα

Evi Makavelou

Τα Καλύτερα Φυτικά Υποκατάστατα Γάλακτος

a.alefragkis