Ο ρόλος της χολής αφορά στην απορρόφηση των λιπών που καταναλώνουμε στη διατροφή μας και η χολολιθίαση χαρακτηρίζεται από πέτρες που βρίσκονται στη χοληδόχο κύστη.
Υπάρχουν δύο τύποι χολόλιθων:
1. Πέτρες χρωστικών ουσιών και
2. Πέτρες χοληστερόλης.
Έξι είναι οι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση της χολολιθίασης:
1. Κληρονομικότητα,
2. Παχυσαρκία,
3. Διαβήτης,
4. Απότομη απώλεια βάρους,
5. Διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και
6. Ηλικία
Δύο στις τρεις περιπτώσεις χολολιθίασης είναι ασυμπτωματικές, αλλά, όταν χαρακτηρίζεται ως συμπτωματική, παρουσιάζει διαταραχές της πέψης, ρεψίματα , φουσκώματα, δυσπεψίες, πόνο στον κοιλιά, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως λίγες ώρες.
Έξι είναι οι συνηθέστερες επιπλοκές που μπορούν να δημιουργηθούν από τη χολολιθίαση:
1. Χολοκυστίτιδα,
2. Ίκτερος,
3. Παγκρεατίτιδα,
4. Οξεία χολοκυστίτιδα,
5. Χοληδοχολιθίαση και
6. Καρκίνος της χοληδόχου κύστης.
Η διάγνωση της χολολιθίασης συνήθως γίνεται μέσω υπερηχογραφήματος για την εύρεση των χολόλιθων, ενώ μπορεί να συνδυαστεί και από αιματολογικές εξετάσεις για την εύρεση τυχόν φλεγμονής ή επιπλοκών της λιθίασης στο συκώτι ή στο πάγκρεας.
Η αντιμετώπιση της χολολιθίασης πραγματοποιείται με χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως.
Η ισορροπημένη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών, που σχετίζονται με τη χολολιθίαση και συνάμα είναι δυνατόν να προστατεύσει και από τη δημιουργία της ίδιας της χολολιθίασης.