Όλοι θέλουμε να παραμείνουμε υγιείς και δραστήριοι για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια. Ένας τρόπος για να τα καταφέρουμε, αποφεύγοντας παράλληλα τη γνωστική έκπτωση, είναι η υγιεινή διατροφή.
Ορισμένες τροφές μάλιστα, μπορεί να κάνουν κάτι περισσότερο από το να τροφοδοτούν το σώμα σας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά — μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην προστασία του εγκεφάλου.

Έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ειδικά αυτά με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μπορεί να υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου και να μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Ακολουθούν οι τροφές που αξίζει να βάλετε στη διατροφή σας:
Μούρα
Όλα τα φρούτα περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αλλά τα μούρα (όπως βατόμουρα, μύρτιλα, φράουλες) είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φλαβονοειδή, φυτικές ενώσεις που σύμφωνα με έρευνες ωφελούν και προστατεύουν τον εγκέφαλο. Ένας συγκεκριμένος τύπος που ονομάζεται ανθοκυανίνες έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Φασόλια
Τα φασόλια και τα όσπρια αποτελούν βασικό μέρος των υγιεινών διατροφικών προτύπων, όπως η μεσογειακή διατροφή, η δίαιτα DASH και η δίαιτα MIND, οι οποίες έχουν όλες συνδεθεί με την επιβράδυνση της γνωστικής έκπτωσης.
Καρύδια
Τα καρύδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για τον εγκέφαλο, όπως καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση καρυδιών μπορεί να βελτιώσει τη σκέψη και τη μνήμη, και μπορεί ακόμη και να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου άνοιας.
Ψάρια
Αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση ψαριού μπορεί να σχετίζεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία στους ηλικιωμένους και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με την περιορισμένη κατανάλωση ή την μηδενική πρόσληψη.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Η κατανάλωση περισσότερων φυλλωδών λαχανικών, όπως σπανάκι, λάχανο και ρόκα, συνδέεται με βραδύτερη μείωση της μνήμης και της σκέψης, σύμφωνα με μελέτες. Αυτά τα οφέλη μπορεί να προέρχονται από θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Κ, το φολικό οξύ, η λουτεΐνη και άλλα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα λαχανικά. Αυτές οι ενώσεις θεωρείται ότι προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, μειώνουν τη φλεγμονή και υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Άλλοι τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο
Ενώ η υγιεινή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του παζλ.
Άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν επίσης να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσουν τον κίνδυνο:
- Διατηρήστε τακτική σωματική δραστηριότητα.
- Διαχειριστείτε την υψηλή αρτηριακή πίεση.
- Αποφύγετε το κάπνισμα ή λάβετε μέτρα για να το κόψετε.
- Διατηρήστε ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς.
- Δώστε προτεραιότητα στον ποιοτικό ύπνο.
- Διατηρήστε το μυαλό σας ενεργό μέσω δραστηριοτήτων όπως το διάβασμα, τα παζλ ή η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων.













