Υγεία & Ομορφιά
Η συμβολή της βιταμίνης Β12 στην υγεία
Διατροφή

Η Βιταμίνη Β12 και η Συμβολή της στην Υγεία του Οργανισμού

Ανήκει στην οικογένεια του συμπλέγματος βιταμινών Β και είναι μια από τις σημαντικότερες για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.

Την ίδια ώρα που οι ειδικοί τονίζουν τα οφέλη της, πολύς κόσμος παρουσιάζει ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12 για διάφορους λόγους.

Βιταμίνη Β12 και υγείαΚάτι τέτοιο τους οδηγεί στη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Η ταυτότητα της βιταμίνης Β12

Πρόκειται για μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, μία από τις οκτώ του συμπλέγματος Β.

Είναι η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη βιταμίνη όσον αφορά τη δομή της.

Ο ρόλος της είναι σύνθετος.

Συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του νευρικού συστήματος, προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις, την άνοια, το Αλτσχάιμερ και την πτώση των γνωστικών λειτουργιών.

Συμβάλλει όμως και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Επιβραδύνει τη γήρανση και τη βρίσκουμε στις ζωικές πρωτεΐνες και στους μικροοργανισμούς των εντέρων.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Δεν οφείλεται τόσο στην ανεπαρκή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε Β12 ιδιαίτερα στις χώρες του δυτικού κόσμου, όσο στην αδυναμία του οργανισμού να την απορροφήσει.

Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας κάποιων εντερικών διαταραχών, λήψης φαρμάκων, όπως αντιβιοτικά και διουρητικά, ακόμα και κατανάλωσης πικάντικων φαγητών που επηρεάζουν τη χλωρίδα του εντέρου.

Η Β12 παράγεται από τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Όμως, οι παραπάνω παράγοντες επηρεάζουν τη δράση τους, επομένως ο οργανισμός δε λαμβάνει την απαιτούμενη ποσότητα.

Σοβαρή ανεπάρκεια όμως, μπορεί να παρουσιάσουν οι χορτοφάγοι, καθώς η Β12 δε βρίσκεται στις φυτικές τροφές.

Επίσης, ανεπάρκεια μπορεί να εμφανίσουν οι ηλικιωμένοι που συχνά δεν καταναλώνουν κρέας και ζωικά προϊόντα για διάφορους λόγους υγείας.

Τέλος, ανεπάρκεια παρουσιάζεται και στα μωρά που γεννιούνται από μητέρες που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

Συνέπειες και συμπτώματα της ανεπάρκειας

Οι βλάβες στον οργανισμό λόγω της έλλειψής της, αν αυτή είναι υπερβολικά μεγάλη και δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες για το νευρικό σύστημα.

Αν όμως είναι σχετικά μικρή, τα συμπτώματα είναι κόπωση, υπνηλία, κατάθλιψη, κακή μνήμη, πονοκέφαλοι, δύσπνοιες και χλωμό δέρμα.

Πώς ανιχνεύεται η έλλειψη;

Για να δείτε τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 στον οργανισμό σας αρκεί μια αιματολογική εξέταση.

Αν θέλετε να δείτε όμως πόσο αποτελεσματικά τη χρησιμοποιεί, χρειάζεται ειδική εξέταση που τη γράφει ο γιατρός, ο οποίος κρίνει και το αν θα χρειαστείτε κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης Β12.

Πηγές βιταμίνης Β12

Η κύρια πηγή της είναι το συκώτι.

Ακολουθούν τα αυγά, το κρέας (μοσχάρι, αρνί), τα ψάρια (τόνος, καπνιστός σολομός, ρέγγα, σκουμπρί), τα οστρακοειδή και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν και προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12.

Εκτός από τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής και τις πολυβιταμίνες, υπάρχει και για τους χορτοφάγους η δυνατότητα να λάβουν τη βιταμίνη χωρίς να καταναλώσουν κρέας.

Τέλος, μπορούν να την αναζητήσουν στο γάλα σόγιας ή το φυτικής προέλευσης γάλα, στα δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα με Β12, στο γιαούρτι και στο τυρί τύπου ένταμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρανς Λιπαρά – Ποιες Τροφές Πρέπει να Αποφεύγετε

Η Μεσογειακή Διατροφή και τα Τρόφιμά της

Evi Makavelou

Αυγά: Χοληστερίνη και Καρδιακή Ανεπάρκεια

yoadmin

Είναι πιο Υγιεινό το Τόφου ή το Κοτόπουλο;

Evi Makavelou

Φυτικά Γάλατα και Οφέλη που Έχουν

Evi Makavelou

Υπερθυρεοειδισμός – Ποια Τρόφιμα να Τρώτε και Ποια να Αποφεύγετε

a.alefragkis

Δυσανεξία στη Γλουτένη – Συμπτώματα και Επικίνδυνες Τροφές

a.alefragkis

Τροφές που Καταναλώνουμε Καθημερινά και Προκαλούν Καούρα

a.alefragkis

Κίνδυνος Αφυδάτωσης τον Χειμώνα

Τα Κεράσια και η Υγεία μας

yoadmin

Πώς θα Καταφέρετε να Τρώτε Μικρότερες Ποσότητες;

Evi Makavelou

Πώς να Επιλέξετε Σωστά τα Δημητριακά σας;

Evi Makavelou