Ανάμεσα σε πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ, το λαχταριστό φρούτο με το βαθύ κόκκινο χρώμα ήρθε στην Ευρώπη από την Κίνα τον 4ο μ.Χ. αιώνα.
Αρχικά το σαγκουίνι καλλιεργήθηκε στη Σικελία, ενώ εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο μέρος των τοπικών καλλιεργειών.
Συλλέγεται το πρώτο τετράμηνο κάθε έτους.
Πλέον το σαγκουίνι το βρίσκουμε σε όλο τον κόσμο.
Σαγκουίνι και θρεπτικά συστατικά
Αν και δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο το πορτοκάλι και τα άλλα εσπεριδοειδή, η διατροφική αξία του είναι ανεκτίμητη χάρη στις βιταμίνες και τα άλλα θρεπτικά του συστατικά.
Το σαγκουίνι είναι γνωστό ως «κόκκινο πορτοκάλι».
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C που είναι αντιοξειδωτική, και λυκοπένιο που το βρίσκουμε επίσης στη ντομάτα.
Σε αυτό οφείλει το κόκκινο χρώμα του.
Οι πανίσχυρες αντιοξειδωτικές του ιδιότητες το κάνουν πολυτιμότερο όλων.
Το σαγκουίνι περιέχει επίσης καροτενοειδή και φλαβονοειδή.
Σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C, προστατεύουν τον οργανισμό από τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες παράγονται καθημερινά εξαιτίας των ατμοσφαιρικών ρύπων και του άγχους.
Το σαγκουίνι περιέχει επίσης φυλλικό οξύ που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
Επίσης, αποτελεί και ασπίδα κατά των καρδιοπαθειών.
Περιέχει ακόμα βιταμίνη Β1, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.
Σαγκουίνι – Η διαφορά του από τα άλλα εσπεριδοειδή
Η διαφορά του από τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή έγκειται και σε κάτι ακόμα.
Είναι το μοναδικό φρούτο της οικογένειας των εσπεριδοειδών που περιέχει ανθοκυανίνες, οι οποίες του δίνουν αυτό το βαθύ κόκκινο χρώμα.
Οι ανθοκυανίνες είναι φυσικές χρωστικές και ανήκουν στην κατηγορία των φλαβονοειδών.
Βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά μοβ χρώματος, αλλά όχι στα εσπεριδοειδή.
Ανθοκυανίνες βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα κόκκινα σταφύλια, τα κεράσια, τα δαμάσκηνα, το κόκκινο λάχανο, το κόκκινο κρασί.
Επομένως, αν προσθέσουμε σε αυτό τη βιταμίνη C και όλα όσα περιγράψαμε, μπορούμε να φανταστούμε την επιπρόσθετη θρεπτική αξία του.
Ακόμα, οι ανθοκυανίνες ενισχύουν τη μνήμη και αποτρέπουν την πτώση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου.
Η ισχυρή αντιοξειδωτική παρουσία των ανθοκυανινών κάνει το σαγκουίνι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία και την πρόληψη σοβαρών παθήσεων της καρδιάς, με πρώτη την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Επίσης, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες, του χαρίζουν και αντιφλεγμονώδη δράση καταπολεμώντας διάφορες μορφές καρκίνου ή επιβραδύνοντας την εξέλιξή του.
Το σαγκουίνι ωφελεί πολύ και το δέρμα αποτρέποντας δερματικές παθήσεις ή αλλοιώσεις του, ενώ προλαμβάνει την πρόωρη γήρανσή του.
Ποικιλίες από σαγκουίνι
Οι δημοφιλέστερες ποικιλίες που συναντάμε είναι τρεις.
Το Tarocco, το Sanguinello και το Moro που αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη.
Το Moro είναι εντυπωσιακά κόκκινο σε σάρκα και φλούδα, πιο πικρό από τα άλλα δύο, αλλά με εντονότερη γεύση και άρωμα από ένα πορτοκάλι.
Τέλος, με μόλις 70 θερμίδες ανά καρπό, το σαγκουίνι και ιδιαίτερα το Moro, έχει αποδειχθεί ύστερα από πειράματα του Πανεπιστημίου του Μιλάνου και άλλων εργαστηρίων, ισχυρός λιποδιαλύτης, κι αυτό χάρη στην παρουσία ανθοκυανινών.
Οι λιποδιαλυτικές του ιδιότητες συμβάλλουν θεαματικά στη μείωση του ρυθμού αποθήκευσης λίπους στον οργανισμό.