Η αλλαγή της εποχής είναι μια κρίσιμη περίοδος για το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, αλλά ταυτόχρονα και η κατάλληλη στιγμή για να το ενισχύσετε, ώστε να αντιμετωπίσετε τις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα.
Παρόλο που βρισκόμαστε ακόμα στην εποχή του κορονοϊού, αρκετοί είναι ενημερωμένοι για την προστασία από ιώσεις, γρίπη και άλλες λοιμώξεις, ωστόσο συχνά δεν αναγνωρίζουν πότε το ανοσοποιητικό τους είναι εξασθενημένο.
Ορισμένα από τα πιο συνήθη συμπτώματα ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος είναι:
· Έντονη κόπωση και ατονία, πρωινή εξάντληση, γενική κούραση
· Συχνές λοιμώξεις
· Διαταραχές στη θερμοκρασία του σώματος
· Διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου (π.χ. διάρροια)
· Ανεξήγητη απώλεια ή πρόσληψη σωματικού βάρους
· Αργή επούλωση πληγών
· Εμφάνιση ή έξαρση αλλεργιών
Το ανοσοποιητικό σύστημα, ουσιαστικά, είναι ένα δίκτυο κυττάρων και πρωτεϊνών, που συνεργάζονται αρμονικά και φροντίζουν για την καλή λειτουργία του οργανισμού, με σκοπό την προστασία από παθογόνους μικροοργανισμούς.
Βασικές συμβουλές:
Ισορροπημένη διατροφή
Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες, καλά λιπαρά, προϊόντα ολικής άλεσης και φυσικά άφθονο νερό.
Τρώτε ακόμα, λαχανικά και φρούτα, ωμά, βρασμένα, μαγειρεμένα, ακόμα και αποξηραμένα.
Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά άφθονη ποσότητα τροφών που περιέχουν βιταμίνη C.
Καταναλώστε τροφές με προβιοτικά, όπως γιαούρτι.
Ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού σας με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ή βιταμίνες, αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας.
Στα φαρμακεία της γειτονιάς, μπορείτε να βρείτε πολλά συμπληρώματα που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως είναι η εχινάκεια, ο ψευδάργυρος, ο βασιλικός πολτός, η πρόπολη, η μελάσα κ.ά., ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.
Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσληψη όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το ανοσοποιητικό σας, όπως οι βιταμίνες C, D, A, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.
Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής για ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη και προστασία.
Αποφύγετε επεξεργασμένες τροφές, αλκοόλ και ζάχαρη.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, 5 ποτήρια οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα, μειώνουν τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία έχουν ως στόχο την καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Διαχείριση άγχους και stress
Η διαχείριση και η αποφυγή των εντάσεων παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία.
Το άγχος επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και συντελεί αρνητικά στην άμυνα του οργανισμού.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι διαφορετικές προσωπικότητες και χαρακτήρες, έχουν και διαφορετικές ανοσολογικές αντιδράσεις.
Αναζητήστε μεθόδους χαλάρωσης που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε με άλλο τρόπο το άγχος.
Προσωπικά ενδιαφέροντα, όπως είναι η μουσική, η τέχνη ή το μαγείρεμα, βοηθούν αρκετά.
Εναλλακτικά, αναζητήστε ένα συμπλήρωμα διατροφής με βαλεριάνα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στη χαλάρωση και στην ηρεμία.
Επαρκής ύπνος
Η ποιότητα και η χρονική διάρκεια του ύπνου έχουν καθοριστικό ρόλο για τον οργανισμό.
Το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνει πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της λοίμωξης (που προκαλεί φλεγμονή στον οργανισμό), αλλά και για την αντιμετώπιση του άγχους.
Ο ύπνος είναι ο θεμέλιος λίθος του ανοσοποιητικού συστήματος και σε περίπτωση που δεν κοιμάστε σωστά, οι άλλες συνήθειες που βοηθούν στην υγεία του ανοσοποιητικού, όπως η διατροφή και η άσκηση, δεν θα έχουν αποτέλεσμα.
Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε, μπορείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα διατροφής που θα σας βοηθήσει (με βαλεριάνα, χαμομήλι ή τρυπτοφάνη).
Σωματική άσκηση
Τα περιττά κιλά επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό και επηρεάζουν πολλά όργανα και ιστούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούν πολλαπλές επιπτώσεις στη σωματική υγεία.
Η τακτική άσκηση ακόμη και σε μεγάλη ηλικία μπορεί να προλάβει την πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ένας άνθρωπος που δεν ασκείται στην καθημερινότητά του και κάνει καθιστική ζωή, είναι πολύ πιθανό να μην έχει καλή λειτουργία το ανοσοποιητικό του.
Ακόμα και 30 λεπτά περπάτημα 2-3 φορές την εβδομάδα μπορούν να το ενισχύσουν.
Η καθημερινή κίνηση είναι απαραίτητη για το λεμφικό σύστημα, το οποίο βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και να αποδίδουν τα μέγιστα στις επιθέσεις ιών.
Ηλιοθεραπεία
Η βιταμίνη D θεωρείται η βιταμίνη του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η λήψη της γίνεται με την ολιγόλεπτη έκθεση στον ήλιο, τηρώντας φυσικά πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, προς αποφυγή εγκαυμάτων.
Σε περίπτωση έλλειψης βιταμίνης D, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα συμπληρώματα διατροφής που την περιέχει από το φαρμακείο της γειτονιάς σας.
Επιπλέον συμβουλές για να αποφύγετε τους ιούς και τα βακτήρια:
· Πλένετε τα χέρια σας αρκετές φορές μέσα στην ημέρα
· Αερίζετε τους χώρους εργασίας ή του σπιτιού σας
· Διατηρείτε τη θερμοκρασία στα δωμάτια από 18ο έως 20οC
· Σε περίπτωση επιδημίας, αποφύγετε τα πολυσύχναστα μέρη
Αριστείδης Κούνας, Φαρμακοποιός