Υγεία & Ομορφιά
10 Συμβουλές για να Κοιμάστε Καλά Όταν Είστε Κρυωμένοι
Υγεία

10 Συμβουλές για να Κοιμάστε Καλά Όταν Είστε Κρυωμένοι

Συχνά λέμε ότι η ξεκούραση είναι το καλύτερο φάρμακο για τη θεραπεία του κρυολογήματος ή της γρίπης. Αλλά όταν υπάρχει πυρετός, βουλωμένη μύτη ή ακόμη και βήχας, δεν είναι πάντα εύκολο να κοιμηθείτε…

Ας δούμε 10 πρακτικές και φυσικές συμβουλές για να κοιμάστε όταν είστε κρυωμένοι…

1. Αερίστε την κρεβατοκάμαρα

Η κρεβατοκάμαρα είναι ο χώρος στον οποίο κοιμάστε και ξεκουράζεστε. Το σωστό λοιπόν, είναι να την αερίζετε ανοίγοντας τα παράθυρα δύο φορές την ημέρα για 5 λεπτά, το καλοκαίρι και τον χειμώνα! Η ανανέωση του αέρα σκοτώνει τα μικρόβια και αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό τους.

Συμβουλές για να κοιμάστε καλάΕπιπλέον, για τον περιορισμό της ξηρότητας των ρινικών και των φαρυγγικών βλεννογόνων και για την καταπράυνση του βήχα, είναι σημαντικό ο αέρας να μην είναι πολύ ξηρός. Εάν δεν έχετε κάποιον υγραντήρα,  απλά τοποθετήστε ένα μπολ με ζεστό νερό επάνω στο καλοριφέρ.

Θα είναι ακόμη πιο ευεργετικό εάν προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, το οποίο είναι γνωστό ότι διευκολύνει την αναπνοή. Από την άλλη πλευρά, η θερμοκρασία στο δωμάτιό σας δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 18 ° C.

2. Να τρώτε ελαφριά γεύματα

Όταν έχετε κάποιο κρυολόγημα, συνήθως η όρεξή σας είναι μειωμένη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να τρώτε, αλλά ένα βαρύ δείπνο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον ύπνο σας.

Η σωστή «φόρμουλα» περιλαμβάνει μια σούπα ή ένα ζωμό, με φιδέ ή μικρά ζυμαρικά. Αυτό το ζεστό πιάτο θα σας γεμίσει με βιταμίνες και θα βοηθήσει και στην ενυδάτωση του οργανισμού σας.

Μπορείτε να ολοκληρώσετε το γεύμα με μια φέτα από κοτόπουλο ή φιλέτο γαλοπούλας, για πρωτεΐνες και στη συνέχεια να ολοκληρώσετε το γεύμα σας με ένα γιαούρτι και φρούτα για επιπλέον βιταμίνες. Το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται, επειδή αφυδατώνει τον οργανισμό και μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας.

3. Πιείτε ζεστό γάλα με μέλι

Όταν σας πονάει ο λαιμός σας από τον βήχα ή λόγω φλεγμονής, συνιστάται να πίνετε ένα φλυτζάνι με ζεστό γάλα, για να καταπραΰνετε τον ερεθισμό. Ιδανικά, προσθέστε μέλι, το οποίο έχει θεραπευτικές και μαλακτικές ιδιότητες για τον λαιμό και θα ηρεμήσει γρήγορα τον βήχα σας.

Να πίνετε αυτό το ρόφημα πριν τον ύπνο, για να εκμεταλλευτείτε πλήρως τις ιδιότητές του και να περιορίσετε το νυχτερινό βήχα!

Ύπνος και κρυολόγημα4. Κάντε ρινικές πλύσεις

Η ρινική πλύση, με ένα ειδικό διάλυμα με βάση το θαλασσινό νερό, αποτελεί το πρώτο βήμα πριν τον ύπνο, όταν είστε κρυολογημένοι και η μύτη σας είναι βουλωμένη. Καθ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να αναπνέετε ελεύθερα, μειώνοντας την αίσθηση της αναπνευστικής δυσφορίας.

Επιπλέον, οι ρινικές πλύσεις βοηθούν στην εκκένωση του φλέγματος από τον ρινικό βλεννογόνο και στην εξάλειψη των παθογόνων (ιοί, βακτήρια).

Η σωστή εφαρμογή θα πρέπει να γίνεται ως εξής: γείρετε το κεφάλι σας προς τα εμπρός στο νεροχύτη του μπάνιο και ασκήσετε έντονη πίεση για 2 ή 3 δευτερόλεπτα με το σπρέι σε κάθε ρουθούνι. Το άκρο του σκευάσματος θα  πρέπει πάντα να εισάγεται στο ρουθούνι.

5. Δοκιμάστε τις εισπνοές ατμού

Ένα μπάνιο, ένα ζεστό ντους ή ακόμα και  εισπνοές πάνω σε ατμούς… , η επιλογή είναι δική σας! Η θερμότητα του ατμού διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος και έτσι ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Εάν επιλέξετε να κάνετε εισπνοές, θα χρειαστεί να γεμίσετε ένα μπολ με ζεστό νερό ή τη συσκευή εισπνοής ατμού και να αναπνέετε τους ατμούς που αναδύονται για 10 λεπτά. Το ιδανικό είναι να προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου στο νερό ή ένα ειδικό μείγμα για εισπνοή, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο σας.

6. Να έχετε ένα μπουκάλι νερό δίπλα σας

Είναι απαραίτητο να είστε αρκετά ενυδατωμένος κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος: Αυτό βοηθά στην αραίωση των εκκρίσεων και στην αντιμετώπιση της αφυδάτωσης.

Έχοντας ένα μπουκάλι νερό κοντά στο κρεβάτι σας, π.χ. πάνω στο κομοδίνο σας, θα σας επιτρέψει την άμεση χρήση του σε περίπτωση που ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα με ξηρό στόμα ή βήχοντας. Και κυρίως, δεν θα χρειαστεί να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας!

kryologima-ypnos-luseis7. Χρησιμοποιήστε 2 μαξιλάρια

Εάν είστε πολύ μπουκωμένοι, μπορεί να είναι απαραίτητο να ανυψώσετε την προτομή σας με ένα ή περισσότερα μαξιλάρια. Αυτό θα διευκολύνει την αναπνοή σας και θα μειώσει την πίεση στα ιγμόρεια.

8. Χαλαρώστε όσο περισσότερο γίνεται

Είτε είστε κρυωμένος είτε όχι, για να κοιμηθείτε καλά, μερικές φορές επιβάλλεται μια στιγμή χαλάρωσης πριν παραδοθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα.

Για να καθαρίσετε το κεφάλι σας από τις διάφορες σκέψεις που τριγυρίζουν στο μυαλό σας και να διευκολύνετε τον ύπνο σας, διαβάστε ένα βιβλίο ή αναπνεύστε αργά και βαθιά για λίγα λεπτά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αποφύγετε την τηλεόραση, τη χρήση smartphone ή τη χρήση tablet!

9. Η φωτεινότητα και ο θόρυβος στην κρεβατοκάμαρα

Βεβαιωθείτε ότι στην κρεβατοκάμαρά σας δεν υπάρχουν ενοχλητικοί θόρυβοι ενώ κοιμάστε, ή εάν αυτό δεν είναι εφικτό, π.χ. εάν μένετε κοντά σε κεντρική λεωφόρο, σκεφτείτε να φορέσετε ωτοασπίδες.

Ομοίως, φροντίστε για τη σωστή φωτεινότητα στο δωμάτιό σας. Μερικές φορές, το απόλυτο σκοτάδι μπορεί να είναι τρομακτικό για έναν ασθενή που ξυπνά στη μέση της νύχτας, αλλά και το πολύ φως βλάπτει τον ύπνο.

Οπότε, πρέπει να βρείτε τον ιδανικό φωτισμό για εσάς, κάτι δηλαδή ανάμεσα στο απόλυτο σκοτάδι και στο ημίφως, για να κοιμάστε καλά.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη και αν αισθάνεστε την ανάγκη να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, όντας άρρωστοι και εξαντλημένοι, είναι προτιμότερο να κοιμάστε το βράδυ, προκειμένου να μην διαταραχθεί ο φυσικός σας κύκλος ύπνου / αφύπνισης.

10. Φορέστε κάλτσες

Για μερικούς ανθρώπους, οι κάλτσες κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν είναι και ό,τι πιο βολικό. Το να ζεσταίνετε όμως τα πόδια σας, βοηθά να χαλαρώσετε ολόκληρο το σώμα και επομένως να κοιμηθείτε καλά. Επιπλέον, όταν μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του κρυολογήματος.

Αν λοιπόν τείνετε να έχετε κρύα πόδια, φορέστε κάλτσες πριν από τον ύπνο! Φυσικά, μπορείτε επίσης να επιλέξετε κάποια θερμοφόρα.

Συμβουλές «κλειδιά»

Εάν, παρόλες τις παραπάνω συμβουλές, δεν μπορείτε να κοιμηθείτε λόγω του κρυολογήματος, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε το φαρμακείο σας, προκειμένου να προμηθευτείτε με τα κατάλληλα φάρμακα που θα σας προτείνει ο φαρμακοποιός σας.

Για βουλωμένη μύτη: ρινικό αποσυμφορητικό

Για πόνο και πυρετό: αντιπυρετικό (παρακεταμόλη, ασπιρίνη)

Για νυχτερινό βήχα: ειδικό σιρόπι για τον βήχα

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, ζητήστε τη συμβουλή από τον φαρμακοποιό σας, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αντενδείξεις ή αλληλεπιδράσεις με τις τρέχουσες θεραπείες σας.

Προσοχή: Τα αιθέρια έλαια αντενδείκνυνται σε έγκυες γυναίκες, παιδιά κάτω των 7 ετών, άτομα με άσθμα ή επιληψία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να Αντιμετωπίσετε Αποτελεσματικά τον Πονόλαιμο

Editor6 pharma

Οι Κακές Συνήθειες που Χαλάνε τα Δόντια σας

Συνήθειες που σας Στερούν τις Βιταμίνες Β

Evi Makavelou

Ρολό Μασάζ – 3 Έξυπνες Χρήσεις

Οι πιο Πιθανοί Λόγοι που Μπορεί να Νιώθετε Κουρασμένοι Όλη Μέρα

Editor6 pharma

Πρωκτικός Κνησμός – Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για ένα Θέμα Ταμπού

Editor6 pharma

Πώς να Αντιμετωπίσετε το Καλοκαιρινό Κρύωμα

Editor6 pharma

Πότε Πρέπει να Ζητήσετε μια Δεύτερη Ιατρική Γνώμη

Φυτοθεραπεία για Συχνά Γυναικολογικά Προβλήματα

Eleni Giannopoulou

Μακροζωία -Μυστικά για να Ζήσετε Περισσότερο

Evi Makavelou

Καυτερά Φαγητά – Γιατί να τα Εντάξετε στη Διατροφή σας;

Μούδιασμα στο Πρόσωπο – Συχνές Αιτίες