Υγεία & Ομορφιά
Ο Καρκίνος και οι Επικίνδυνες Τροφές Αντίγραφο
Διατροφή

Ο Καρκίνος και οι Επικίνδυνες Τροφές

Είναι γεγονός ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων έχει συνδεθεί με την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου.

Μερικές τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου ενώ άλλες προσφέρουν προστασία.

Ο Καρκίνος και οι Επικίνδυνες Τροφές Αντίγραφο

Ποια είναι τελικά η σχέση συγκεκριμένων τροφών με τον καρκίνο;

Το 1/3 των καρκίνων σχετίζεται με τη διατροφή μας

Οι κίνδυνοι εμφάνισης και ανάπτυξης του καρκίνου εξαρτώνται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.

Άλλες φορές πρόκειται για γενετικούς και κληρονομικούς παράγοντες, και άλλες προκύπτουν από την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής μας.

Στην τελευταία αυτή κατηγορία, η διατροφή διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς , η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μας θα μπορούσε να μας κάνει να αποφύγουμε το 1/3 των καρκίνων.

• Κόκκινα κρέατα

Το κόκκινο κρέας (βοδινό, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί, πρόβατο) έχει συνδεθεί αρκετά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Συνιστάται να περιορίζεται η κατανάλωσή του σε λιγότερο από 500g ανά εβδομάδα (1 μπριζόλα ζυγίζει μεταξύ 100 και 150g) και να εναλλάσσεται η κατανάλωση κόκκινου κρέατος με πουλερικά, ψάρια και αυγά.

• Αλλαντικά

Τα αλλαντικά, τα οποία αντιστοιχούν στο κρέας που διατηρείται με το κάπνισμα, το στέγνωμα ή το αλάτισμα (ζαμπόν, μπέικον κ.α.), σχετίζονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο στόχος είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η κατανάλωση αυτών, να μειωθεί το μέγεθος της μερίδας αλλά και η συχνότητα κατανάλωσής τους.

• Αλάτι

Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να μεταβάλει άμεσα τον γαστρικό βλεννογόνο και να προάγει τη δράση άλλων παραγόντων κινδύνου, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.

Θα ήταν καλό, ιδιαίτερα για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού, να μειώσετε τα τρόφιμα που συμβάλλουν περισσότερο στην υπερβολική κατανάλωση αλατιού: κρέας, ψωμί, έτοιμα γεύματα, τυριά, σούπες, ζωμούς, πίτσα, πίτες, γλυκά, κέικ, σάντουιτς.

Παράλληλα, είναι απαραίτητη η μείωση της προσθήκης αλατιού κατά την προετοιμασία και το μαγείρεμα των γευμάτων.

Ο Καρκίνος και οι Επικίνδυνες Τροφές

• Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά το κάπνισμα.

Ο κίνδυνος ξεκινάει ήδη από το πρώτο ποτό.

Όσον αφορά τον καρκίνο, η καλύτερη επιλογή είναι η αποχή και όχι η μέτρια κατανάλωση.

Φυσικά, μην ξεχνάτε ότι οι επιδράσεις του οινοπνεύματος ενισχύονται όταν συνδέονται με το κάπνισμα.

• Συμπληρώματα διατροφής με βάση β-καροτένιο

Η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν β-καροτίνη σε υψηλές δόσεις αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ειδών καρκίνων (στομάχου, πνεύμονα κ.α.), κυρίως στους καπνιστές.

Γνωρίζοντας ότι πολλά φρούτα και πολλά λαχανικά περιέχουν β-καροτένιο (καρότο, λάχανο, σπανάκι, τα βερίκοκα) και μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες μας, εκτός από ειδικές περιπτώσεις και υπό ιατρική επίβλεψη, η κατανάλωση συμπληρωμάτων το β-καροτένιο και οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής το περιέχει δεν συνιστάται.

Ωστόσο, το πράσινο τσάι, ο κουρκουμάς, το μπρόκολο, τα κρεμμύδια, τα φρούτα και τα λαχανικά, οι σπόροι λιναριού, και τα λιπαρά ψάρια, είναι από τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνετε καθώς θεωρούνται προστάτες από τον καρκίνο.

Τέλος, μην ξεχνάτε πόσο σημαντική είναι η σωματική δραστηριότητα και ιδιαίτερα σε περίπτωση που το βάρος σας είναι πάνω από το επιτρεπτό, σύμφωνα,= πάντα με τον τύπο του σώματός σας.

www.y-o.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπάρες Δημητριακών – Πώς να τις Επιλέγετε;

Αυτές Είναι οι Χειρότερες Τροφές που Μπορείτε να Φάτε για Βραδινό

Μικρά Μυστικά για Δίαιτα Χωρίς Πείνα

Σμέουρα – Πώς Ωφελούν την Υγεία σας;

5 Σημαντικά Οφέλη του Γιαουρτιού

Ποιες Τροφές Προστατεύουν τον Εγκέφαλο;