Διανύουμε όμορφες χειμωνιάτικες μέρες και η θερμοκρασία όλο και πέφτει και η εποχή του κοινού κρυολογήματος έχει ήδη εγκατασταθεί με χαρακτηριστικά της πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση, πονοκέφαλο και βήχα.
Για την άμεση ανακούφιση όλων αυτών των εποχιακών συμπτωμάτων, ρωτήστε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας.
Συμβουλές και Θεραπείες
Οποιοδήποτε και αν είναι το αρχικό πρόβλημα, ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας και δώστε του όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να σας καθοδηγήσει προς την καταλληλότερη θεραπευτική στρατηγική.
Το Κρυολόγημα
Η αντιμετώπιση της απλής ρινοφαρυγγίτιδας και της ρινίτιδας είναι συμπτωματική συνεπώς χορηγούνται αντιπυρετικά, ρινικές πλύσεις και ενδεχομένως απολυμαντικά σπρέι, για να αποφευχθούν οι υπερμεταδοτικές λοιμώξεις.
Ο Πονόλαιμος
Η αίσθηση του πονόλαιμου μπορεί να αντικατοπτρίζει ένα αίσθημα δυσφορίας παρά πόνου, ή ακόμη και ερεθισμού με αίσθημα καύσου.
Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ενός ιογενούς πονόλαιμου, ανεξάρτητα από τον τύπο της λοίμωξης (φαρυγγίτιδα, ρινοφαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα), βασίζεται σε απλές πρακτικές.
Η κατανάλωση μελιού καταπραΰνει και ανακουφίζει τον ερεθισμό στο λαιμό.
Παράλληλα, αποφύγετε την έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες, όπως σκόνη ή καπνός
Ο Βήχας
Ανεξαρτήτως του τύπου του βήχα, αν σε οποιαδήποτε περίπτωση συνοδεύεται από επιδείνωση της κατάστασης της υγείας, πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή.
Ο παραγωγικός βήχας (με φλέματα) είναι απαραίτητο μέρος της βρογχοπνευμονικής άμυνας και δεν πρέπει να καταστέλλεται, διαφορετικά μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της υγείας σας.
Σε μια τέτοια περίπτωση λοιπόν, μη λαμβάνετε αντιβηχικά φάρμακα.
Ο ξηρός βήχας μπορεί επίσης να αποτελέσει ένδειξη κρίσης άσθματος, ειδικά σε παιδιά.
Σε αυτή την περίπτωση, εμφανίζεται συχνότερα μετά από σωματική άσκηση, γέλιο ή μετά από μια συνηθισμένη λοίμωξη, όπως η ρινοφαρυγγίτιδα.
Φάρμακα για το Βήχα
Τα σπασμολυτικά αντιβηχικά βοηθούν στην ανακούφιση του ξηρού και ερεθιστικού βήχα αλλά αντενδείκνυνται σε διάφορες περιπτώσεις αναπνευστικών προβλημάτων και άλλων παθήσεων, οπότε πριν τη λήψη τους, ρωτήστε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας.
Τα αποχρεμπτικά και βλεννολυτικά, αραιώνουν τις βρογχικές εκκρίσεις και έτσι ανακουφίζουν από τον βήχα και πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των γευμάτων, με την τελευταία δόση αργά το απόγευμα.
Εάν όμως πάσχετε από πεπτικό έλκος πρέπει να αποφεύγονται.
Αρωματοθεραπεία και Φυτικά Φάρμακα
Ο ευκάλυπτος και το θυμάρι είναι φυτά γνωστά για την καταπραϋντική τους δράση.
Ο σαμπούκος (Sambucus nigra) βελτιώνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος και, όπως η εχινάκεια (Echinacea purpurea), συνιστάται για την πρόληψη των ήπιων παθολογιών του ανώτερου αναπνευστικού.
Όσον αφορά τα αιθέρια έλαια, αυτά του σφαιρικού ευκαλύπτου, του ακτινωτού ευκαλύπτου, της δάφνης, της μέντας, της κόκκινης μυρτιάς, του νιαούλι, της ραβιντσάρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν (αραιωμένα) για τη βελτίωση της συμπτωματολογίας και χωρίς αντενδείξεις (μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες ή θηλάζουσες).
Κανόνες Υγιεινής και Διατροφής
Κλείνοντας, μην ξεχνάτε τον καθαρισμό των χεριών με σαπούνι ή υδροαλκοολούχο αντισηπτικό, καθώς και το βήξιμο στον αγκώνα.
Το σπίτι πρέπει να αερίζεται τακτικά και οι συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας να είναι ισορροπημένες.
Αποφύγετε απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, όπως και την έκθεση στο καπνό ή τη σκόνη, και να θυμάστε να ενυδατώνεστε επαρκώς, ιδίως με ζεστά ροφήματα και αφεψήματα με βάση τον ευκάλυπτο ή το θυμάρι.
Ευδοξία Γκαϊντατζή, Φαρμακοποιός