Υγεία & Ομορφιά
Το ακτινίδιο και τα οφέλη για την υγεία
Διατροφή

Ακτινίδιο και Οφέλη για την Υγεία

Το ακτινίδιο αποτελεί έναν θησαυρό βιταμινών και πολύτιμων συστατικών.

Είναι ένα από τα ελάχιστα φρούτα που προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών με την κατανάλωση ενός και μόνο τεμαχίου.

Σε τι κάνει καλό το ακτινίδιοΈχει χαμηλή θερμιδική αξία, για όσους προσέχουν ιδιαίτερα τη διατροφή τους, καθώς ένα μέτριο ακτινίδιο αποδίδει μόλις 46 θερμίδες.

1-2 ακτινίδια την ημέρα θα σας ωφελήσουν μακροπρόθεσμα.

Φροντίστε να τα καταναλώνετε αμέσως μόλις τα κόψετε γιατί χάνουν τις βιταμίνες τους γρήγορα και να προτιμάτε τα ώριμα γιατί έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική προστασία. 

Ακτινίδιο – Διατροφικά στοιχεία

Το ακτινίδιο περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από το πορτοκάλι.

Η βιταμίνη C που περιέχει το ακτινίδιο βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Τα ακτινίδια αποτελούν επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και Ε που είναι απαραίτητες για μια λαμπερή και υγιή επιδερμίδα.

Οι βιταμίνες αυτές επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης και προστατεύουν τα κύτταρα από τις φθορές.

Τα μαύρα μικρά σπόρια στο ακτινίδιο είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς.

Το ακτινίδιο περιέχει και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο.

Το κάλιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και η περιεκτικότητά του στο ακτινίδιο είναι σχεδόν σε ίση ποσότητα με αυτήν της μπανάνας.

Ο φώσφορος και το μαγνήσιο συνεργάζονται για την υγεία των οστών και των δοντιών.

Ακτινίδιο και οφέλη

Πεπτικό σύστημα

Τα ακτινίδια είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες και καταπολεμούν αποτελεσματικά το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα.

Σύμφωνα με έρευνες μάλιστα, η κατανάλωση ακτινιδίων συνδέεται με ραγδαία μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, τα ακτινίδια θωρακίζουν τον οργανισμό από ιούς και μικρόβια, ενώ χαρίζουν ενέργεια και ευεξία.

Επιδερμίδα

Το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που προστατεύει και χαρίζει φωτεινό δέρμα.

Καρδιαγγειακό σύστημα

Η καθημερινή κατανάλωση ακτινιδίων δρα ευεργετικά στην καρδιά.

2-3 ακτινίδια την ημέρα μειώνουν σημαντικά τη συγκέντρωση των αιμοπεταλίων και το ενδεχόμενο δημιουργίας θρομβώσεων στο αίμα.

Επίσης, μειώνουν και τα τριγλυκερίδια.

Έτσι ο οργανισμός προστατεύεται από τις καρδιακές παθήσεις.

Αρτηριακή πίεση

Τα ακτινίδια είναι καλοί ρυθμιστές των επιπέδων της πίεσης.

Επίσης, είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες και κυρίως σε κάλιο που βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, αντιμετωπίζοντας τις βλαβερές συνέπειες μιας υπερβολικής ποσότητας νατρίου.

Αντικαρκινική δράση

Τα ακτινίδια περιέχουν μεγάλες ποσότητες από φλαβονοειδή και καροτενοειδή, τα οποία έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν στην προστασία του DNA.

Ανδρική στειρότητα

Το ακτινίδιο περιέχει αργινίνη, ένα αμινοξύ με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες που βοηθά στην καλύτερη αιμάτωση της περιοχής των ανδρικών γεννητικών οργάνων, καταπολεμώντας έτσι τη στυτική δυσλειτουργία.

Εγκυμοσύνη

Τέλος, η μεγάλη ποσότητα φυλλικού οξέος που περιέχει το ακτινίδιο, το κάνει ιδιαίτερα ωφέλιμο για τις έγκυες, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων του αίματος του εμβρύου στη μήτρα.

Ενδείκνυται λοιπόν για τις έγκυες να καταναλώνουν ακτινίδια προκειμένου να αποφύγουν τυχόν γενετικές ανωμαλίες στα έμβρυα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξοδέψτε Λιγότερα για να Τρέφεστε Καλύτερα

a.alefragkis

Τι να Τρώτε και τι Όχι Όταν Παίρνετε Αντιβίωση;

Evi Makavelou

Σπανάκι – Πόσο Ωφέλιμο Είναι για την Υγεία;

Evi Makavelou

Τα Προβιοτικά στην Κουζίνα σας για μια Διατροφή Ευεξίας και Ευ Ζην

yoadmin

Η Σχέση της Διατροφής με την Άνοια

Evi Makavelou

Διατροφή και Εργασία το Βράδυ

Evi Makavelou

Τι Συμβαίνει στο Σώμα μας Όταν δεν Πίνουμε Αρκετό Νερό

a.alefragkis

Δυσανεξία στη Γλουτένη – Συμπτώματα και Επικίνδυνες Τροφές

a.alefragkis

5 Μαγικές Τροφές για την Κούραση του Φθινοπώρου

yoadmin

Σχέση Διατροφής και Ημικρανίας

a.alefragkis

Το Ένοχο Αλάτι στη Διατροφή μας

Μαγείρεμα – Τα Λάθη που Κάνουν το Φαγητό Ανθυγιεινό