Μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι η καθημερινή λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων δεν βοηθά στην πρόληψη της εμφάνισης της κατάθλιψης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βελτίωση της διατροφής, ιδίως όταν είναι Μεσογειακή, μπορεί να βοηθήσει πιο αποτελεσματικά.
Οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of the American Medical Association), με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρτζολάιν Βίσερ του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του ‘Αμστερνταμ, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 1.000 υπέρβαρους ανθρώπους από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης λόγω παραπανίσιων κιλών.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας The Mood Food, οι μισοί συμμετέχοντες έπαιρναν επί ένα έτος διατροφικά συμπληρώματα (φυλλικό οξύ, βιταμίνη D, ωμέγα-3 ιχθυέλαια, ψευδάργυρο, σελήνιο κ.ά.), ενώ οι άλλοι μισοί ψευδο-συμπληρώματα (placebo).
Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι τα πραγματικά συμπληρώματα διατροφής δεν είχαν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από ό,τι τα εικονικά (placebo) για την πρόληψη της κατάθλιψης.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο καθηγητής ψυχολογίας Εντ Γουάτκινς του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ, η νέα αυτή μελέτη δείχνει με πειστικό τρόπο ότι τα διατροφικά συμπληρώματα δεν βοηθούν σε τέτοιου είδους καταστάσεις.