Υγεία & Ομορφιά
τηλεργασία κίνδυνοι για την υγεία
Επικαιρότητα

Τηλεργασία και Κίνδυνοι για τη Σωματική και Ψυχική Υγεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει η τηλεργασία στη σωματική υγεία (όπως οι πόνοι στην πλάτη) και στην ψυχική υγεία (όπως η κοινωνική απομόνωση, το διαρκές στρες και η μοναξιά), ενώ προβλέπει ότι η τάση θα συνεχιστεί και μετά το πέρας της πανδημίας, καθώς οι εργαζόμενοι πασχίζουν να επικεντρωθούν στα οφέλη της.

Ο ΠΟΥ Προειδοποιεί για τους Κινδύνους στη Σωματική και Ψυχική Υγεία από την Τηλεργασία.«Οταν είναι σωστά οργανωμένη και υποστηρίζεται, η τηλεργασία μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία του εργαζόμενου και στην κοινωνική του ζωή.

Ωστόσο, όταν η υγεία και οι κίνδυνοι ασφαλείας από την τηλεργασία δεν αποφεύγονται και οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν υγιεινές επιλογές ενώ τηλεργάζονται, αυτό το είδος εργασίας μπορεί να επιφέρει σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία», ανέφερε ο ΠΟΥ σε μια τεχνική περίληψη για την ασφαλή και υγιή τηλεργασία.

Στο κείμενο ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι η παρατεταμένη εργασία στον υπολογιστή με απομακρυσμένη σύνδεση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μυοσκελετικούς τραυματισμούς και υπερκόπωση του ματιού επηρεάζοντας την ψυχική υγεία των τηλεργαζόμενων, καθώς συνεισφέρει στο στρες.

Ανάμεσα σε άλλους κινδύνους για τη σωματική υγεία, ο ΠΟΥ τονίζει τη θερμική δυσανεξία, τον φωτισμό, την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συσκευών και την ποιότητα του αέρα στα σπίτια των εργαζομένων.

Ενώ ο ΠΟΥ τονίζει ότι οι κίνδυνοι για την ψυχική υγεία βασίζονται κατά πολύ στις εργασιακές προτιμήσεις των υπαλλήλων, προειδοποιεί για την πιθανότητα κοινωνικής απομόνωσης, μοναξιάς, ανησυχίας και ενοχής.

Η μελέτη του Οργανισμού επίσης διαπίστωσε ότι η τηλεργασία είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των ενδοοικογειακών συγκρούσεων και των συγκρούσεων μεταξύ συναδέλφων.

Ο ΠΟΥ και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) κάνουν έκκληση για κρίσιμες αλλαγές με στόχο την προστασία της υγείας των εργαζομένων, καθώς θα συνεχίσουν πιθανόν να εργάζονται από το σπίτι και μετά την πανδημία, δεδομένου ότι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες έχουν δει κάποια οφέλη από το νέο αυτό εργασιακό καθεστώς.

Ο ΠΟΥ και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχουν προτείνει, μεταξύ άλλων, την προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού για εργασία από το σπίτι, την παροχή οδηγιών και εκπαίδευσης για τη μείωση των επιπτώσεων στην ψυχική και πνευματική υγεία, την παροχή επαρκών ημερών αδείας για ξεκούραση και το «δικαίωμα να αποσυνδέονται», δηλαδή να μην επιτρέπεται στους εργοδότες να τους ενοχλούν εκτός ωραρίου εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ορμονική Θεραπεία και τα Αντιπηκτικά Φάρμακα Φαίνεται να Προφυλάσσουν από τον Κορωνοϊό

yoadmin

Δεξαμεθαζόνη: Επιτέλους Ένα Αποτελεσματικό Φάρμακο στην COVID-19  

a.alefragkis

Η Υπέρταση στην Κύηση Αυξάνει τον Κίνδυνο για το Παιδί

Η Ενδοοικογενειακή Βία στην Εποχή του Κορωνοϊού

yoadmin

3 Νέα Προγράμματα από τον Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι.

yoadmin

Πολλά Υποσχόμενο Χάπι Μειώνει τα Εμφράγματα και τα Εγκεφαλικά έως 40%

Αυξημένα τα Μέτρα Προστασίας στα Σχολεία που Ξεκινούν Σήμερα

SARS-CoV-2: Μολύνει τα Κύτταρα του Ανοσοποιητικού και Προάγει τη Φλεγμονή

Μικρότερος ο Κίνδυνος Καρκίνου για Όσους δεν Τρώνε Συχνά Κρέας

Πόλεμος στην Ουκρανία – Εννέα στους Δέκα Αναμένουν Ανατιμήσεις

Πιέσεις για Απαγόρευση Χορήγησης Φαρμάκων Χωρίς Ιατρική Συνταγή

yoadmin

Σημαντική Μείωση στη Συλλογή Αίματος Καταγράφηκε κατά τη Διάρκεια της Πανδημίας

Evi Makavelou