Υγεία & Ομορφιά
Τρέξιμο και εγκυμοσύνη
Εγκυμοσύνη

Το Τρέξιμο στη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Στην αρχή μιας εγκυμοσύνης μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα όπως ναυτία, κούραση, υπνηλία, συχνοουρία και δυσκοιλιότητα, ενώ το στήθος αρχίζει να πρήζεται.

Πολλές φορές, δραστηριότητες όπως το γρήγορο περπάτημα ή ακόμα και το τρέξιμο για τις γυναίκες που συνήθιζαν να τρέχουν πριν μείνουν έγκυες βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν τα παραπάνω συμπτώματα.

Παρόλα αυτά κάποιες γυναίκες βρίσκουν αυτού του είδους τις δραστηριότητες υπερβολικές και επικίνδυνες για την υγεία και την έκβαση της εγκυμοσύνης τους.

Η άσκηση όμως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη κύησης ή στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του αν τελικά εκδηλωθεί.

Άσκηση και εγκυμοσύνηΗ αερόβια άσκηση είναι ευεργετική για την υγεία της μέλλουσας μητέρας, προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ αποτρέπει και την υπερβολική αύξηση του βάρους της.

Με το ήπιο τρέξιμο μειώνονται οι κράμπες και τα οιδήματα των κάτω άκρων, οι πόνοι στους μύες και στη μέση.

Η έγκυος που κάνει αερόβια άσκηση έχει καλύτερη διάθεση, η πιθανότητα επιπλοκών είναι μικρότερη, ενώ ο τοκετός είναι πιο εύκολος και δε διαρκεί πολύ.

Βέβαια το κέντρο βάρους της εγκύου μετατοπίζεται προς τα εμπρός όσο η κοιλιά μεγαλώνει, κάτι που καταπονεί περισσότερο τις αρθρώσεις και τους μύες της λεκάνης.

Έτσι κι αλλιώς το βάρος αυξάνεται και επιβαρύνεται η μέση.

Φυσικά υπάρχουν και φόβοι σχετικά με τις επιπτώσεις της έντασης και του είδους της άσκησης στο έμβρυο.

Σε γενικές γραμμές η ένταση του τρεξίματος δεν μπορεί να είναι ίδια για όλα τα τρίμηνα και πρέπει να γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου.

​Σοβαρές αντενδείξεις για το τρέξιμο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι καρδιακές αρρυθμίες, η ύπαρξη σοβαρής αναιμίας, η παχυσαρκία ή αντίθετα το πολύ χαμηλό ποσοστό λίπους στο σώμα.

Οι γυναίκες που έτρεχαν πριν την εγκυμοσύνη μπορούν να συνεχίσουν και κατά τη διάρκειά της σίγουρα όμως με κάποιους περιορισμούς.

Όσες δεν ασκούνταν πριν την εγκυμοσύνη είναι επικίνδυνο να ξεκινήσουν τώρα ή έστω να ξεκινήσουν πολύ προσεκτικά με χαλαρό περπάτημα.

Οι έγκυες οι οποίες πριν την εγκυμοσύνη έτρεχαν λίγο ή καθόλου μπορούν να κάνουν αερόβια άσκηση χαμηλής και αργότερα μέτριας έντασης για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να ξεκινήσουν εντατική προπόνηση.

Η συνολική διάρκεια της συνεχόμενης άσκησης θα πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στα 30 με 45 λεπτά.

Απαραίτητη είναι η σωστή ενυδάτωση και το ζέσταμα.

Τέλος, τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες το τρέξιμο θα πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί ή σε εσωτερικό χώρο με κλιματισμό.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Οφέλη της Άσκησης Κατά την Εγκυμοσύνη

Τα «Όχι» στη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

a.alefragkis

Διανύστε τις Τελευταίες Ημέρες της Εγκυμοσύνης με Στιλ

Ύποπτα Συμπτώματα κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Evi Makavelou

Εγκυμοσύνη – Ο Ρόλος της Προγεστερόνης

Evi Makavelou

Πρώτη Εγκυμοσύνη – Τι Πρέπει να Προσέξετε

Φρούτα στην Εγκυμοσύνη – Ποια να Επιλέξετε

Evi Makavelou

Τι να Προσέξετε στην Αρχή της Εγκυμοσύνης;

Evi Makavelou

Πότε Απαγορεύεται η Άσκηση στην Εγκυμοσύνη

Κορωνοϊός και Εγκυμοσύνη – Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

a.alefragkis

Πρόωρος Τοκετός – Δείτε Ποια Σημάδια δεν Πρέπει να Αγνοήσετε

Καισαρική και Κίνδυνος Παχυσαρκίας

yoadmin