Υγεία & Ομορφιά
μετάλλαξη όμικρον και κορωνοϊός
Επικαιρότητα

Πρέπει τα Εμβόλια Κατά της Covid-19 να Προσαρμοστούν στη Μετάλλαξη Omicron;

Για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ο κίνδυνος νοσηλείας μετά από μόλυνση με την παραλλαγή Omicron του Sars-CoV-2, όσο και αν είναι πολύ μεταδοτικός, «υπολογίζεται επί του παρόντος μεταξύ του ενός τρίτου και του μισού του κινδύνου που αντιμετωπίζει η παραλλαγή Delta», εξηγεί ο ΕΜΑ σε Δελτίο Τύπου της 11ης Ιανουαρίου.

Ο EMA βασίζεται σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στη Νότια Αφρική και το Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικότερα.

Πρέπει τα Εμβόλια Κατά της Covid-19 να Προσαρμοστούν στη Μετάλλαξη Omicron;Εμβόλια Κατά της Covid-19 και Μετάλλαξη Omicron

Πόσο αποτελεσματικά είναι όμως τα εμβόλια κατά της Covid-19 που είναι σήμερα διαθέσιμα στην Ευρώπη για την παραλλαγή Omicron;

Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν απώλεια αποτελεσματικότητας σε συμπτωματικές μορφές, αλλά «ο εμβολιασμός συνεχίζει να προσφέρει υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι σοβαρών ασθενειών και νοσηλειών που συνδέονται με την παραλλαγή Omicron», υπογραμμίζει ο EMA.

Η προστασία είναι μεγαλύτερη σε άτομα που έχουν λάβει την αναμνηστική τους δόση:

«Τα δεδομένα από τη Νότια Αφρική δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου Covid-19 έχουν έως και 70% προστασία από νοσηλεία.

Παρόμοια δεδομένα στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι ενώ η προστασία μειώνεται λίγους μήνες μετά τον εμβολιασμό, η προστασία από τη νοσηλεία αυξάνεται στο 90% μετά από μια 3η αναμνηστική δόση».

Ωστόσο, απαιτούνται πρόσθετα δεδομένα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αρχικά αποτελέσματα και για να καταστεί δυνατή η εκτίμηση του βάρους στο σύστημα υγείας μιας πιο μεταδοτικής παραλλαγής, η οποία θα επηρεάσει μαθηματικά περισσότερα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής μορφής Covid-19.

Η στάση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Ο EMA προτρέπει τις εθνικές αρχές να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και την επιτάχυνση της αναμνηστικής εκστρατείας.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022, ο διευθυντής της στρατηγικής εμβολίων του ΕΜΑ Marco Cavaleri, αναρωτήθηκε για τη σημασία της επείγουσας ανάπτυξης ενός συγκεκριμένου εμβολίου κατά της Omicron.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπτυξης (3 έως 4 μήνες), η κατάσταση της επιδημίας θα μπορούσε ακόμα να εξελιχθεί, για να μην αναφέρουμε ότι, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της, «πολλοί άνθρωποι θα εκτεθούν, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το κύμα θα μας δώσει σε όλους μια φυσική ενίσχυση».

Την ίδια μέρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε ότι περισσότερο από το 50% του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα μολυνθεί με την παραλλαγή Omicron μέσα στις επόμενες 6 έως 8 εβδομάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Pfizer Hellas Υπερήφανος Χορηγός της Ομάδας Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδιο του Π.Α.Ο. ΑμεΑ

Ο Πληθυσμός της Χώρας Επηρεάζει την Εθνική Ισχύ της

yoadmin

Κορωνοϊός – Δύο οι Τύποι του Ιού

yoadmin

Νέα Έκθεση για την Υγεία – Καμία Χώρα δεν Προστατεύει Επαρκώς Παιδιά και Εφήβους

a.alefragkis

Η Επικοινωνία με τον Φαρμακοποιό σας

yoadmin

Σε Εγρήγορση οι Αρμόδιες Υπηρεσίες για τη Γρίπη των Πτηνών

Evi Makavelou

Κορωνοϊός – Εκατομμύρια Παραπλανητικές Διαφημίσεις Αφαιρέθηκαν από το Διαδίκτυο

yoadmin

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς – Πράξη Αγάπης

Evi Makavelou

Antivax και Ανθρωποσοφία

Στη Μάχη Κατά του Κορoναϊού οι Φαρμακευτικές

yoadmin

Ιλαρά – Ένας στους Δύο Ευρωπαίους Φοβάται τα Εμβόλια

yoadmin

Πρέπει να Φοβόμαστε το Ηλεκτρονικό Τσιγάρο;

yoadmin