Υγεία & Ομορφιά
Επικαιρότητα

Ο Χαλκός Είναι Αποτελεσματικός Κατά του SARS-CoV-2

Τα αποτελέσματα μιας ιολογικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε από ένα ερευνητικό εργαστήριο στο Saint-Etienne στη Γαλλία, δείχνουν ότι ο χαλκός ασκεί αντιική δράση in vitro στον κορωνοϊό που ευθύνεται για την Covid-19.

Κάτι που είναι ενδιαφέρον στη μέση μιας πανδημίας…

Ο Χαλκός Είναι Αποτελεσματικός Κατά του SARS-CoV-2.

Τα αντιβακτηριακά αποτελέσματα του χαλκού είναι αναγνωρισμένα.

Επιπλέον, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο γι’ αυτόν τον λόγο, ειδικά στα νοσοκομεία, για την κάλυψη λαβών πόρτας, χειρολισθήρων, βρύσεων, διακοπτών.

Αυτή η ιδιότητα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί – με τη μορφή ιχνοστοιχείων χαλκού – για την καταπολέμηση της Covid-19…

Η ιδέα είναι απόλυτα λογική και ακόμη πιο σχετική στο τρέχον πλαίσιο υγείας, όπως και για δύο άλλα ιχνοστοιχεία: το σελήνιο και τον ψευδάργυρο, που είναι αντι-μολυσματικά και βοηθούν στην καταπολέμηση ιών που προκαλούν παθήσεις που μοιάζουν με γρίπη.

Τα πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο από τον Δρ Paul Verhoeven, ερευνητικό μικροβιολόγο στην CHU και το Πανεπιστήμιο Saint-Etienne, για την αξιολόγηση της αντιικής δραστηριότητας του χαλκού στον κορωνοϊό SARS-CoV-2, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτήν την τοποθέτηση.

Σημαντική μείωση στα μολυσμένα κύτταρα

Το πρωτόκολλο της μελέτης ήταν πολύ απλό:

Τα κύτταρα Vero E6, ένα κυτταρικό μοντέλο που χρησιμοποιείται συμβατικά στην ιολογία για μελέτες σε κορωνοϊούς, αρχικά υποβλήθηκαν σε θεραπεία για 18 ώρες με γλυκονικό χαλκό σε διαφορετικές συγκεντρώσεις (από 0 έως 100 μmol), μετά μολύνθηκαν με SARS-CoV-2 πριν από την επώαση για 48 ώρες σε μέσο καλλιέργειας που περιέχει τις ίδιες συγκεντρώσεις χαλκού.

Η μέτρηση των μολυσμένων κυττάρων με συνεστιακό μικροσκόπιο, έδειξε σημαντική μείωση από τη δόση των 25 μmol, ενισχυμένη σε υψηλότερες συγκεντρώσεις

Αυτή η μείωση στα μολυσμένα κύτταρα ήταν 71, 77 και 78% με 25, 50 και 100 μmol γλυκονικού χαλκού αντίστοιχα.

Έχουν ήδη προγραμματιστεί δοκιμές in vivo σε πειραματικό μοντέλο σε ζώα που στοχεύουν ιδίως στον προσδιορισμό της δόσης στόχου που θα χρησιμοποιηθεί σε κλινικές μελέτες.

Αλλά για τον Δρ Jean-Noël, φαρμακοποιό υπεύθυνο του Granions Laboratory, «αυτά τα αποτελέσματα δίνουν ήδη μια ιδέα της άμεσης αποτελεσματικότητας του χαλκού σε κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί την Covid-19 και είναι εντυπωσιακά».

* Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο bioRxiv με τον τίτλο «Αξιολόγηση της in vitro δραστηριότητας του γλυκονικού χαλκού έναντι του SARS-CoV-2 με τη χρήση συνεστιακού μικροσκοπίου», θα πρέπει να δημοσιευθεί σύντομα σε επιστημονικά περιοδικά υψηλού επιπέδου.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οδηγίες για τα Υποχρεωτικά Self Tests Εργαζομένων

Η Συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στη Μάχη Κατά της COVID-19

Ένα Ταξίδι στις Ιαματικές Πηγές της Avène

yoadmin

Platinum Διάκριση για τη Pfizer Hellas και την Ταινία Μικρού Μήκους «41ο C»

Ο Κορωνοϊός Μείωσε το Προσδόκιμο Ζωής Τουλάχιστον Κατά Ένα Έτος

Αντιμετώπιση Ήπιων Ανεπιθύμητων Ενεργειών του Εμβολίου – Μύθοι Εναντίον Γεγονότων

Η Παρατεταμένη Έλλειψη Σωματικής Άσκησης Συνδέεται με Αυξημένο Κίνδυνο Βαριάς Covid-19

Ο Κίνδυνος Μετάδοσης του Κορωνοϊού Μειώνεται στο 3% εάν Τηρείται Απόσταση Τουλάχιστον Ενός Μέτρου

yoadmin

Η Συχνή Χρήση Κάνναβης από τους Εφήβους Συνδέεται με Πτώση του Δείκτη Νοημοσύνης τους

Evi Makavelou

Οι Έγκυες με COVID-19 Είναι Πιθανότερο να Γεννήσουν Πρόωρα

Μωβ Μέδουσες – Σε Έξαρση και Φέτος ο Πληθυσμός τους

Έως 28 Μέρες Επιβιώνει ο Κορωνοϊός στις Επιφάνειες