Υγεία & Ομορφιά
Το κυριότερο θέμα που πρέπει να διερευνηθεί για τη μειωμένη ερωτική επιθυμία είναι η ίδια η συντροφική σχέση.
Προβλήματα στο Σεξ

Πότε Χάνεται η Ερωτική Επιθυμία και πώς Επανέρχεται

Η ερωτική επιθυμία δεν μπορεί να είναι πάντα σταθερά αμείωτη.

Σίγουρα δεν μπορεί να μετρηθεί ή να οριοθετηθεί.

Καθοριστικό ρόλο παίζει η φάση της ζωής στην οποία βρίσκεται κανείς, όπως και άλλοι εξίσου σημαντικοί παράγοντες, όπως η κατάσταση της υγείας του και το άγχος που τον διακατέχει.

Όλα τα παραπάνω μπορεί να προκαλούν μια υποτονική σεξουαλική επιθυμία.

Η απουσία ερωτικής επιθυμίας σε ένα άτομο μπορεί να αποτελεί ένδειξη σεξουαλικής διαταραχής, εφόσον αποκλειστούν άλλες ψυχολογικές διαταραχές, όπως είναι η κατάθλιψη.

Σημαντικό κριτήριο αποτελεί ακόμα η απουσία ερωτικών φαντασιώσεων και η έλλειψη επιθυμίας σε σημείο που να δημιουργεί δυσφορία και προβλήματα στη σχέση με τον σύντροφo.

Όταν η απουσία ερωτικής επιθυμίας είναι συνεχής και επίμονη, η διερεύνηση των αιτιών και η αναζήτηση λύσεων για το πρόβλημα είναι χρήσιμες.

Αιτίες

Η ίδια η σχέση

Το κυριότερο θέμα που πρέπει να διερευνηθεί για τη μειωμένη ερωτική επιθυμία είναι η ίδια η συντροφική σχέση.

Η έλλειψη επικοινωνίας και οικειότητας, τα παράπονα από τη συμπεριφορά ή τη στάση του συντρόφου μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα απουσίας ερωτικής έλξης που οδηγεί σε αποφυγή σεξουαλικών επαφών με την πρόφαση μιας απλής έλλειψης ερωτικής επιθυμίας.

Τέλος, η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να συνδέεται με την ανασφάλεια του ατόμου ως προς την εμφάνισή του και το κατά πόσον είναι επιθυμητό ερωτικά από κάποιο άλλο πρόσωπο.

Οι ενοχές

Μια γυναίκα μπορεί να ζει εσωτερικές συγκρούσεις είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, κάτι που ενδέχεται να διαταράξει ακόμα και την υγιή σεξουαλική της λειτουργία.

Αν για παράδειγμα η γυναίκα μεγάλωσε με αυστηρές αρχές που δεν της επιτρέπουν να απολαύσει την ερωτική εμπειρία, τότε καταπιέζει την ερωτική της επιθυμία και αποφεύγει την ερωτική επαφή.

Αισθάνεται έντονη σεξουαλική διάθεση, νιώθει όμως ένοχη γι’ αυτή και απωθεί τα συναισθήματά της θεωρώντας πως είναι λάθος.

Η ερωτική επιθυμία δεν μπορεί να είναι πάντα σταθερά αμείωτη.

Λιγότερο συχνά, κάτι παρόμοιο μπορεί να αφορά και έναν άντρα.

Μακροχρόνια αποχή

Η μείωση της ερωτικής επιθυμίας μπορεί να προκληθεί και από την παρατεταμένη αποχή από το σεξ.

Ανάλογα με την αιτία της παρατεταμένης αποχής, η μειωμένη ερωτική επιθυμία μπορεί να είναι παροδική.

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είτε είναι ήπια είτε σοβαρή, μπορεί να επηρεάσει την ερωτική επιθυμία.

Η μελαγχολική διάθεση, η έλλειψη ενεργητικότητας και αισθήματος ευχαρίστησης, η τάση απόσυρσης και οι απαισιόδοξες σκέψεις είναι συνήθη συμπτώματα.

Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και όχι της μειωμένης ερωτικής επιθυμίας που αποτελεί μόνο ένα σύμπτωμα της πάθησης.

Διαφορετικός σεξουαλικός προσανατολισμός

Πιο σπάνια, η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να σχετίζεται με ομοφυλόφιλο σεξουαλικό προσανατολισμό, όταν η απουσία σεξουαλικής επιθυμίας αφορά μια ετεροφυλόφιλη σχέση.

Σε αυτήν την περίπτωση ουσιαστικά δεν υπάρχει έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας αλλά ερωτική έλξη για άτομα του ίδιου φύλου.

Η δυσκολία της αποδοχής του ομοφυλόφιλου σεξουαλικού προσανατολισμού ωθεί στο να χρησιμοποιηθεί η δικαιολογία της μειωμένης ερωτικής επιθυμίας σε μια προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή μείωση ή απώθηση της σεξουαλικής επιθυμίας είναι η εγκυμοσύνη, η μητρότητα και η εμμηνόπαυση, τα υψηλά επίπεδα άγχους, η καθημερινή κόπωση και οι σωματικές ασθένειες.

Πώς να αυξήσετε τη μειωμένη ερωτική διάθεση

Η επαναφορά της μειωμένης ερωτικής επιθυμίας σε φυσιολογικά επίπεδα εξαρτάται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τον εντοπισμό των αιτιών του προβλήματος.

Με εξαίρεση τις περιπτώσεις που η μείωση στην ερωτική επιθυμία οφείλεται σε φαρμακευτική αγωγή ή σε κάποια ασθένεια, φαίνεται να μην υπάρχουν σαφείς απαντήσεις πέρα από απλές συμβουλές για το πώς η ερωτική επιθυμία θα μπορέσει να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Νόσος του Peyronie

yoadmin

Πώς να Αντιμετωπίσετε μια Ξαφνική Απώλεια Στύσης

Editor6 pharma

Πώς να Αποφύγετε τη Ρουτίνα στο Σεξ

Evi Makavelou

Συμβουλές για Στύση που Διαρκεί Χωρίς Φάρμακα

Οι Άγνωστοι Παράγοντες που Μπορούν να Καταστρέψουν τη Στύση

a.alefragkis

Αντισύλληψη Ανδρών

yoadmin

Εξειδικευμένη Φροντίδα για Ανδρική Επιδερμίδα

yoadmin

Προβλήματα Κατά τη Διάρκεια του Σεξ

Evi Makavelou

Οι Λόγοι που τα Ζευγάρια δε Συζητούν τα Προβλήματα στο Σεξ

Evi Makavelou

Η Στυτική Δυσλειτουργία

yoadmin

Προβλήματα στο Σεξ

Τραυματισμός του Πέους Κατά την Ερωτική Επαφή – Τι Μπορείτε να Κάνετε

a.alefragkis