Υγεία & Ομορφιά
Απαλλαγείτε από Μύκητες και Κολπίτιδα
Απαλλαγείτε από Μύκητες και Κολπίτιδα
Ευαίσθητη Περιοχή

Απαλλαγείτε από Μύκητες και Κολπίτιδα

Τσούξιμο, κνησμός και άσχημη μυρωδιά στην ευαίσθητη περιοχή, σας κρούουν το καμπανάκι ότι μπορεί να έχετε κολλήσει μύκητες και πρέπει να δράσετε άμεσα.

Συμβουλευθείτε τον γυναικολόγο σας, για να σας προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή και ενημερωθείτε για να δείτε τι πρέπει να αποφεύγετε και τι όχι.

Η μυκητισιακή κολπίτιδα είναι μία λοίμωξη που στο 80% των περιπτώσεων οφείλεται στο μύκητα Candida albicans που συνήθως ανευρίσκεται στη χλωρίδα του κόλπου, αλλά και του γαστρεντερικού σωλήνα.

Όταν η λοίμωξη εμφανίζεται 4 ή περισσότερες φορές μέσα σε έναν χρόνο, χαρακτηρίζεται ως υποτροπιάζουσα μυκητίαση.

Απαλλαγείτε από Μύκητες και Κολπίτιδα

Θα την αναγνωρίσετε από την μορφή των εκκρίσεών σας: λευκές, πηκτές, τυρώδεις εκκρίσεις με οσμή ζυμαριού, που καλύπτουν περιοχές του βλεννογόνου, τόσο του κόλπου όσο και του αιδοίου.

Ο κνησμός και το τσούξιμο κατά την ούρηση είναι δύο ακόμη χαρακτηριστικά που θα σας κάνουν τη ζωή δύσκολη.

Στον κόλπο οι μυκητιάσεις μεταδίδονται με τα νύχια των χεριών ή από το έντερο. Επίσης, η μετάδοση είναι δυνατή και κατά τη συνουσία.

Άλλα αίτια που συμβάλλουν στην υποτροπή της κολπίτιδας είναι τα αντιβιοτικά που καταστρέφουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Επίσης η χρήση οιστρογόνων, η ανοσοκαταστολή (λόγω του ιού HIV), η χρήση κορτικοστεροειδών σε συστηματικές παθήσεις και τέλος η χρήση αντισυλληπτικών, σπερματοκτόνων αλοιφών, τα ενδομήτρια σπειράματα, ή οι συστηματικές κολπικές πλύσεις, αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες ανάπτυξης μυκητισιακής κολπίτιδας.

Τέλος, ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από φυσιολογικές συνθήκες, όπως η εγκυμοσύνη, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και η έμμηνος ρύση, διαταράσσουν την ισορροπία της κολπικής χλωρίδας και ευνοούν την ανάπτυξη των λοιμώξεων από μύκητες.

Άλλες συνήθειες που διαταράσσουν τη χλωρίδα του κόλπου και μπορεί να σας κάνουν ευάλωτες στην μυκητισιακή κολπίτιδα είναι:

– Η χρήση ακατάλληλων καθαριστικών προϊόντων για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής.

– Η υπερβολική χρήση αντισηπτικών παραγόντων στη γεννητική περιοχή.

– Οι ενδυματολογικές σας συνήθειες (συνθετικά εσώρουχα, στενά ρούχα).

– Η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων και τα ελλιπή μέσα προφύλαξης κατά την σεξουαλική επαφή.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά την αγωγή που θα σας προτείνει ο γυναικολόγος σας και κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής λάβετε υπόψη σας και τα εξής:

• Μην διακόψετε τη θεραπεία κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως και αποφύγετε τη χρήση ταμπόν.

Μύκητες και Κολπίτιδα

• Η σεξουαλική επαφή είναι δυνατή κατά τη διάρκεια της θεραπείας μόνο με τη προϋπόθεση χρήσης προφυλακτικού από πολυουρεθάνη, γιατί τα έκδοχα που χρησιμοποιούνται στα κολπικά υπόθετα και τις κρέμες μπορεί να προκαλέσουν διάτρηση του λάτεξ.

• Εάν ο σύντροφος σας παρουσιάζει κλινικά συμπτώματα, ενδεχομένως να χρειάζεται και αυτός να υποβληθεί σε αντιμυκητισιακή φαρμακευτική αγωγή.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φαγούρα μετά το Σεξ

Η Υγιεινή της Ευαίσθητης Περιοχής σε κάθε ηλικία

Κολπικά Υγρά – Τι Δείχνει το Χρώμα τους για την Υγεία

Κυστίτιδα- Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Οι Απαραίτητοι Κανόνες Υγιεινής Μετά το Σεξ

Φροντίδα της Ευαίσθητης Περιοχής

Απαντήσεις σε Απλά Γυναικολογικά Ερωτήματα

Σεξουαλική Υγεία – Συμπτώματα που Δεν Πρέπει να Αμελείτε – Video

Κονδυλώματα: Πότε Χρήζουν Επείγουσας Ιατρικής Επέμβασης

Υγιεινή και Ευαίσθητη Περιοχή

Πράγματα που δεν Γνωρίζατε για τον Κόλπο

Ευαίσθητη Περιοχή – Οι Βλαβερές Συνήθειες